Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Petter Løvik (H) [11:52:39]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Er statsråden einig med sin statssekretær i at staten bør gripe inn slik at Telenor ikkje får vurdere sal av Opplysninga 1881?»

Statsråd Odd Eriksen [11:53:11]: Regjeringen bad før jul Telenor om en redegjørelse for denne saken. Telenor har i brev redegjort for at de vurderer det framtidige eierskapet til Opplysningen AS. Dette gjøres ifølge Telenor for å sikre at Opplysningen AS får tilgang på ny kapital. Telenor mener at dette er nødvendig for å kunne fortsette den positive utviklingen Opplysningen har hatt til tross for økende konkurranse. Telenor har ikke truffet endelig beslutning i denne saken.

Salg av virksomhet, omstillinger, nedleggelser og omstruktureringer er naturlige prosesser i alle selskapers utvikling, også i selskaper hvor staten har eierinteresser. En beslutning i Telenor om å selge de resterende aksjene i Opplysningen AS hører inn under ansvarsområdet til styret i Telenor ASA.

Petter Løvik (H) [11:54:09]: Eg takkar statsråden for svaret.

I løpet av dei to siste timane har vi fått nokså mange eksempel på at Regjeringa meiner ulike ting før og etter valet, og at ulike parti og ulike statsrådar meiner ulike ting på same tidspunkt. Men her står vi overfor ein ny variant, der same statsråd og same departement meiner ulike ting på same tidspunkt. For samstundes som statsråd Eriksen seier det han no seier her, har hans statssekretær, og også Odd Eriksen som leiar av Nordland Arbeidarparti, bede Regjeringa om ei helt anna haldning til dette. Dei har bede om at Regjeringa framleis må sikre offentleg eigarskap av Opplysninga 1881.

Forstår statsråden at dette kan skape tvil og usikkerheit ute i marknaden og skade Opplysninga 1881?

Statsråd Odd Eriksen [11:55:10]: Regjeringen og de tre partiene som i dag utgjør Regjeringen, mener det samme i dag som vi mente før valget. Vi gjør nå i dag det vi lovte velgerne i forbindelse med valget. Jeg er kjent med at en rekke fylkespartier i Arbeiderpartiet har gitt uttrykk for hva de mener er best for nummeropplysningen. Det må de ha lov til. Så vidt jeg vet, er det ingen fylkespartier som har stilt krav om hvordan jeg skal utøve min rolle som statsråd i forvaltningen av statens eierinteresser i Telenor.

Det som er viktig for meg, og det som det er gitt utrykk for fra ulike fylkespartier, er at Telenor må oppfylle den avtalen som er inngått mellom Telenor og Samferdselsdepartementet med hensyn til å legge til rette for en slik tjenesteproduksjon som Opplysningen 1881 utøver.

Petter Løvik (H) [11:56:16]: Eg vil igjen takke for svaret.

Eg prøvde litt for moro skuld å ringe Opplysninga og be om nummeret til Regjeringa. Det tok dei omtrent åtte sekundar å seie at det er 22 24 90 90. Det verkar som om dette kanskje er eit bevis på at det er lettare å få Opplysninga 1881 til å seie noko konkret om Regjeringa, enn det er å få Regjeringa til å seie noko konkret om 1881.

Men litt tilbake til der eg var. Eg føler ei usikkerheit her, for samstundes som vi får utsegner frå styremøtet i Nordland Arbeidarparti, der statsråd Eriksen sjølv var til stades, der ein ber Regjeringa sikre framleis offentleg eigarskap, oppfattar eg statsråden slik at han no ikkje i det heile vil gi signal om eller blande seg inn i styret sine avgjerder. Når det gjeld signal, viser eg til det første spørsmålet som statsråden fekk tidlegare i dag.

Kan eg få bekrefta dette?

Statsråd Odd Eriksen [11:57:19]: Jeg vil gjerne gjenta det jeg sa i mitt første innlegg, at det som er viktig for meg, er at Telenor leverer de tjenestene de har forpliktet seg til gjennom avtale mellom Telenor og Samferdselsdepartementet. At ulike fylkespartier har uttrykt bekymring både i forhold til den tjenesten som skal leveres og de konsekvensene det kan ha for ulike lokalsamfunn dersom et eierskifte finner sted, er naturlig, og det respekterer jeg. Det må de også ha lov til. I min utøvelse av rollen som statsråd og som forvalter av statens eierinteresser i Telenor, vil jeg vurdere de innspillene som kommer, men det er ikke det samme som at Regjeringen gir utydelige signaler med hensyn til vårt eierskap i Telenor.

: