Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Gunnar Kvassheim (V) [11:47:42]: «I sin innstilling i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2006 understreker energi- og miljøkomiteen at man imøteser at Regjeringen utreder hvordan de ulike departementenes rolle kan styrkes og avklares i en offensiv for friluftslivet.

Hvor langt har dette utredningsarbeidet kommet, og hvordan vil Stortinget bli orientert om Regjeringens tverrdepartementale strategi for styrking av friluftslivet?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:48:20]: Den forrige regjeringen Stoltenberg la våren 2001 fram St.meld. nr. 39 for 2000-2001, Friluftsliv – Ein veg til høgare livskvalitet. Meldingen gav en grundig presentasjon av utfordringene i friluftslivsarbeidet, mål og retningslinjer for politikken og virkemidler for gjennomføring. Den fikk bred tilslutning i Stortinget. Meldingen ligger fortsatt til grunn for friluftslivspolitikken, slik den også gjorde i forrige stortingsperiode. Blant annet er satsingen på barn og unge, friluftsliv i skolen, friluftsliv og folkehelse, sikring av friluftsområder, strandsonesatsing og arbeidet for styrking av allemannsretten godt forankret i denne meldingen. Jeg vil minne om at vi nylig har avsluttet den store og vellykkede kampanjen Friluftslivets år 2005. Også dette var en direkte oppfølging av meldingen, og det ble altså satset om lag 17 mill. kr på dette tiltaket over statsbudsjettet.

Oppfølgingen av friluftslivsarbeidet rapporteres årlig i budsjettproposisjonene fra Miljøverndepartementet. Det blir også jevnlig rapportert om dette i meldingene om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, senest St.meld. nr. 21 for 2004-2005.

Under Stortingets behandling av sistnevnte melding ble det dessuten gitt fornyet tilslutning til mål, virkemidler og tiltak i friluftslivspolitikken. I flere andre sammenhenger de siste årene har det vært drøftet samarbeid og avklaring av roller og ansvar på dette feltet. Jeg nevner f.eks. arbeidet med stortingsmelding om folkehelse og Handlingsplan for fysisk aktivitet 2005–2009, stortingsmeldingene om barn og ungdom, om idrett og om utdanningspolitikken. Dette har ført til et tettere samarbeid mot felles mål og økte bevilgninger til friluftsformål, bl.a. fra helse- og kulturmyndighetene.

Jeg mener det ikke er grunnlag for en ny egen stortingsmelding om friluftslivet de nærmeste årene. Jeg finner det mest hensiktsmessig å bruke ressursene på å gjennomføre viktige tiltak for friluftslivet. Men jeg tar sikte på å gi en samlet oversikt over denne innsatsen i neste melding om Regjeringens miljøvernpolitikk. Jeg har nå startet utredningsarbeidet for denne meldingen.

Gunnar Kvassheim (V) [11:51:11]: Jeg takker for svaret, som ikke gir svar på det som er mitt spørsmål, nemlig hvordan Regjeringen bør følge opp komiteens anmodning om å utrede hvordan ulike departement kan samhandle bedre for å styrke friluftslivet. I mitt spørsmål etterspørres det ikke en ny stortingsmelding.

Så mitt spørsmål må gjentas: Hva vil en gjøre for å følge opp den merknaden der en ber om en gjennomgang av hvordan ulike departement kan bidra til en offensiv for friluftssektoren? Jeg tenker på Kultur- og kirkedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Det vil bl.a. være naturlig å se på om spillemidler kan brukes til å styrke friluftslivet, rettet inn mot barn og unge spesielt – en sak som SV tidligere har vært opptatt av.

Betyr det svaret jeg har fått fra statsråden, at det ikke vil bli foretatt en slik samlet gjennomgang av de ulike departementenes muligheter som komiteen har etterspurt?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:52:12]: Som jeg nevnte i mitt første svar, vil en nærmere vurdering og eventuell styrking av friluftslivet bli behandlet i den kommende stortingsmelding om Regjeringens miljøpolitikk. Det er en vel etablert arena hvor Regjeringen involverer alle aktuelle departement, og det er nettopp i samspillet mellom alle de aktuelle departementene at vi kan klare å nå de nasjonale miljømålene når det gjelder friluftsliv.

Gunnar Kvassheim (V) [11:52:50]: Jeg hadde et konkret spørsmål i mitt første tilleggsspørsmål. Det gikk på om statsråden vil ta initiativ til å styrke spillemiddelordningen som er rettet inn mot friluftslivsaktiviteter for barn og unge. Det er et område der SV har vært svært engasjert i Stortinget, og de har vært opptatt av at ordningen blir endret slik at det kommer mer til barn og unge, knyttet til friluftsliv. Det illustrerer også godt mitt poeng med at flere departementer kan bidra til å holde oppe trykket på friluftssektoren. Spørsmålet blir altså om den statsråd som er ansvarlig for spillemidler, vil medvirke til at dette spørsmålet blir reist.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:53:30]: Det er et sterkt engasjement i alle involverte departement for å få økt fokus på friluftsliv og friluftslivets målsettinger, og det er helt naturlig at alle de spørsmålene som Kvassheim nevner, og også en rekke andre spørsmål, blir diskutert i forbindelse med at vi legger fram meldingen om Regjeringens miljøpolitikk.

: