Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Hans Olav Syversen til kultur- og kirkeministeren, vil bli teke opp av representanten Aud Kvalbein.

Aud Kvalbein (KrF) [13:40:50]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Dersom Holmenkollbakken fortsatt skal være en arena for internasjonale mesterskap, må det fortrinnsvis bygges en ny bakke. Oslo kommune stipulerer kostnadene til 310 mill. kr og har i sine kalkyler beregnet at staten bidrar med 50 % i henhold til praksis for kostnadsdeling når det gjelder nasjonalanlegg. Regjeringen foreslår nå å bidra med 70 mill. kr. eller under en fjerdedel av kostnadene til ny hoppbakke, noe som vanskeliggjør et mulig ski-VM i Oslo i 2011.

Er 70 mill. kr et endelig fastsatt beløp fra staten?»

Statsråd Trond Giske [13:41:39]: Statlige bidrag til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg finansieres normalt gjennom tilskudd fra spillemidlene. Som kjent er det overskuddet i Norsk Tipping AS som bestemmer de årlige beløp til fordeling til idrettsformål. Siden 2004 har det ikke vært noen økning i Norsk Tippings overskudd, samtidig som godkjent søknadssum til utbygging av idrettsanlegg i kommunene har vokst betydelig.

Videre er det kun i ekstraordinære tilfeller at det bevilges penger over statsbudsjettet til denne type formål.

Nå har Regjeringen besluttet å bidra med 70 mill. kr til utvikling av Holmenkollanlegget i forbindelse med at Oslo har søkt om VM i nordiske grener i 2011. 50 mill. kr tildeles fra spillemidlene, noe som er den nest største enkelttildeling av spillemidler til ett idrettsanlegg. I tillegg foreslår Regjeringen en bevilgning over statsbudsjettet på 20 mill. kr. Et så høyt beløp er aldri tidligere bevilget over statsbudsjettet til ett idrettsanlegg, når OL på Lillehammer holdes utenfor.

Statens bidrag for å støtte den nødvendige utbygging til et VM i Oslo i 2011 er altså uvanlig høyt i forhold til praksis for statlig støtte til investering i idrettsanlegg.

Jeg registrerer at Oslo kommune har hatt forventninger til langt høyere statlige bidrag, basert på Holmenkollens status som nasjonalanlegg. I den sammenheng er det viktig å understreke at nasjonalanleggsavtalen mellom Kultur- og kirkedepartementet og Oslo kommune åpner for at «søknad kan innvilges med inntil 50 % av godkjente kostnader».

Avtalen signaliserer altså hva som er maksimal tilskuddssats, og gir ikke grunnlag for forventninger om at denne skal utløses ved enhver søknad. Dette gjelder spesielt når utbyggingskostnadene er i en slik størrelsesorden som er antydet fra Oslo kommune. Det er meget sjelden at selv de største anleggsprosjektene mottar tilskudd fra spillemidlene som overstiger 20–30 mill. kr. Ved det forrige VM i nordiske grener som ble avviklet i Norge – VM i 1997 i Trondheim – ble det f.eks. tildelt 19,3 mill. kr fra spillemidlene til utbygging av Granåsen.

Oslo kommune er informert om at staten vil bidra med 70 mill. kr til utvikling av Holmenkollanlegget. Beløpet gjelder anleggsutbygging for å kunne arrangere VM i nordiske grener i Oslo i 2011. Som jeg har gjort rede for, er et statlig bidrag i denne størrelsesordenen uvanlig høyt til denne type formål. Regjeringen anerkjenner dermed Holmenkollens status som landets viktigste og mest kjente skianlegg, og setter sin lit til at bidraget vil føre til en nødvendig opprusting av anlegget og en videreføring av Holmenkollens stolte tradisjoner.

Aud Kvalbein (KrF) [13:44:05]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er også klar over at ifølge tilskuddsordningen for nasjonalanlegg fra 1997 kan staten bidra med inntil 50 pst. av kostnadene. Men dette må ses i forhold til avtalen fra april 2003 mellom departementet, Oslo og Norges Skiforbund. Der ble Holmenkollen gitt status som nasjonalanlegg til 2013 for å sikre et ski-VM her. Utgiftene, da ca. 40 mill. kr, skulle deles 50-50 mellom departementet og kommunen. Utgiftene har økt til 310 mill. kr, og det er verken kommunens eller statens skyld. Men Regjeringen kan jo raskt bla opp penger: 30 mill. kr for 100 meter badestrand på Bygdøy og 23,5 mill. kr til et testløp i rally.

Her gjelder det et stort skiarrangement der Norge har erfaring og internasjonalt ry. Hvordan kan Regjeringen overlate til en enkelt kommune en regning på 250 mill. kr – trolig mer – for et nasjonalt prestisjeprosjekt og gå fra intensjonene i avtalen fra 2003?

Statsråd Trond Giske [13:45:13]: De partiene som var regjeringspartier for kun noen måneder siden, må være utsatt for et akutt hukommelsestap. I forrige periode hadde vi en stor utbygging i Oslo i forbindelse med Bislett. Det endelige beløpet på den totale utbyggingen av Bislett som hovedarena for friidrett kommer antakelig til å være på rundt 470 mill. kr. Den forrige regjeringen mente at det var passe å bidra med 50 mill. kr til denne utbyggingen. Stortinget påla Regjeringen i ettertid å legge på 15 mill. kr, altså totalt 65 mill. kr til et anlegg på 470 mill. kr. Vi foreslår 70 mill. kr til et prosjekt på 310 mill. kr. Da synes jeg det virker merkelig å bli kritisert av de partiene som mente at 50 mill. kr var passe til et prosjekt på 470 mill. kr, for at 70 mill. kr er altfor lite til et prosjekt på 310 mill. kr.

Aud Kvalbein (KrF) [13:46:08]: Jeg minner statsråden om at Bislett ikke var noe nasjonalanlegg.

Statsråden har i mediene sagt at staten ikke kan gå inn med mer penger fordi det vil gå ut over idrettsanlegg, fotballbaner, ballbinger osv. for barn og unge. Dersom Oslo kommune må betale flere hundre millioner kroner for å legge til rette for et internasjonalt skiarrangement, vil dette gå ut over idrettsanlegg, fotballbaner, ballbinger osv. for barn og unge i Oslo. Fra før er dette tilbudet dårligere i hovedstaden enn mange andre steder i landet. Bekymrer dette statsråden, og mener statsråden at det er en prinsipiell forskjell mellom barn og unge i Oslo og barn og unge i resten av landet?

Statsråd Trond Giske [13:46:47]: Jeg er en varm tilhenger av å bruke penger på idrettsanlegg for barn og unge. Faktisk har Stortinget pålagt Regjeringen å sørge for at det meste av spillemidlene går til anlegg for barn og unge. Holmenkollen kan neppe kalles en hoppbakke for barn og unge. Man skal være forholdsvis voksen for å stille opp på toppen av Holmenkollen.

I statsbudsjettet for 2006 får Oslo kommune over 300 mill. kr mer i overføringer fra staten enn det de forrige regjeringspartiene la opp til. Ekstrakostnaden til renter og avdrag som utgjør differansen mellom det Oslo kommune ønsker, og det vi gir dem i tilskudd til Holmenkollen, utgjør kanskje 7–8 mill. kr i året. Da har man altså 294 mill. kr til overs i forhold til hva den forrige regjeringen ville tilby Oslo, så jeg tror at hvis Oslo kommune hadde planer om å bygge ut Holmenkollen under den forrige regjeringen, burde man absolutt ha godt monn til å gjøre det samme nå.

Holmenkollen betyr store inntekter til Oslo kommune. Det er Norges største turistattraksjon. Det burde være Oslos plikt med det store statlige bidraget å få dette i orden.

: