Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 26
Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Jan-Henrik Fredriksen til helse- og omsorgsministeren, vil bli teke opp av representanten Vigdis Giltun.
Vigdis Giltun (FrP) [13:40:39]: Vi skal fortsette i samme område, og jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:
«Avisa Finnmarken refererer et notat til ledelsen i Helse Nord, sendt av direktør Knut E. Schrøder ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Schrøder tar i notatet til orde for å legge ned lokalsykehusene i Kirkenes, Lofoten, Stokmarknes og Narvik. Dette vil bety en drastisk reduksjon av sykehustilbudet til lokalbefolkningen i Nord-Norge.
Kan statsråden garantere at disse sykehusene skal ha funksjoner som ivaretar befolkningens trygghet og behov, og at de ikke nedlegges?»
Statsråd Sylvia Brustad [13:41:22]: Som kjent er det i Helse Nord ni lokalsjukehus, ett spesialisert sjukehus i Bodø og ett universitetssjukehus i Tromsø. I en desentralisert spesialisthelsetjeneste i et land med vår demografi og geografi er det grunnleggende at vi har velfungerende lokalsjukehus. Regjeringa sier som kjent i Soria Moria-erklæringa at ikke noe lokalsjukehus skal legges ned. Dette står fast, og det gjelder selvfølgelig også for sjukehusene i Kirkenes, Lofoten, Stokmarknes og Narvik.
Samtidig har jeg, i tråd med Stortingets forutsetninger, stilt krav om økonomisk balanse for foretakene, men ikke for hvert enkelt sjukehus. I Helse Nord er det ingen tvil om at en står overfor ganske enorme utfordringer for å innfri disse kravene. Jeg er kjent med at Helse Nord nå arbeider for å stoppe den negative resultatutviklinga. Jeg er videre gjort kjent med at styret i Helse Nord har bedt direktørene foreslå tiltak som kan bidra til å bedre økonomien. Notatet fra direktør Schrøder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er et internt notat til styret, der Schrøder omtaler mulige tiltak som kan bidra til å bedre økonomien i helseregionen. Jeg vil også si at det som regel er stor avstand mellom et internt notat og faktiske vedtak. Jeg kjenner heller ikke til at det blir arbeidet videre med de forslagene som representanten refererer til i dette notatet. De er helt klart i strid med mine klare styringsbudskap til de regionale helseforetakene.
Som jeg legger opp til i Nasjonal helseplan for tidsrommet 2007–2010, skal det faglige innholdet i lokalsjukehusene tilpasses lokale forhold og befolkningas behov. Vi står bl.a. overfor en betydelig økning av antall eldre, og flere lider av kroniske sjukdomstilstander. Dette er pasienter som trenger sjukehus i nærheten av der de bor, og lokalsjukehusenes tjenester må i større grad innrettes mot pasientgrupper som f.eks. sjuke eldre og kronisk sjuke. Lokalsjukehusenes tjenester skal inngå i en helhet, både mot den øvrige spesialisthelsetjenesten og mot kommunehelsetjenesten. I tillegg vil medisinske og teknologiske endringer føre til at oppgavefordelinga mellom de ulike tjenestenivåene vil endre seg over tid. Lokalsjukehusene skal – sammen med den øvrige tjenesten – ivareta befolkningas trygghet og behov.
I omstillingsprosesser ved lokalsjukehus har vi erfaring for at diskusjoner i særlig grad har oppstått i forbindelse med endringer i akuttfunksjoner. På denne bakgrunn skal jeg i løpet av kort tid nedsette en arbeidsgruppe som skal se nærmere på hvordan lokalsjukehusenes oppgaver, særlig knyttet til akuttfunksjoner, kan tydeliggjøres på en enda bedre måte.
Jeg kommer til å vie mye oppmerksomhet til hvordan vi skal sikre og utvikle moderne lokalsjukehus i tida framover, lokalsjukehus som kan fylle en sentral rolle i vår desentraliserte helsetjeneste.
Vigdis Giltun (FrP) [13:44:13]: Jeg vil takke statsråden for svaret, men jeg vil understreke at det blir stor uro i befolkningen når det blir usikkerhet rundt sykehustilbudet. En av de viktige funksjonene som lokalsykehusene bør ha, i hvert fall ifølge Legeforeningen og veldig mange andre fagfolk, er nettopp akuttfunksjonen. Det blir derfor litt forvirrende når stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo uttaler i avisen 13. oktober at man bør se på «om akuttkirurgi bør foregå på de store sykehusene», og at de fleste vil til universitetssykehusene. Han mener også at sykehuset bør ha et pasientgrunnlag på 30 000 eller mer, og at lokalsykehusene i framtiden skal ha medisinske avdelinger som kan ta seg av f.eks. hjerteinfarkt og lungebetennelse.
Hvis Ballos forslag får gjennomslag, vil det få følger for Hammerfest Sykehus i Vest-Finnmark, og også for veldig mange andre lokalsykehus. Akuttkirurgi vil være en viktig del av lokalsykehusenes funksjon også i framtiden, hvis man skal ta hensyn til pasientenes behov og ikke andre forhold. (Presidenten klubber.) Når en av regjeringspartienes stortingsrepresentanter foreslår endringer som setter lokalsykehusenes eksistens i fare (presidenten klubber igjen), er det grunn til å spørre: Er det Olav Gunnar Ballos uttalelser eller Soria Moria-erklæringen som gjelder?
Statsråd Sylvia Brustad [13:45:36]: Regjeringa har sagt veldig klart ifra i Soria Moria-erklæringa at alle lokalsjukehus skal bestå. Ingen skal legges ned. Det står fast, og det kommer vi til å holde.
Så registrerer jeg selvfølgelig i likhet med alle andre at det er betydelig uro knyttet til en del lokalsjukehus rundt om i landet, knyttet til endringer, til omstillinger og særlig til spørsmålet om akuttilbud og i noen grad også fødetilbud. Det har jeg tatt på største alvor, og det er på den bakgrunn jeg, som sagt, i løpet av veldig kort tid vil sette ned et utvalg som skal gå gjennom dette, et bredt sammensatt utvalg med fagpersoner, med representanter for ansatte, for interesseorganisasjoner og for noen av de nærmiljøene som er mest berørt av det som nå skjer, et utvalg som skal avgi innstilling til meg en gang ikke så altfor langt ut i neste år. Da får vi på bakgrunn av det gå gjennom hva som er situasjonen. Men det som er helt sikkert, er at vi ikke kan ha én definisjon av akuttilbud som skal være ved alle lokalsjukehus i hele landet, fordi landet vårt er så forskjellig, og avstandene er så forskjellige. Lokalsjukehus er f.eks. også Ullevål universitetssykehus, og det må selvfølgelig ha en annen akuttberedskap enn f.eks. en del av sjukehusene i Finnmark eller Stensby ved Eidsvoll f.eks.
Vigdis Giltun (FrP) [13:46:48]: Jeg takker for svaret, men jeg vil understreke at det er vel ingen som forventer at lokalsykehusene skal ha nøyaktig samme funksjon. Det man forventer, er et minimumskrav til hva man skal kunne finne på et lokalsykehus.
På samme måte har det jo også vært en del uro rundt distriktsmedisinske senter, som nå er så barbert når det gjelder mannskap, at de er stengt i helgene og på kveldstid enkelte steder, og der er knapt én legestilling. Det gjelder det som skulle være et DMS i Halden. Så det er et behov for å klargjøre både hva DMSene og lokalsykehusene som et minimum skal inneholde, og det håper jeg at vi snart får klart.
Statsråd Sylvia Brustad [13:47:28]: Det er også bakgrunnen for at jeg nedsetter det utvalget veldig fort, fordi vi trenger klargjøring på dette området. Vi trenger å skape litt mer ro og litt mer forutsigbarhet. Jeg har stor tiltro til dem jeg nå setter inn i det utvalget, at de skal greie å komme fram til noe som jeg tror skal være med på å skape mer enighet, mer forutsigbarhet og mer ro i framtida. Så jeg ser fram til det arbeidet, og til den innstillinga de kommer til å komme med.
Presidenten: Spørsmål 27 er behandla tidlegare.