Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Svein Flåtten (H) [11:28:54]: Jeg har et spørsmål til finansministeren.

«Endringene i tomtefesteloven fra 2004 har gjort det klart for mange at det kan være en betydelig forskjell i verdien på en bolig som står på en festet tomt, og en bolig på eiet tomt. Men taksering og ligningsverdier på folks boliger reflekterer i liten grad denne forskjellen, og det er ingen enhetlig praksis, hvis i det hele tatt noen, for at forskjellen skal fremkomme ved formuesbeskatningen.

Hva vil statsråden gjøre for at folk med boliger på festet grunn får en mer lik og rettferdig behandling ved ligningen?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:29:39]: Utgangspunktet i skatteloven er at formue, herunder fast eiendom, skal fastsettes til omsetningsverdi pr. 1. januar i ligningsåret. Med fast eiendom menes bygninger og tomteareal. Verdien av bolig- og fritidseiendommer kan etter skatteloven settes lavere enn omsetningsverdien, og etter gjeldende regler skal ligningsverdien på bolig- og fritidseiendommer ikke settes høyere enn 30 pst. av markedsverdien.

Formuesbeskatningen ved tomtefeste blir noe forskjellig avhengig av om festeavtalen anses som tidsbegrenset eller varig, dvs. lenger varighet en 99 år. Jeg går ikke nærmere inn på varige festerettigheter, fordi jeg mener at spørsmålet må leses slik at det først og fremst dreier seg om de tidsbegrensede festeavtalene.

Ved tidsbegrenset tomtefeste skal hele tomteverdien inngå i grunneierens skattepliktige formue, og for huseieren bare verdien av bygningen. Grunneieren får ikke fradrag for verdien av den heftelsen som festeavtalen representerer, og blir ikke skattlagt for den kapitaliserte verdien av fordring på årlig festeavgift. Huseieren skal tilsvarende ikke formueslignes for verdien av festeretten, og vedkommende får heller ikke fradrag for den kapitaliserte verdien av forpliktelsen til å svare festeavgift. Fordi bare bygningen inngår i beboerens formue når tomten er festet, vil dennes boligformue ofte være lavere enn ved selveie også av tomten.

Etter skattelovens system for formuesverdsettelse er det ikke til å unngå at fastsetting av separat ligningsverdi for festetomt og bygning på festetomt ofte må bygge på skjønnsmessige vurderinger, i likhet med tilsvarende fastsetting for tomter og bygninger ellers. Skattemyndighetene har opplyst at man ikke har et erfaringsmateriale som tilsier at verdsettelsen av bolig på festet tomt har reist særlige problemer i så måte. I praksis må det vurderes konkret hvilken betydning en festeavtale har for eiendommens omsetningsverdi. Ifølge Lignings-ABC for 2005, kan en som et hjelpemiddel for å komme fram til formuesverdien av det bortfestede arealet kapitalisere de årlige festeavgiftene ved bruk av en netto kapitaliseringsfaktor på 8. På dette området bidrar disse retningslinjene til en mer enhetlig praksis.

I samfunnet er det blitt mye mer oppmerksomhet om festerettens betydning for eiendommens verdi, og det er også utgangspunktet for spørrerens spørsmål. Delvis skyldes det antakelig de nye lovreguleringene, som spørreren viser til, om regulering av festeavtaler og om innløsning av dem, og kanskje ikke minst at mange festeavgifter har økt betydelig og man dermed ser at det er stor forskjell på en selveiertomt og en festetomt. En slik oppmerksomhet kan man etter hvert regne med vil påvirke det som er omsetningsverdiene, som igjen kan påvirke ligningstakstene. Men jeg ser ikke for meg at vi kan gå inn med brå forandringer i ligningstakstene på grunn av dette.

Hvordan vi kan oppnå en mer enhetlig og rettferdig verdsettelse av alle typer fast eiendom for skatteformål, er en av de sakene som jeg tar sikte på å arbeide nøye med framover. I den forbindelse vil jeg også se nærmere på reglene og praksis for verdsettelse av festetomter og bygning på festetomt.

Svein Flåtten (H) [11:33:09]: Jeg takker for svaret og for en grundig gjennomgang av skatteloven § 4 og årets Lignings-ABC, som jeg også selv har lest med interesse, og det er det som er bakgrunnen for spørsmålet.

For to uker siden stod finansministeren og undertegnede her i en tilsvarende diskusjon om dokumentavgiften for festetomter. Da sa finansministeren følgende:

«Dermed kan det – i motsetning til tidligere –» – altså i forhold til at man nå har fått den nye tomtefesteloven – «være betydelig forskjell i verdien på en bolig som står på en festet tomt, og en bolig som står på en eid tomt.»

Når svaret er at man ikke vil gjøre brå endringer, oppfatter jeg det likevel slik at finansministeren ser at det kommer forskjeller som vi må ta hensyn til også i praktiseringen av lovverket.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:34:13]: Jeg synes at representanten Flåtten nå skal legge godsiden til. Jeg kjenner mange tomtefestere og er opptatt av disse spørsmålene. Jeg ser at det er mange som har fått betydelige endringer etter at den forrige regjeringen endret tomtefesteloven. I de eksemplene jeg kan vise til i praksis, har boliger på selveiertomt og boliger på festet tomt i samme boligområde tidligere hatt omtrent lik markedsverdi, men fordi tomtefesteloven har forandret muligheten til å innkreve festeavgift, har det blitt tydelig i hele nabolaget at den ene huseieren eier bare huset og ikke tomten, og at det har stor betydning for hvordan man ser på verdien av huset. Hvor stor betydning det har, og hvor store utslag det gir for markedsverdien ved salg av det ene huset i forhold til det andre, er jeg ikke i stand til å si i dag. Men vi må følge veldig nøye med på dette, slik at det er mest mulig korrekte verdier som legges til grunn for skattleggingen.

Svein Flåtten (H) [11:35:21]: Det siste er helt riktig, og det er jo det skatteloven også sier, at dette skal være helt korrekt. Når verdiene nå er i ferd med å endre seg – i hvert fall er oppfatningen det – tror jeg det er veldig viktig at det enten sendes ut sterke signaler om hvordan praksisen skal være når man utfører skjønn i forhold til verdiene, eller at man kanskje ser litt nærmere på selve skatteloven og er litt sterkere på at det skal gjøres forskjell. Det er nemlig det som er problemet i dag når man spør i ligningsnemnder, ligningskontorer, Tomtefesteforbundet og de som har festetomter. Det svaret man får, er at det er vanskelig å nå igjennom med dette. Det er et reelt problem for noen hundretusen mennesker, og det er helt riktig som finansministeren sier, at det vil være økende, og at det er behov for å gjøre noe med det.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:36:28]: Jeg tror at representanten Flåtten uttaler seg meget presist når han beskriver det de tror skjer på dette området, nemlig en oppfatning av at verdien er mindre på grunn av festekontrakten, men at man egentlig ikke vet hvor store utslag dette gir. Det gjør det selvfølgelig veldig vanskelig, slik som jeg startet med å svare, å gå inn og gjøre brå endringer i verdifastsettelsen av dette. Men Flåtten skal være oppmerksom på at finansministeren følger svært nøye med på dette og har et stort engasjement for at tomtefesterne ikke skal komme dårlig ut.

: