Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Torbjørn Hansen (H) [11:58:29]: Jeg vil stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

«I Dagsavisen 23. februar 2006 sier statsråden at Regjeringen skal sørge for at Hydro tar samfunnsansvar.

På hvilken måte definerer Regjeringen at et selskap tar samfunnsansvar, og på hvilken måte skal Regjeringen konkret sørge for at Hydro tar samfunnsansvar i Årdal?»

Statsråd Odd Eriksen [11:59:04]: Kjernen i begrepet samfunnsansvar er at bedriftene selv søker å se finansielle, miljømessige og sosiale dimensjoner av egen virksomhet i sammenheng. Samfunnsansvar utvider rammen for god eierstyring og selskapsledelse til også å berøre forholdet til andre enn eiere, som f.eks. ansatte, lokalsamfunn, kreditorer og andre som selskapene har forhold til.

Samfunnsansvar er ikke bare noe som retter seg mot offentlig eide virksomheter. Private så vel som selskaper hvor staten eier hele eller deler av selskapene, må være seg bevisst sitt samfunnsansvar. Begrepet samfunnsansvar omfatter en rekke forhold, bl.a. knyttet til miljø, likestilling, arbeidsvilkår, menneskerettigheter, etikk og lokalsamfunn.

Det bør ikke skapes inntrykk av at det å ta samfunnsansvar står i motstrid til å opptre forretningsmessig. Selskaper som skal være konkurransedyktige over tid og ha et langsiktig perspektiv på sin virksomhet, må ha et godt og balansert forhold til sine omgivelser. Det er ikke uten grunn at det i norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse bl.a. er understrekt at «Styret bør klargjøre sitt verdigrunnlag og i samsvar med dette utforme etiske retningslinjer».

I forbindelse med omstillinger innebærer samfunnsansvar at ansatte og lokalsamfunn bringes tidlig med i beslutninger og kan delta i planleggingen av tiltak. Det er også å vise samfunnsansvar å bidra gjennom nye investeringer og å bidra med midler for å etablere ny virksomhet på stedet eller gjennom støtte til omstillingstiltak for ansatte som mister arbeidet. Det er også samfunnsansvar å satse på forskning og utvikling som kan lede til nysatsinger i berørte samfunn.

Når representanten Torbjørn Hansen spør om på hvilken måte Regjeringen skal «sørge for» at Hydro tar samfunnsansvar i Årdal, må svaret derfor være at vi i dialog med selskapet må forsikre oss om at det gjennom gode prosesser bidrar til å lette de utfordringene som omstillinger i selskapets virksomhet medfører for de menneskene som jobber der, lokalsamfunnet og andre berørte. Dette har vi gjort, og det gjør vi fremdeles.

Jeg vil understreke at staten i denne sammenheng ikke først og fremst opptrer som eier i Hydro, men engasjerer seg slik det også er tradisjon for ved andre omstillinger i sårbare lokalsamfunn.

Hydro har en tradisjon for å vise samfunnsansvar, og jeg har stor tro på at Hydro, staten og lokalsamfunnet i felleskap skal få til en god løsning for Årdal-samfunnet. Avtalen som er inngått mellom Hydro, Høyanger kommune og Høyanger Kjemiske Fagforening, er et eksempel på hvordan samfunnsansvar kan utøves i praksis.

Torbjørn Hansen (H) [12:02:08]: Jeg vil takke for svaret og si meg enig i mye av det som er sagt av generell karakter om dette med samfunnsansvar. Statsråden var også inne på at samfunnsansvar også kan ha elementer i forhold til miljøvern, og i samme oppslag i Dagsavisen 23. februar sier statsråden at han har bedt Norsk Hydro om å vurdere å søke på nytt om utsettelse av stengning av disse Søderberg-ovnene, og at han ikke vil bli lei seg hvis det kommer en slik søknad.

Men SFT sa allerede i år 2000 at man må stenge disse ovnene, og regjeringen Stoltenberg I gav avslag på anken fra Norsk Hydro den gang. Mener Regjeringen at det vil være å ta samfunnsansvar fra Norsk Hydros side å fortsette å bruke disse Søderberg-ovnene?

Statsråd Odd Eriksen [12:03:00]: Det at Hydro har besluttet å legge ned en produksjon av aluminium basert på Søderberg-metoden, har sin begrunnelse i miljøskadelige utslipp og et pålegg gitt av miljøvernmyndighetene. At jeg har bedt Hydro om å vurdere tidspunktet for nedstengning av Søderberg-anleggene, er mer knyttet til at Hydro selv må foreta en vurdering av hva som er riktig og hensiktsmessig i forhold til de pålegg som er gitt. Det kan være i forhold til de pågående omstillingene i Årdal-samfunnet, det kan være i forhold til hvorvidt selskapet nå produserer, og drifter Søderberg-anleggene, på en måte som i større grad tar hensyn til de miljømessige begrensningene som SFT har pekt på, enn denne type produksjon hadde for fem år siden. Men det er Hydros ledelse som må ta beslutningen i forhold til de pålegg som er gitt. Jeg har ikke til hensikt å overprøve Hydro i så måte.

Torbjørn Hansen (H) [12:04:07]: Jeg fikk av oppslaget inntrykk av at statsråden hadde en oppfatning når det gjaldt det spørsmålet, i og med at han hadde bedt om en slik søknad.

Men jeg vil komme inn på en annen sak som også handler om samfunnsansvar i forbindelse med nedleggelse av arbeidsplasser, som har vært et sentralt tema i dag. I Skien har Norske Skog ifølge Aftenposten i dag nå fått beholde en kraftkontrakt som har en verdi på 100 mill. kr over fem år, og disse 100 millionene ville jo ellers ha tilfalt fellesskapet og statskassen og kunne ha blitt brukt til f.eks. en mer aktiv næringspolitikk, som vi ikke har sett mye av etter regjeringsskiftet. Som motytelse for disse 100 millionene i kraftsubsidier har Norske Skog gått med på å bruke 30 mill. kr til et lokalt næringsfond, og dette sier statsråden i Aftenposten i dag at alle vil tjene på. Men mener virkelig næringsministeren at alle tjener på at staten gir 100 mill. kr i subsidier i bytte mot 30 mill. kr i et næringsfond, og er det å ta samfunnsansvar å få 100 mill. kr for å gi 30 mill. kr?

Statsråd Odd Eriksen [12:05:13]: Først og fremst vil jeg si at jeg har stor forståelse når det gjelder de menneskene som blir ledige etter at Norske Skog har gjort vedtak om å stenge Union.

Den avtalen som representanten Torbjørn Hansen her peker på, er en avtale som er inngått mellom Norske Skog og lokalsamfunnet i Skien. Jeg er veldig glad for at den avtalen er anbefalt av de tillitsvalgte, av Skien kommune, og at de ansatte for øvrig synes å være fornøyd med den pakkeløsningen som ble presentert i går. Det er et ansvar og en oppgave som ligger til lokalsamfunnet, og avtalen er mellom lokalsamfunnet, Skien kommune og Norske Skog, der staten ikke har en direkte rolle.

: