Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 3
Jan Tore Sanner (H) [11:34:45]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til finansministeren:
«Forutsigbarhet er viktig for næringslivet. I forbindelse med skattereformen ble det vedtatt at det årlig skulle utarbeides en «white list» over land som ikke blir ansett for å være lavskatteland og derved ikke blir gjenstand for NOKUS-beskatning mv. For 2006 har Skattedirektoratet valgt å holde samtlige EU-land utenfor listen. Mens Sverige og Danmark er utenfor listen, er land som Hviterussland, Russland, Indonesia og Marokko blitt inkludert.
Deler statsråden denne vurderingen?»
Statsråd Kristin Halvorsen [11:35:33]: Representanten Sanner har rett i at EØS-land ikke er tatt med på listen over land som ikke skal anses som lavskatteland. Det skyldes at listen over lavskatteland som legges til grunn etter NOKUS-reglene, er den samme som anvendes etter den såkalte fritaksmetoden. Denne metoden ble innført i 2004 og innebærer at aksjeselskap og likestilte selskap er fritatt for beskatning av gevinster og utbytte fra aksjer i andre selskap. Fritaket gjelder ikke aksjeinntekter fra selskap hjemmehørende i lavskatteland utenfor EØS-området.
Da fritaksmetoden ble innført, ble det også gitt forskriftsbestemmelser med lister over land som skal anses som lavskatteland og land som ikke skal anses som lavskatteland. For inntektsårene 2004 og 2005 gjaldt listen bare fritaksmetoden. Siden fritaksmetoden omfatter selskapers inntekter fra aksjer hjemmehørende i EØS-land uavhengig av skattenivået i selskapets hjemland, ble EØS-land ikke tatt med i listene.
NOKUS-reglene som representanten viser til, er regler om skattlegging av eiere av norskkontrollerte selskaper mv. hjemmehørende i lavskatteland.
Definisjonen av lavskatteland i fritaksmetoden og etter NOKUS-reglene er sammenfallende. Det ble ansett som hensiktsmessig å la listene over land som skal anses som lavskatteland, og land som ikke skal det, gjelde også for NOKUS-reglene. Fra 1. januar 2006 gjelder listene derfor også ved vurderingen av om et land skal anses som lavskatteland i forhold til NOKUS-reglene. I forbindelse med denne revisjonen av listene ble EØS-land ikke tatt inn på listene.
For selskap hjemmehørende i land som ikke er inntatt på listene, vil anvendelse av NOKUS-reglene bero på en konkret sammenligning av skattenivået i Norge og i selskapets hjemland. Dette vil også gjelde for EØS-land, og er i tråd med tidligere praksis.
Jeg er imidlertid enig i at hensynet til forutsigbarhet og forutberegnelighet for skattyterne tilsier at også EØS-land som ikke anses som lavskatteland, tas med på listen over ikke-lavskatteland. Dersom EØS-land tas inn på listene, vil dette bare ha betydning for anvendelsen av NOKUS-reglene.
Det er forutsatt at listene skal revideres årlig. Det vil derfor være naturlig å vurdere hvilke EØS-land som bør tas inn på listen over land som ikke skal anses som lavskatteland, i forbindelse med neste revisjon av listen, altså neste år.
Jan Tore Sanner (H) [11:38:16]: Jeg takker for svaret.
Jeg stusset litt over første halvdel av svaret, hvor begrunnelsen var hensiktsmessighet når man sammenlikner NOKUS-beskatningen og fritaksmetoden. Men jeg er veldig glad for statsrådens konklusjon, nemlig at man vil se på dette på nytt og da vil åpne for at EØS-land også kan komme inn på denne listen.
Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:39]: Representanten Sanner har forstått svaret helt riktig, men en liten forklaring på hvorfor det ble slik, var vel også på sin plass.