Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Borghild Tenden (V) [12:49:59]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:

«Eksempelet Lysaker stasjon understreker betydningen av sterkere virkemidler i arbeidet med universell utforming innen transport. I en pressemelding varsler statsråden at Regjeringen vil fremme en egen diskriminerings- og tilgjengelighetslov i løpet av høsten 2007. Regjeringen varsler også at tilgjengelighet innen transport og IKT vil bli behandlet i loven.

Vil Regjeringen da fremme forslaget til mindretallet i Syse-utvalget om krav til universell utforming med konkrete tidsfrister også innen transport og IKT?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:50:52]: Regjeringen tar sikte på å fremme en proposisjon om en egen diskriminerings- og tilgjengelighetslov knyttet til nedsatt funksjonsevne i løpet av høsten 2007. Det er viktig å få på plass et diskrimineringsvern for funksjonshemmede. Det gjelder også krav til tilgjengelighet og universell utforming innen transport og IKT.

Mindretallsforslaget i Syse-utvalget om krav til universell utforming med konkrete tidsfrister også innen transport og IKT, som representanten Tenden spør om, er ikke utredet av utvalget. Verken flertallet eller mindretallet har altså lagt fram noe materiale som belyser gevinster og kostnader, og høringsinstansene har heller ikke kunnet forholde seg til noen konsekvensutredning. Jeg vil anta at bl.a. dette er noe av bakgrunnen for at Bondevik-regjeringen ikke fulgte opp dette da den la fram St.meld. nr. 40 for 2002-2003, Nedbygging av funksjonshemmende barrierer.

Hvordan vi best kan fremme tilgjengelighet og universell utforming innen transport og IKT, vurderer vi nettopp nå i samarbeid med andre berørte departementer. Spørsmålet om hvor langt man bør gå i å sette tidsfrister, er selvfølgelig helt sentralt i det arbeidet vi nå skal gjøre. Derfor kan jeg ikke starte arbeidet med å svare på de spørsmålene vi skal finne svar på i løpet av denne vurderingen.

Borghild Tenden (V) [12:52:38]: Jeg takker statsråden for svaret.

Med glede merket jeg meg at han nevnte St.meld. nr. 40 for 2002-2003, Nedbygging av funksjonshemmende barrierer. I den saken var Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV veldig offensive, og de fremmet bl.a. et fellesforslag der de foreslo å sørge for at det ved tildeling av konsesjoner i transportsektoren skulle stilles krav til tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne.

Er dette noe statsråden vil følge opp nå når han er i posisjon?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:53:18]: Ja, dette er noe vi skal følge opp nå. Det er en rød tråd i alt vi gjør, og vi mener det samme nå som vi mente før. Derfor er vi nå i gang med et arbeid knyttet til en egen handlingsplan, som skal inneholde en plan for når vi skal greie å gjennomføre ulike tiltak knyttet til tilgjengelighet.

Så er det viktig for meg å si at når vi nå skal jobbe med en egen antidiskrimineringslov for funksjonshemmede, er min ambisjon og min målsetting nøyaktig den samme som før, at vi skal komme ut med en veldig offensiv, modig politikk på dette med tilgjengelighet, ikke bare innen transport og IKT, men også i forhold til bygninger, der vi skal tørre å sette tidsfrister, og vi skal tørre å si at den loven skal representere et stort skille i norsk politikk i forhold til tiltak for funksjonshemmede. Men vi må få gjøre jobben først, og så skal vi ta debatten om dette når vi så kommer med et forslag om en slik lov høsten 2007.

Borghild Tenden (V) [12:54:30]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Det var godt han brakte svaret inn på dette med bygninger. Regjeringen varslet at de vil ta dette inn i plan- og bygningsloven. Dette er noe som Norges Handikapforbund frykter, fordi der har det vært lenge, og det har vært lite forpliktende på dette området. Det har vært der i 25 år, og det har vært veldig lite forpliktende.

Da spør jeg: Hvordan kan de funksjonshemmede forsikre seg om at dette blir bedre nå, når dette igjen plasseres der?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:55:18]: Jeg er glad for det spørsmålet, fordi det har vært en del misforståelser om dette etter at vi sa at vi skal lage en egen antidiskrimineringslov. All type tilgjengelighet skal hjemles i antidiskrimineringsloven, også tilgjengeligheten til bygninger og anlegg. Men så må de overordnede bestemmelsene som ligger i antidiskrimineringsloven, selvfølgelig følges opp i særlovene, både på transportsiden, på bygg- og anleggssiden, osv. Da er fordelen vår at parallelt med at vi nå skal lage antidiskrimineringsloven, skal Kommunal- og regionaldepartementet revidere plan- og bygningsloven. Det skal legges fram omtrent samtidig som antidiskrimineringsloven. Den første særloven vi har anledning til å stramme opp, er plan- og bygningsloven. Der vil den nye antidiskrimineringsloven få betydning med en gang, fordi det lovarbeidet skal skje parallelt.

Presidenten: Me går vidare til spørsmål 27.

: