Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Jan Sahl (KrF) [13:33:00]: Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Styret i Helse Nord har vedtatt at den døgnbaserte kirurgiske akuttberedskap ved Sykehuset i Mosjøen skal legges ned 1. november. Hele det politiske miljøet i Nordland og primærlegene i Vefsn, Grane og Hattfjelldal har bedt om at iverksettelsen av vedtaket utsettes i noen måneder i påvente av bl.a. behandlingen av Nasjonal helseplan. Videre har helseministeren satt ned et utvalg som skal utrede akuttfunksjonenes fremtid i lokalsykehusene.

Hvorfor kan ikke nedleggelsen utsettes i påvente av de nevnte utredninger?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:33:39]: Jeg vil innledningsvis og helt generelt få si at utvikling og omstilling innen sjukehustjenestene er en nødvendig del av en moderne helsetjeneste. Sjukehusdrift er høykompetansevirksomhet, der det hele tida skjer faglige og teknologiske nyvinninger. I tillegg vet vi at forekomsten av sjukdommer endrer seg noe i befolkninga og dermed også det behovet som befolkninga har for ulike tjenester.

Vi har slått fast at vi skal ha en desentralisert sjukehustjeneste i Norge. Det skulle bare mangle, slik landet vårt ser ut. Det har jeg også understreket i min styring overfor de regionale helseforetakene.

Når det gjelder sjukehuset i Mosjøen, er det ifølge Helse Nord satt i gang et helhetlig omstillingsarbeid, bl.a. for å etablere nye tilbud til pasientgrupper der det tidligere var underkapasitet eller manglende tilbud. I den forbindelse er det ifølge Helse Nord så langt investert om lag 40 mill. kr, bl.a. til et felles akuttmottak, en enhet for lindrende behandling, tilbud innen rehabilitering, geriatri og et senter for læring og mestring for kronisk sjuke pasienter. Det er, slik jeg er kjent med det, nedlagt et betydelig arbeid for å utvikle tjenester til prioriterte grupper. I tillegg er jeg kjent med at sjukehuset satser på avansert behandling innen dagkirurgi.

Endringene innen akuttberedskapen er ett element i en helhetlig utvikling og omstilling ved sjukehuset. I denne saken har det pågått et utviklingsarbeid, noe representanten Sahl helt sikkert er kjent med. Et vedtak om omstillingene går helt tilbake til 2003, da det var en annen regjering som satt ved roret. Jeg er imidlertid blitt orientert om at det nå er ulike synspunkter på hvor mange pasienter som blir berørt av de omstillinger som er vedtatt i Mosjøen. På den bakgrunn har jeg bedt Helse Nord om å gå i dialog med dem som har andre tall, slik at jeg kan få en redegjørelse om hva som er den faktiske situasjonen.

Generelt må jeg si at det alltid vil være pågående utviklingsprosesser og utredninger på ulike områder i sjukehussektoren. Det er, som jeg sa innledningsvis, nødvendig for å utvikle tilbudet i tråd med det behov som befolkninga har. Det er på den bakgrunn og det jeg vet i dag – jeg understreker «det jeg vet i dag» – at jeg ikke ser det som riktig å gjøre om på det vedtaket som ligger fra helt tilbake til 2003, sjøl om jeg nå skal nedsette ei gruppe som skal gå igjennom akuttfunksjonene ved lokalsjukehusene.

Samtidig vil jeg ikke utelukke at det i framtida kan skje endringer som kan berøre akuttfunksjonene, både ved dette sjukehuset og ved andre sjukehus, enten som følge av gruppas arbeid eller av andre grunner. Jeg vil understreke at jeg følger utviklinga nå veldig nøye, og jeg imøteser en avklaring når det gjelder antallet pasienter som blir berørt ved det aktuelle sjukehuset.

Jan Sahl (KrF) [13:36:41]: Jeg takker for svaret. Jeg takker for at ministeren er villig til å gå inn i problematikken og se på tallene.

Det er helt rett at det har vært en utvikling siden 2003, men realitetene i det som ble vedtatt i 2003, ble jo utsatt. De har vært utsatt i påvente av at vi skulle få bedre transportforhold.

Utgangspunktet for mitt spørsmål er at vi har fått informasjon om at en til fire pasienter i måneden som kommer om natten, dvs. de akutte, må sendes videre. Vi har gått nærmere inn i tallene og det som nå er kommet på bordet, og vi ser at sengeavdelinger stenges. Det betyr at vanlig kirurgi som ellers har blitt utført, men som krever at noen skal overnatte der, ikke blir utført, og da er jo tallet utvidet til tre–fire pr. dag. Ganger en det opp, er det snakk om en 1 600 pasienter i måneden som skal sendes videre. Det vil etter det jeg har fått oppgitt, medføre ekstra utgifter i størrelsesordenen 5 mill.–8 mill. kr for sykehuset. Jeg vil spørre om det er disse tallene ministeren nå undersøker.

Statsråd Sylvia Brustad [13:37:51]: Jeg kan bekrefte det. Jeg tror ikke det er heldig i en sak uansett, når vi snakker om pasienter, at det verserer ulike tall. Da tror jeg alle er tjent med at en prøver å bli enige om hva som egentlig er virkeligheten. Det er også bakgrunnen for, som jeg sa i stad, at jeg har bedt Helse Nord om en redegjørelse. De har meldt til meg i dag at de straks går i gang og setter seg ned sammen med dem som har andre oppfatninger i denne saka, slik at en får dette opp på bordet så fort som mulig. Og så får vi rett og slett ta det derfra.

Jan Sahl (KrF) [13:38:27]: Jeg takker for den muligheten som nå ligger i at vi får de rette tallene på bordet.

Jeg kan vise til at styrelederen i Helse Nord sa da han ble møtt med disse tallene, at han ikke kjente til dem, så han kunne ikke kommentere dem. I møter som nordlandsbenken har hatt med Helse Nord, har vi kun fått oppgitt en–fire pasienter i måneden. Det er klart at det fører til en helt annen konklusjon enn det vi nå ser, i forhold til hvordan dette rammer sykehuset. I tillegg vet vi at det er en forsterket fødestue der i dag. I framtiden vil det kun være en jordmorstyrt fødestue, uten muligheter for nødkeisersnitt, som betyr veldig mye for den kvinnelige befolkning.

Mitt spørsmål til ministeren til slutt går på datoen, som nærmer seg veldig fort: Hvis de tallene som nå er kommet på bordet, er korrekte, og det er rett at det har så store negative virkninger for befolkningen i Mosjøens nærområde, kan ministeren være villig til å vente på akuttutredningen og så ta stilling, i likhet med for andre sykehus?

Statsråd Sylvia Brustad [13:39:35]: Jeg ønsker ikke å spekulere nå, før jeg har tallene på bordet. Foreløpig er de vedtak som er gjort, gjort. Men det er viktig å få de riktige tallene på bordet, og jeg er, som jeg sa, opptatt av at vi skal få det så raskt som overhodet mulig. Og så er vi nødt til å ta det derfra.

Generelt sett må jeg si at det at vi nå setter ned et helt nødvendig utvalg, mener jeg, for å gå igjennom lokalsjukehusene og hva de skal inneholde, kan ikke blokkere det som måtte være av nødvendige endringer underveis, for dette arbeidet er jo nødt til å ta litt tid. Det skal ikke ta veldig lang tid, men det er nødt til å ta litt tid. Men det er generelt. I denne saka følger jeg utviklinga nøye og imøteser en snarlig avklaring av tallene.

: