Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Sonja Irene Sjøli (H) [13:53:46]: Jeg vil gjerne få stille et spørsmål til helseministeren:

«Ullevål universitetssykehus opplyser at de hvert år avviser 2 000 kvinner som ønsker fødeplass, pga. mangel på kapasitet. Pasienter opplever både å få urettmessig avslag på søknader om fødeplass og å bli henvist til andre sykehus når fødselen er i gang. Pasientrettighetsloven § 2-4 gir pasientene rett til valg av sykehus.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at retten til valg av fødested blir reell?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:54:18]: Jeg vil hilse velkommen en debatt om hvordan vi best mulig skal legge til rette tilbudet for fødende. Det synes jeg kanskje vi har diskutert for lite, også i dette huset.

En sammenhengende svangerskaps- og fødselsomsorg er selvfølgelig viktig for kvinnene, men det er også viktig for hvordan ungene får det videre. Det er også viktig for familiene i en sårbar periode.

Den desentraliserte og differensierte modellen for fødselsomsorg er, som representanten kjenner godt til, vedtatt av Stortinget. Kvinner med normale svangerskap og fødsler har mange steder i landet hatt tilbud ved fødestuer, mange steder med svært gode resultater – i de fleste tilfeller, vil jeg understreke. Nå er den samme differensieringen mellom normalfødsler og risikofødsler også i gang i byene. Eksemplet fra Ullevål universitetssykehus, med en egen ABC-enhet for lavrisikofødende, kan tyde på at denne type differensiering også er et attraktivt tilbud for de fødende og deres familier, og det synes jeg er interessant.

Pasientenes rett til å velge sjukehus gjelder også ved forhåndstildeling av fødeplass. Pasientene skal prioriteres likt, uavhengig av hvor de bor. Dersom det ønskede sjukehuset av kapasitetsmessige årsaker ikke kan gi den fødende et forsvarlig tilbud på det aktuelle tidspunktet for fødselen, må pasienten få informasjon om dette i tide, slik at hun kan få tilbud om fødeplass ved et annet sjukehus. Det bør skje på forhånd, ikke når fødselen nærmest er i gang.

Sjukehusets informasjon til pasienten må baseres på en konkret vurdering av kapasiteten og antallet pasienter som allerede er tildelt fødeplass i den perioden vedkommende pasient forventes å føde. Dersom en kvinne som har fått slik informasjon, er gjort oppmerksom på at hun løper en risiko for å bli henvist til et annet sjukehus når hun kommer for å føde, allikevel vil stå på venteliste ved det aktuelle sjukehuset, kan selvfølgelig ikke sjukehuset nekte henne det. Jeg vil anta at de fleste kvinner som har mottatt slik informasjon, vil foretrekke å få tildelt fødeplass ved et annet sjukehus med forventet tilstrekkelig kapasitet.

Fødende som er satt på venteliste ved et sjukehus, har ikke krav på å bli mottatt ved det aktuelle sjukehuset dersom kapasitetssituasjonen når hun skal føde, er slik at sjukehuset ikke kan gi henne forsvarlig fødselshjelp. I et slikt tilfelle må pasienten henvises videre til et sjukehus som har kapasitet til å gi forsvarlig fødselshjelp. Noe av hensikten med fritt sjukehusvalg er å gi pasientene valgmulighet innenfor det tilgjengelige tilbudet ved sjukehusene.

Helse Øst har redegjort for meg for at bestemmelsene i pasientrettighetsloven følges ved tildeling av fødeplasser ved Ullevål universitetssykehus. Det meldes videre om at det vil bli arbeidet med utfordringer knyttet til den store pågangen til Ullevål. Det planlegges å evaluere grunnene til at denne pågangen er så stor, som et grunnlag for å vurdere utviklingen av tilbud ved andre sjukehus i området.

Fødende i Oslo-området kan velge mellom fem sjukehus i rimelig geografisk nærhet. Jeg har tillit til at Helse Øst vil utvikle helheten i dette tilbudet, slik at kvinnenes ønsker i størst mulig grad kan imøtekommes. Jeg vil også følge med i denne utviklinga i tida framover, og om nødvendig bidra til en prosess når det gjelder praktisering og forståelsen av pasientrettighetsloven i forhold til de fødendes rettigheter.

Sonja Irene Sjøli (H) [13:57:40]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er veldig glad for at helseministeren også er opptatt av fødselsomsorg, og ikke minst en differensiert fødselsomsorg.

Statsråden sier at Helse Øst har redegjort for at bestemmelser i pasientrettighetsloven følges ved tildeling av fødeplass til Ullevål. Det er jeg uenig i. Det står også i sterk kontrast til uttalelser fra direktøren på Ullevål, som uttalte til Aftenposten Aften 13. februar at hun med vitende og vilje akter å bryte gravide kvinners lovbestemte rett til valg av fødested.

Når 2 000 fødende ved Ullevål blir avvist hvert år, er det klart mangel på fødeplasser i området – og mangel på differensierte fødeplasser.

Fagdirektøren i Helse Øst hevder at pasientrettighetsloven ikke passer for fødende, og at det ikke er aktuelt å dimensjonere opp tilbudet ved Ullevål for å imøtekomme gravides rett.

Jeg vil gjerne vite om statsråden deler Helse Øst sin vurdering, at pasientrettighetsloven kan settes til side, og om statsråden deler min vurdering, at det må gjøres noe med kapasiteten i området.

Statsråd Sylvia Brustad [13:58:50]: Jeg mener at vi så langt som mulig må legge til rette for at folk kan få oppfylt ønskene de har om hvor de vil føde. Men samtidig er pasientrettighetsloven utformet slik at hvis det ikke er plass, i dette tilfellet ved Ullevål, som veldig mange flere vil til enn det er plass til, må man godta å få tilbudet et annet sted for å få forsvarlig fødselshjelp, rett og slett fordi kapasiteten ikke er stor nok.

Jeg mener det er behov for, som jeg også sa i mitt forrige svar, å se på det helhetlige fødetilbudet i dette området, og hvorfor det er så mange som synes at ABC-tilbudet ved Ullevål er så interessant.

Jeg har for øvrig merket meg med interesse at det nå er to jordmødre som planlegger å etablere fødestue i det gamle Rikshospitalet, basert på den samme ABC-modellen som ved Ullevål. Det forventes at de i hvert fall kan ta unna 300 fødsler i året. Det synes jeg bør oppmuntres. Det synes jeg en bør gå igjennom. Det har også Helse Øst informert meg om at de ønsker å gjøre.

Vi får gå igjennom dette. Helse Øst gjør ikke noe galt i det de gjør, men jeg skulle ønske at vi kunne innfri flere ønsker enn det vi gjør pr. i dag.

Sonja Irene Sjøli (H) [13:59:59]: Jeg er veldig glad for de signalene som helseministeren her gir i forhold til for det første å sikre valg av fødested og at de fødende får plass dersom de ønsker det, og for det andre at det blir et differensiert tilbud. For det er klart at kvinner har behov for en differensiert fødselsomsorg – det var jo derfor vi gjorde de endringene i 2001 også i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om akuttmedisin, og la til rette for det – ikke bare rundt om i landet, men kanskje ikke minst i de store byene. Det er jo dette som nå begynner å virke. Jeg er glad for at statsråden også nevner det tilbudet som disse jordmødrene i Oslo har lagt fram. Jeg kunne tenke meg å spørre statsråden om hun ikke kan være en pådriver overfor Helse Øst for å få dem til å inngå en avtale med disse jordmødrene for å få etablert en helhetlig svangerskaps- og fødselsomsorg, slik som prosjektet er planlagt.

Statsråd Sylvia Brustad [14:01:07]: Jo, jeg er stadig vekk i samtale med både Helse Øst og de andre helseforetakene, og vi er helt enige om at det prosjektet ved det gamle Rikshospitalet, med de jordmødrene som har tatt det initiativet, er svært interessant og vil bli vurdert nærmere med tanke på å prøve å få til et opplegg. Det er jo det som ligger i det, så herom er det ingen uenighet.

Jeg synes vel også det blir interessant å se hva som skjer når Ahus nå blir ferdig, og hvor mange fra dette området som også vil velge å føde der. Så vi får se på hele helheten. Men representanten og jeg er ikke noe uenige om at vi skal gjøre det vi kan for å sikre differensierte fødetilbud av god kvalitet, og at vi så langt som mulig skal sikre at en får velge det en ønsker. Dessverre greier vi det ikke pr. i dag i alle sammenhenger, men vi skal bestrebe oss på å bli enda bedre.

: