Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 29
Peter Skovholt Gitmark (H) [14:27:43]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:
«Det er tverrpolitisk enighet om at mer gods skal fraktes til sjøs. Soria Moria-erklæringen slår også fast at Regjeringen arbeider for å nå dette målet. Likevel vil ikke statsråden gjennomgå gebyrer og avgifter innen sjøtransport før i Nasjonal transportplan som er varslet Stortinget i 2008/2009.
Mener statsråden at 3 års behandlingstid er et minimum for en slik gjennomgang, og hva mener statsråden konsekvensen for norske havner vil være av at et nytt avgiftsregime trekkes ut i tid?»
Statsråd Helga Pedersen [14:28:20] I Soria Moria-erklæringen har Regjeringen varslet en samlet vurdering av alle gebyrer og avgifter innenfor sjøtransporten. Målsettingen med dette er å få utjevnet konkurransevilkårene mellom transport på land og transport på sjø.
Det er flere ulike avgifter og gebyrer som pålegges sjøtransporten. De statlige gebyrene skal bidra til å finansiere Kystverkets virksomhet, mens havnenes utgifter skal dekkes gjennom havneavgifter. Disse oppkreves av kommunale trafikkhavner og private aktører. I tillegg kreves det inn gebyrer fra sjøfartsmyndighetene og skipsregistrene samt avgifter knyttet til drivstoff og smøreolje.
Innenfor Kystverkets ansvarsområde arbeides det løpende med å vurdere gebyrene. Store deler av Kystverkets virksomhet er gebyrfinansiert. Det er en sterk fokusering på å effektivisere de gebyrfinansierte tjenestene for å holde kostnadsnivået nede. Det er imidlertid også andre avgifter og gebyrer som berører sjøtransporten, og som finansierer relaterte virksomheter og mer generelle offentlige utgifter. Videre skal det samlede gebyr- og avgiftssystemet ivareta mange ulike krav, som hensynet til effektivitet og fordeling og behovet for inntekter til staten. Det er også viktig å se en vurdering av gebyrer og avgifter innenfor sjøtransporten i sammenheng med en helhetlig transportpolitikk. Derfor er det naturlig at dette gjøres i forbindelse med rulleringen av Nasjonal transportplan. Til opplysning er transportetatene i gang med å utarbeide grunnlagsmateriale til stortingsmeldingen.
Når det gjelder kommunale havneavgifter, trekker havne- og farvannsloven opp rammene for hvordan disse skal fastsettes. Spørsmål knyttet til havneavgiftene vil derfor være en del av det pågående arbeidet med å revidere havne- og farvannsloven.
Peter Skovholt Gitmark (H) [14:30:08]: Jeg takker for svaret.
Ser ikke ministeren at enkelte norske havner, spesielt i Sør-Norge, står i fare for å bli utkonkurrert på grunn av norske meget høye statlige gebyrer, deriblant losgebyret?
Jeg ønsker å henlede oppmerksomheten til St.meld. nr. 47 for 1998-1999, Om evaluering av losplikt- og losgebyrsystemet, hvor det slås fast at forutsetningen om differensierte avgifter etter tonnasjestørrelse strider mot målsettingen om å være kostnadsorientert, da utgiftene knyttet til losing om lag er den samme og uavhengig av skipets størrelse.
Dette støtter jeg sterkt opp om. Den konkurransevridningen vi ser nå, gjør at man går fra å ha mindre effektive skip, og man vil ikke klare å nå målene som et samlet storting står bak, nemlig at mer av transporten skal være til sjøs enn i dag.
Mitt spørsmål til statsråden, som oppfølging, er: Hva vil, slik statsråden ser det, et framtidsrettet avgiftssystem være?
Statsråd Helga Pedersen [14:31:13]: Jeg vil bare presisere at når det gjelder gjennomgangen av de gebyrene og avgiftene som er knyttet til Kystverkets område, vil vi ikke vente på den gjennomgangen til Nasjonal transportplan legges fram for Stortinget. Kystverket holder nå på med en gjennomgang av de gebyrene som er tilknyttet Kystverkets virksomhet, og så fort departementet har fått den gjennomgangen, vil vi ta stilling til endringer.
De spørsmålene som er knyttet til størrelsen på skip og bruttotonnasje, vil være en del av den gjennomgangen. Men jeg kan ikke konkludere i de spørsmålene nå, før vi har fått den gjennomgangen av Kystverket.
Peter Skovholt Gitmark (H) [14:31:54]: La meg ta et eksempel for statsråden om losavgiften spesielt, hvor et roroskip med en bruttotonnasje på rett i overkant av 32 000 tonn etter taksten i 2006 skal betale i overkant av 44 000 kr pr. anløp eller over 2,2 mill. kr ved valg av årsavgift, mens et loloskip som har samme lastekapasitet, vil ha en bruttotonnasje på 6 900 tonn og betale om lag 9 500 kr pr. anløp eller 378 000 kr i årsavgift.
Ser statsråden at dette avgiftssystemet må endres umiddelbart for å hindre en konkurransevridning bort fra norske havner, slik at vi ikke også i framtiden ser en styrking av Göteborg havn, spesielt, på bekostning av sørlandshavner og østlandshavner?
Statsråd Helga Pedersen [14:32:49]: La meg bare slå fast at jeg merker meg representanten Skovholt Gitmarks synspunkter i denne saken. De problemstillinger representanten trekker opp, er blant de problemstillingene som gjennomgangen – i første omgang til Kystverket og så til departementet – vil omhandle. Så må vi komme tilbake til konklusjonene når vi er ferdige med å foreta den gjennomgangen. Og det vil ikke ta tre år.
Presidenten: Dermed har vi handsama ferdig dagens kart.