Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 18
Odd Einar Dørum (V) [13:25:27]: Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til kunnskapsministeren:
«Det norske forskningsnærværet i Ny-Ålesund er svært sentralt med hensyn til viktig norsk og internasjonal klimaforskning og -overvåkning i nordområdene. Investering i infrastruktur og tilretteleggelse for forskningsaktiviteter i Ny-Ålesund har vært betraktelig de siste årene, men likevel er antallet norske forskerdøgn redusert med ca. 35 pst. siden 2003.
Hva vil statsråden gjøre for å øke den norske forskningsinnsatsen i Ny-Ålesund, blant annet ved Zeppelinobservatoriet?»
Statsråd Øystein Djupedal [13:25:57]: Jeg er helt enig med representanten Dørum i at det norske forskningsnærværet i Ny-Ålesund er viktig, og som forskningsminister føler jeg et særlig ansvar for at forskningsinfrastrukturen som er bygd opp på Svalbard, herunder Ny-Ålesund, utnyttes.
Infrastrukturen i Ny-Ålesund driftes av Kings Bay AS. Det vil si at de står for bygninger, elektrisitet, veier, matservering m.m. Kings Bay AS er et statseid selskap som sorterer under Nærings- og handelsdepartementet. Alle som oppholder seg og driver forskningsvirksomhet i Ny-Ålesund, må betale leie til Kings Bay AS.
Norsk Polarinstitutt er med sin Sverdrupstasjon den største norske forskningsaktøren i Ny-Ålesund. Norsk Polarinstitutt sorterer under og mottar sin basisbevilgning direkte fra Miljøverndepartementet.
Kunnskapsdepartementet bevilger primært midler til forskningsaktivitet i Ny-Ålesund over Norges forskningsråds budsjett, men også over institusjonenes grunnbudsjetter, herunder Universitetssenteret på Svalbard, UNIS. Problemstillingen som reises av representanten Dørum, hører dermed inn under flere statsråders ansvarsområde.
Problemstillingen med hensyn til nedgang i nærværet av norske forskere på Svalbard og i Ny-Ålesund er kjent og også berørt i St.meld. nr. 20 for 2004-2005, Vilje til forskning, som ble lagt fram av min forgjenger. Ett av tiltakene som varsles i meldingen, er:
«Bevilgningene til norsk polarforskning skal styrkes, spesielt bevilgninger som kan utjevne merkostnadene ved å legge forskningsopphold til Svalbard.»
Dette er blitt fulgt opp gjennom en øremerking av midler til formålet i Kunnskapsdepartementets bevilgning til Norges forskningsråd for 2006. Jeg legger opp til ytterligere å understøtte norsk forskningsaktivitet i Ny-Ålesund i budsjettet for 2007.
Forskningsrådet har samordnet årets bevilgning fra Kunnskapsdepartementet med en stipendpost som Norsk Polarinstitutt lenge har hatt for å støtte feltforskning på Svalbard for hovedfagsstudenter og stipendiater knyttet til norske institusjoner. Gjennom bevilgningen fra Kunnskapsdepartementet vil det fra 2006 være mulig også for etablerte forskere å søke midler til feltforskning på Svalbard fra denne stipendposten. Søknader med basis i Ny-Ålesund vil bli prioritert. Det er lyst ut midler for totalt 1 mill. kr for 2006. Antall søknader som er kommet inn i 2006, totalt 62, viser en klar økning i forhold til 2005.
Andre forhold som kan bidra til økt norsk aktivitet i Ny-Ålesund, er følgende:
Ifølge Forskningsrådet har Polarinstituttet fått innvilget et nytt fireårig EU-prosjekt i Ny-Ålesund for «Transnational infrastructure access», som vil gi midler til ca. 500 forskerdagsverk pr. år i Ny-Ålesund. Midlene kan søkes både av norske og utenlandske forskere.
Det Internasjonale Polaråret 2007–2008 forventes å medføre betydelig økt forskningsaktivitet på Svalbard, herunder feltaktivitet i Ny-Ålesund.
Universitetssenteret på Svalbard, UNIS, øker sin tilstedeværelse i Ny-Ålesund. UNIS er partner i det nye arktiske marinlaboratoriet, legger flere av sine feltkurs til Ny-Ålesund og søker nå om opptak i Ny-Ålesund Science Managers Committee.
Dersom man ser på statistikken over antall overnattingsdøgn i Ny-Ålesund, kan mye av nedgangen i norsk tilstedeværelse knyttes til at Statens kartverk i en periode reduserte sin bemanning i Ny-Ålesund. Kartverket opplyser nå at de vil styrke sin tilstedeværelse i Ny-Ålesund igjen i 2006.
En felles internasjonal forskningsplan for Ny-Ålesund er under utarbeidelse i regi av Svalbard Science Forum, og denne vil være et redskap for å videreutvikle stedet som en attraktiv forskningsbase for norske og utenlandske forskere.
Jeg antar at dette bidrar til å øke antallet norske så vel som internasjonale forskerdøgn i Ny-Ålesund framover. Men vi vil som sagt understøtte norsk forskningsvirksomhet i Ny-Ålesund ytterligere i 2007.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Odd Einar Dørum (V) [13:29:40]: Jeg takker statsråden for et svært grundig og engasjert svar, som bekrefter det jeg hadde håpet på, nemlig at det også på dette området skulle være mulig å holde en dialog mellom opposisjon og regjering, fordi dette er en del av nordområdepolitikken. Jeg har tidligere opplevd at det har vært mulig med utenriksministeren når det gjelder spørsmål om rettsvitenskapelig forskning i nordområdene.
Kunnskapsministerens svar nå forteller meg at han tar ansvar som kunnskapsminister, selv om jeg er klar over at dette hører inn under forskjellige departement. De signalene han beskriver direkte overfor meg, ved svaret her i stortingssalen, synes jeg er positive og lovende. Så jeg ønsker bare å gi uttrykk for at når vi tar det opp her, er det ikke fordi vi kappløper om velgere, men fordi vi i fellesskap prøver å holde trykk på fokus på noe som er viktig for landet og viktig for den generelle nordområdestrategi, viktig for forskning og viktig for klimaforskningen spesielt.
Jeg vil erklære meg svært fornøyd med det svaret som statsråden har gitt.
Statsråd Øystein Djupedal [13:30:38]: Jeg synes det er hyggelig at man kan få skryt i stortingssalen.
Det er riktig at vi har felles interesse av å styrke polarforskningen. Forskningsstasjonen vi har i Ny-Ålesund, er en viktig infrastruktur i dette. Vi vil derfor øke engasjementet og bevilgningene gjennom våre budsjett, også fordi dette er en viktig del av vår nordområdesatsing. Men også helt uavhengig av det foretas det mye internasjonal, viktig klimaforskning og arktisk forskning ved våre forskningslaboratorier på Svalbard, der Ny-Ålesund er en viktig bit av dette. Vi vil derfor gå videre med dette, i tråd med det Stortinget har sagt i forbindelse med meldingen Vilje til forskning, som ble lagt fram av den foregående regjering, og vi vil komme tilbake til dette i de årlige budsjettbevilgninger framover.
Jeg er glad for at vi på dette felt kan ha en bred politisk konsensus i Stortinget. Det er bestandig en styrke. Og forskning er et av de felt. Både innen polarforskning og annen forskning er det grunnlag for bredt flertall i Stortinget.
Odd Einar Dørum (V) [13:31:31]: Det er slik i norsk politikk at det er noen områder for strid, og det er noen områder for fellesskapsbygging. Alt med nordområder er et område for fellesskapsbygging. Norge trenger alle de venner man kan få på dette området, og man trenger også styrke internt.
Jeg tenkte at jeg med den bakgrunn jeg har – jeg kjenner både Svalbard og Ny-Ålesund bra – kunne være en konstruktiv medspiller i forhold til statsrådens engasjement på dette området. Jeg har ikke hatt noen annen mening med dette opplegget enn at jeg spurte av den grunn. Så det statsråden kan regne med, er at jeg med aktiv, sympatisk interesse vil følge det videre arbeidet på dette området.
Statsråd Øystein Djupedal [13:32:07]: Jeg takker Dørum for både spørsmålet og engasjementet og ikke minst for støtten til det Regjeringen vil gjøre knyttet til polarforskning.
Jeg skal i morgen delta på et forskningssymposium i Ny-Ålesund. For første gang skal jeg da dra til Ny-Ålesund selv og se på den forskningsfasiliteten som ligger der, og snakke med internasjonale og norske forskere om dette for oss viktige feltet. Det må jeg si at jeg både personlig og faglig gleder meg mye til. Jeg ser derfor fram til at vi gjennom disse årene skal styrke forskningsaktiviteten vår på Svalbard, og ikke minst i Ny-Ålesund.