Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Øyvind Korsberg (FrP) [14:06:50]: Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Overfiske utgjør store verdier og er også en trussel mot fiskebestander i havet. Tiltakene mot overfiske har hittil vært mangelfulle og har ikke hatt noen særlig virkning. Et nytt virkemiddel statsråden har tatt til orde for, er å nekte fartøy som fisker ulovlig, tilgang til norske havner og service.

Mener statsråden det er riktig at næringslivet skal ta belastningen for Regjeringens manglende politikk for å få kontroll med overfiske?»

Statsråd Helga Pedersen [14:07:22]: Kampen mot overfiske i Barentshavet er en sak som denne regjeringen tar meget alvorlig. Arbeidet mot ulovlig, uregistrert og urapportert fiske har høy prioritet. I den forbindelse har Regjeringen styrket Kystvaktens evne til ressurskontroll og tilført Fiskeridirektoratet midler som vil styrke den samlede innsatsen mot overfiske.

90 pst. av de bestandene Norge beskatter, vandrer mellom norske og utenlandske jurisdiksjonsområder. Det omfattende ulovlige overfisket på disse bestandene skjer i stor grad utenfor norsk fiskerijurisdiksjon, med fartøy som ikke fører norsk flagg, og fangsten landes utenfor Norge. Dette er en betydelig utfordring i arbeidet for å oppnå en ansvarlig forvaltning.

Norge aleine kan ikke vinne kampen mot internasjonal kriminalitet. For å løse problemet har denne regjeringen lagt stor vekt på å få i stand forpliktende internasjonalt samarbeid mot overfisket. Ikke minst anmoder vi alle stater om å sørge for at det ikke blir landet ulovlig fanget fisk i deres havner, og at de ikke legger til rette for uregulert fiske.

I tillegg til å arbeide sammen med andre stater bilateralt eller regionalt arbeider norske fiskerimyndigheter også med å utrede hvilke tiltak som kan gjennomføres nasjonalt innenfor folkerettslige rammer med sikte på å motvirke at norske havner benyttes som base for ulovlig virksomhet. Vi kan ikke ha en pådriverrolle internasjonalt uten å feie for egen dør. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med dette på en egnet måte.

Jeg tror at de fleste vil se at de økonomiske konsekvensene av ikke å innføre tiltak og la overfisket fortsette, på sikt vil være mer belastende for næringslivet enn det som er alternativet. Dette gjelder også for dem som leverer varer og tjenester til flåten. De er avhengige av at flåten har inntjeningsevne og betalingsvilje. Det får flåten når det fiskes på bestander som er i god forfatning.

Jeg forutsetter dessuten at norske næringsaktører i dag har fått med seg budskapet fra Regjeringen og har ryggrad både moralsk og finansielt til ikke å drive økonomisk samkvem med aktører som tar del i uregulert fiske på regulerte bestander i Barentshavet.

Øyvind Korsberg (FrP) [14:09:45]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er klart at alle har et ansvar her for å bidra til at ukontrollert og ulovlig fiske i Barentshavet først og fremst blir stanset, men myndighetene har soleklart hovedansvaret her. Å legge belastningen på næringen, det være seg de som betjener et fartøy som kommer i havn, eller fiskerinæringen som sådan, synes jeg vil være svært uheldig. Man må forholde seg til det regelverket som er. Man kan ikke utelate å yte service til fartøy bare på grunn av mistanke.

Jeg vil bare minne statsråden om at kvoten for i år ble redusert med 20 pst. som følge av det ukontrollerte overfisket i Barentshavet. Hvor stor reduksjon i overfisket i Barentshavet forventer statsråden det vil bli i løpet av dette året i forhold til forrige år?

Statsråd Helga Pedersen [14:10:48]: Det er for tidlig å si hvor store tallene for overfiske vil bli i år. Vi fikk nettopp tallene for i fjor. De er høyere enn det vi skulle ønske. Derfor vil Regjeringen også i fortsettelsen prioritere kampen mot overfiske i Barentshavet.

Det er helt på det reine at dette er veldig komplekse problemstillinger, som dels må løses på hjemmebane nasjonalt, dels i samarbeid med Russland og dels gjennom samarbeid med andre europeiske land og i internasjonale organer. Jeg regner med at vi vil kunne begynne å se resultater av kampen mot overfiske allerede i år, men det vil nok ta betydelig lengre tid før vi er kvitt overfisket som sådant. Det henger bl.a. sammen med at den forrige regjeringen i svært liten grad hadde fokusert på denne svært viktige problemstillingen, slik at det er først nå vi har kommet skikkelig i gang med den internasjonale innsatsen.

Men nettopp fordi vi har en høy profil på dette og er en initiativtaker internasjonalt, må vi også sørge for å ha orden på hjemmebane, slik at ingen kan beskylde oss for å huse ulovlige fartøy i våre havner.

Øyvind Korsberg (FrP) [14:12:13]: Jeg takker statsråden for svaret og er glad for at statsråden bekrefter at overfisket i 2006 kommer til å bli lavere enn det som var i 2005.

Jeg er helt enig i at vi har internasjonale forpliktelser, men vi har også faktisk forpliktelser til å rydde opp på egen hjemmebane. Det er greit at man har avtaler med andre myndigheter når det gjelder kontroll i havner, men for Fremskrittspartiet er det viktigste å sørge for at kriminaliteten ikke blir begått. Da må man ikke ta helerileddet. Da må man faktisk ta det leddet der kriminaliteten begås, og det er ute i Barentshavet.

Et av de midlene vi har tatt til orde for i Fremskrittspartiet, er å styrke Kystvakten betraktelig. Da er det ikke snakk om titalls millioner. Da snakker man om flere hundre millioner. For det er det som utgjør seilingsdrøm for Kystvakten, og det er det som vil være det mest effektive virkemiddelet for å ta disse som driver kriminalitet ute i Barentshavet.

Da er spørsmålet mitt til statsråden: Kan vi forvente en kraftig styrking av Kystvakten allerede i revidert nasjonalbudsjett?

Statsråd Helga Pedersen [14:13:19]: Jeg vil bare gjenta at kampen mot overfiske må føres på flere arenaer, og at vi må sette i verk tiltak på et bredt spekter av felt.

Det å hindre at den ulovlig fanga fisken kommer inn i markedet, er et av de områdene vi må jobbe med. Er det ikke noe marked for den ulovlig fanga fisken, er det heller ikke noe incitament for å fange fisken ulovlig. Så det arbeidet er viktig. Vi må også til enhver tid se på om regelverket vårt på hjemmebane er godt nok. Hvis det ikke er det, må vi jobbe med å forbedre det.

Når det gjelder bevilgninger og budsjett, må Regjeringen få lov til å komme tilbake til Stortinget med det når vi skal komme tilbake til Stortinget med det – altså ikke nå.

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? – Møtet er hevet.

: