Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Jan Tore Sanner til kunnskapsministeren, vil bli svara på av finansministeren som rette vedkomande.

Jan Tore Sanner (H) [11:34:10]: Vi får se om dette blir like koselig.

Jeg hadde opprinnelig ønsket å høre kunnskapsministerens syn på denne saken, men jeg tar til etterretning at det er finansministeren som er rette vedkommende til å besvare spørsmålet:

«Trondheim overligningsnemnd har vedtatt at den uavhengige forskningsorganisasjonen SINTEF ikke lenger skal være fritatt for formues- og inntektsskatt. Dette til tross for at selskap som ikke har erverv til formål, ifølge skatteloven er fritatt for formues- og inntektsskatt. En endring av ligningspraksis vil også ramme andre forskningsinstitusjoner og bety en kraftig forverring av rammebetingelsene for forskning i Norge.

Vil statsråden ta initiativ til en politisk løsning som sikrer fortsatt skattefrihet?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:34:53]: Representanten Sanner må nok finne seg i at skatt er finansministerens ansvarsområde, selv om kunnskapsministeren har et gedigent felt å dekke.

Etter skatteloven er selskaper og innretninger som ikke har erverv til formål, fritatt for formues- og inntektsskatt. Spørsmålet om institusjonen har erverv til formål eller ikke, beror på en konkret vurdering i det enkelte tilfellet. Viktige momenter ved denne helhetsvurderingen er formålet som er fastsatt i vedtektene, institusjonens oppbygging og den virksomhet som institusjonen driver. Hvis en institusjon som ikke har erverv til formål, driver økonomisk virksomhet, vil den likevel være skattepliktig for inntekt og formue fra denne virksomheten utover visse beløpsgrenser. Det er jo dette som er problemstillingen.

En innretning som først klassifiseres skattemessig i en bestemt kategori, kan utvikle seg over tid, slik at klassifiseringen må vurderes på ny. Dels kan formålet eller faktisk drift endre seg, og dels kan inntektsmønster og økonomiske resultat endre seg. Det kan også være at innsamlede opplysninger fra senere års drift gir et bedre bilde av de faktiske forholdene enn det som forelå ved den forrige klassifiseringen. Institusjonen må finne seg i omklassifisering fra skattefritak til skatteplikt dersom dette betyr en riktigere klassifisering etter skatteloven.

Spørsmålet om en institusjon er skattepliktig eller ikke etter disse reglene, hører under de lokale ligningsmyndighetene. Finansdepartementet tar ikke stilling til skatteplikten i enkeltsaker i ligningsforvaltningen.

Når det gjelder den skattemessige behandlingen av forskningsinstituttene generelt, kan jeg opplyse at det er satt i gang et arbeid på embetsnivå der representanter fra Kunnskapsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Finansdepartementet skal se om gjeldende skatteregler er tilfredsstillende. Videre oppfølging på dette området vil avhenge av denne gjennomgangen.

Jan Tore Sanner (H) [11:36:55]: Jeg tror at denne saken vil være tjent med en bred politisk enighet. Det er bred politisk enighet om at man skal satse på forskning, mens denne konkrete saken vil kunne få ganske dramatiske konsekvenser, ikke bare for SINTEF, men også for 60 andre forskningsinstitusjoner. Jeg viser til at administrerende direktør ved SINTEF, Unni Steinsmo, har uttalt til Adresseavisen:

«Det vil tappe oss for likviditet som i dag brukes til å investere i fremtidig forskning.»

Med andre ord: Dersom SINTEF og andre forskningsinstitusjoner må både formuesbeskattes og selskapsbeskattes, vil det ramme forskningen. Jeg tar til etterretning at statsråden nå har satt ned en gruppe som skal jobbe med disse spørsmålene, men jeg vil allikevel få bekreftet av statsråden at det er mulig for henne å ta et politisk initiativ som vil kunne løse denne konkrete saken.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:01]: Det som ikke er mulig for finansministeren, er å ringe til et lokalt likningskontor og si at de skal se bort fra de reglene som gjelder, og gjøre unntak i enkelttilfeller. Det er ikke mulig. Det som er mulig, er det jeg nå har gjort, nemlig å sette ned en gruppe med representanter fra de tre departementene som har mest med forskning og forskningsinstitusjonene å gjøre, for å avklare nettopp de skattespørsmålene som representanten tar opp.

Jeg er enig i at det er en høyt prioritert oppgave å sikre god kvalitet på forskningen, og sikre et omfang på forskningen i Norge. Det er det bred enighet om i Stortinget, og Regjeringen har en offensiv holdning til det. Det er nettopp derfor jeg har tatt dette grepet. Så vil jeg gjerne komme tilbake når vi har gått gjennom problemstillingene skikkelig.

Jan Tore Sanner (H) [11:38:51]: Jeg er som sagt glad for at det nå er satt ned en gruppe som skal se på det. Jeg vil i den sammenheng oppfordre statsråden til også å ha nær dialog med forskningsinstitusjonene, for det bør være en ambisjon å sikre fortsatt skattefrihet for forskningsinstitusjoner som ikke har erverv som formål. Alternativet til å sikre denne skattefriheten er at vi over de offentlige budsjettene må øke bevilgningene til forskning ganske dramatisk, og da er vi like langt.

Jeg vil be statsråden bekrefte at det vil bli lagt opp til en nær dialog med de berørte forskningsinstitusjonene.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:39:38]: Det kan jeg bekrefte vil bli gjort. Det som er krevende i disse situasjonene, er at mange av forskningsinstitusjonene som ikke har erverv som formål, etter hvert også driver omfattende økonomisk virksomhet. Og det er å finne disse grensedragningene som er utfordringen i forhold til skattereglene. For å finne fornuftige avgrensninger på dette er vi nødt til å ha god kontakt med de forskningsinstitusjonene dette gjelder.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 3.

: