Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 7
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:09:20]: Spørsmålet til olje- og energiministeren lyder som følger:
«Soria Moria-erklæringen tilsier at alle nye konsesjoner for gasskraftverk skal ha CO2-håndtering. Det meste tyder på at dette kravet medfører at bygging av nye gasskraftverk utsettes i tid. Dette er problematisk i forhold til kraftsituasjonen i Midt-Norge. Ifølge Finansavisen 4. mai 2006 har næringsministeren åpnet for «bygging av gasskraftverk ved Tjeldbergodden uten krav til CO2-rensing fra første dag».
Er dette et nytt soloutspill fra næringsministeren, eller skal Soria Moria-erklæringen endres på dette punkt?»
Statsråd Odd Roger Enoksen [12:10:02]: Som det framgår av Soria Moria-erklæringen, er Regjeringens politikk når det gjelder gasskraft, basert på at gitte konsesjoner står ved lag, og at produksjonen av gasskraft skal inngå i det internasjonale kvotesystemet som sikrer at de totale utslippene ikke øker.
Regjeringens mål er at Norge skal bli ledende i miljøvennlig bruk av gass. Gjennom bruk av økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi vil Regjeringen realisere løsninger for CO2-fjerning og skape verdikjeder for CO2. Regjeringen vil samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO2-fangst og bidra økonomisk til at dette kan gjennomføres så raskt som mulig.
Perspektivene for kraftsituasjonen i Midt-Norge er alvorlige. Særlig gjelder dette situasjonen i Møre og Romsdal. Vi har i dette området, som vi har snakket om mange ganger tidligere, hatt en svært rask forbruksvekst – spesielt knyttet til utvidelsen på Hydro Aluminium Sunndalsøra. Ut fra dette er Midt-Norge i dag det området i Norge som har størst utfordringer i forhold til forsyningssikkerhet for strøm. Det må regnes med ytterligere en betydelig vekst i området i årene framover, blant annet knyttet til Ormen Lange-utbyggingen.
Analyser viser at det vil være behov for tiltak både på produksjonssiden og på nettsiden. Situasjonen i Midt-Norge er så spesiell at det kan bli nødvendig å åpne for ekstraordinære tiltak. En av de tingene vi også vurderer, er om det er mulig å forsere investeringer, ved å åpne for en såkalt kortvarig rensefri periode. Jeg vil understreke at dette er et spørsmål det ikke er konkludert på, og vi vet faktisk heller ikke om det i det hele tatt er en aktuell problemstilling, all den tid ingen av investorene har tatt beslutning om å investere.
Beslutningene om investeringer i ny kapasitet i det norske kraftmarkedet skjer på bakgrunn av selskapenes vurderinger av lønnsomheten i prosjektene. Lønnsomheten i det enkelte prosjekt vil avhenge av en rekke forhold. For nye gasskraftverk vil bl.a. tilgangen på gass, gasspriser og utviklingen i framtidige kraftpriser være av stor betydning. I de siste årene har vi hatt en betydelig økning i gassprisene.
Lokalisering av nye gasskraftverk kan også ha stor betydning for kraftsituasjonen i enkelte deler av landet. For nye gasskraftverk som ligger i områder hvor det nettmessig er gunstig med ny produksjon, innførte Statnett fra 1. januar 2005 redusert innmatingstariff. Hensikten er å stimulere til etablering av ny kraftproduksjon i områder der det er størst behov for det. Den reduserte innmatingstariffen vil gjelde for all ny produksjon innenfor de aktuelle områdene som er tilknyttet sentralnettet, ikke bare gasskraft. Statnett har valgt å bruke tariffen i tillegg til å gjennomføre investeringer i sentralnettet.
Tilstrekkelig tilgang på energi er viktig både for folk flest i hverdagen og for verdiskaping og arbeidsplasser. Bygging av gasskraftverk kan bidra til en sikrere kraftforsyning. Regjeringen vil derfor følge utviklingen i det videre arbeidet med utbygging av slike kraftverk nøye. I tillegg kommer Regjeringens satsing for å legge til rette for økt kraftproduksjon ved en aktiv satsing på nye miljøvennlige energiformer. Tiltak knyttet il vindkraftproduksjon, økt varmeproduksjon og energisparing i Midt-Norge vil også kunne gi et betydelig bidrag for å avhjelpe situasjonen på permanent basis.
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:13:19]: Det var veldig lite konkret akkurat til spørsmålet mitt, som gikk på om Regjeringen vil frafalle kravet om CO2-rensing på gasskraftverk ved nye konsesjoner. Jeg er fullstendig klar over at dere tillater de konsesjonene som allerede er gitt.
Men jeg skal være positiv og si at jeg tolker det slik at Regjeringen faktisk vurderer å endre Soria Moria-erklæringen på dette punktet. Det er ganske oppsiktsvekkende, for er det én ting som Sosialistisk Venstreparti har skrytt av at de har fått gjennomslag for i regjering, er det nettopp kravet om CO2-rensing fra dag én. Det er bra at Regjeringen her overkjører symbolpolitikken.
Men når statsråden snakker om beslutninger som må tas for å få investeringer, er problemet at mange investorer sitter og venter på hva slags rammebetingelser de får å forholde seg til. Mongstad har etterlyst dette i Finansavisen, de har sendt en søknad, de har ennå ikke fått svar på om de vil få konsesjon.
Vil vi kunne se fram til at Mongstad får konsesjon, slik at de får svar på konsesjonssøknaden og i hvert fall kan ta den investeringsbeslutningen som statsråd Enoksen etterlyser?
Statsråd Odd Roger Enoksen [12:14:26]: La meg for det første understreke: Vi har ingen planer om å endre Soria Moria-erklæringen på noen punkter – aller minst på dette punkt. Nye konsesjoner på gasskraft skal baseres på CO2-håndtering. Det har også industrien tatt innover seg. Både de prosjekter som nå er skissert, på Tjeldbergodden med Statoil og Shells prosjekt og Industrikraft Møres prosjekt i tilknytning til Hustadmarmor, baserer seg på CO2-håndtering, ikke bare på grunn av Regjeringens krav om dette, men fordi man ser at det er en verdi i dette. For Statoil og Shells prosjekt er det sågar slik at selve verdikjeden og bruken av CO2 er det verdifulle med prosjektet.
Vi har gitt forlenget konsesjon på Skogn. Det gir investorene der mulighet til å gå i gang med prosjektet. Vi er i tett kontakt med dem for å se hvordan Regjeringen kan bidra til å realisere prosjektet, inkludert at vi har sagt at vi vil legge til rette for eller bidra til CO2-håndtering også på Skogn. Det er definitivt ikke riktig at vi har noen planer om å endre Soria Moria-erklæringen på dette punktet, tvert imot – det er en politikk som stadig flere land vil komme til å ta i bruk.
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:15:36]: Gleden min var ikke langvarig, forstår jeg, for usikkerheten består.
Regjeringen har sagt – det har statsråden bekreftet, samtidig som miljøvernministeren har bekreftet det – at Tjeldbergodden ikke får konsesjon uten CO2-rensing fra dag én. Det er det som står i Soria Moria-erklæringen. Når statsråden i det første svaret sa at en vil vurdere en periode uten CO2-rensing, er det en endring i forhold til Soria Moria-erklæringen – en gledelig endring riktignok, men det blir en endring.
Vi vet at hvis Tjeldbergodden skal ha CO2-rensing, blir det ikke gasskraftverk der før i 2012. Mongstad-aktørene har sagt at skal de ha kostnader ved CO2 utover det kvoteregimet gir, så bygger de ikke. Men selve kraftvarmeverket der er lønnsomt.
Da er spørsmålet: Hvilke tiltak har Regjeringen for å sikre at det bygges gasskraftverk på Mongstad og på Tjeldbergodden der aktørene får rammebetingelser uten masse ekstrakostnader og usikkerhet rundt CO2-regimet?
Statsråd Odd Roger Enoksen [12:16:38]: Mongstad er en egen sak, som vi vil komme tilbake til behandlingen av. Ingen må forlede noen til å tro at et gasskraftverk på Mongstad vil avhjelpe kraftsituasjonen i Møre og Romsdal, eller i Midt-Norge for den del. Det vil det ikke gjøre. Det må produksjon til i dét området for å avhjelpe den situasjonen. Der har vi tre aktuelle prosjekter. Vi har forlenget konsesjonen på Skogn, uten å ha stilt noen nye krav til Skogn – annet enn at Regjeringen har sagt at den vil bidra til CO2-håndtering.
Så har vi to prosjekter til. Det er Industrikraft Møre, som har sagt at man vil basere prosjektet på CO2-håndtering. Og så har vi Tjeldbergodden, hvor investorene har sagt at uten at man klarer å etablere den komplette verdikjeden, blir det neppe noe gasskraftverk. Dette burde være en mye større utfordring for representanten Solvik-Olsen enn å lage en polemikk ut av hvorvidt man kan få noen måneder uten CO2-rensing dersom noen er villige til å gjøre investeringer på et tidlig tidspunkt for å komme i gang med produksjonen så raskt som mulig.
Regjeringen vil gjøre det den kan for å få CO2-håndteringen på plass så raskt som mulig. Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til at investeringsbeslutninger blir tatt.