Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 14
Ola T. Lånke (KrF) [12:55:24]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kunnskapsministeren:
«Ifølge medieoppslag foreslår departementet strukturendringer som vil føre til en reduksjon i faglig fordypning på 266 timer i videregående trinn (Vg1) for programområdene musikk, dans og drama. Endringene vil kunne få store faglige konsekvenser i forhold til innhold, progresjon og måloppnåelse for elevene.
Vil statsråden revurdere de foreslåtte endringene slik at fordypningsmulighetene for elevene opprettholdes?»
Statsråd Øystein Djupedal [12:56:05]: Jeg er glad for å få denne anledningen til å rette opp de misforståelser som er skapt rundt innhold og fag- og timefordeling innenfor utdanningsprogrammet for musikk, dans og drama.
Først litt om fastsetting av struktur i videregående opplæring i Kunnskapsløftet. Strukturen i videregående opplæring er sammensatt og skal ivareta mange kryssende hensyn. Den omfatter rundt 200 yrkesutdanninger i tillegg til studieforberedende studieretninger med forskjellige muligheter for fordypning. Derfor er den nye strukturen utredet i NOU 2003:16, I første rekke. Forslagene i utredningen og høringene til denne dannet grunnlaget for forslagene som ble lagt fram for Stortinget i St.meld. nr. 30 for 2003-2004, Kultur for læring.
Under behandlingen av meldingen sluttet Stortinget seg til at det skulle videreføres et eget utdanningsprogram for musikk, dans og drama, videre at kravene til matematikk skulle økes for å få generell studiekompetanse. Samtidig ble også timetallet for de enkelte utdanningsprogrammene og fordelingen mellom timer i fellesfag, felles program og valgfrie programfag fastsatt. For Vg1 innenfor utdanningsprogrammet for musikk, dans og drama innebar dette 30 uketimer i fellesfag, fordelt på 25 timer i fellesfag og fem timer i felles programfag. I tillegg ble det foreslått fem uketimer i valgfrie programfag. Det er Stortingets behandling av meldingen som er utgangspunktet for det læreplanarbeidet som nå foregår, med en mindre justering. Nettopp for i enda større grad å ivareta fordypning er det nå åpnet for at elevene innenfor musikk, dans og drama skal bruke to uketimer til å arbeide med egne mål for bevegelse tilpasset musikk, dans og drama istedenfor det ordinære kroppsøvingsfaget. Dette innebærer at to uketimer på Vg1 er flyttet fra fellesfag til felles programfag med et innhold som er noe mer tilpasset utdanningsprogrammet enn det som opprinnelig lå til grunn.
Sammenliknet med dagens ordning innebærer Kunnskapsløftet noen mindre endringer i Vg1 for utdanningsprogrammet for musikk, dans og drama:
Fellesfagene har økt med tre uketimer til 23 for å gi plass til mer matematikk.
Felles programfag har fått en reduksjon, fra fire uketimer til sju, for å gi plass til matematikk og mer fordypning.
Valgfrie program, der elevene fordyper seg i henholdsvis musikk, dans eller drama, er økt med én uketime til fem.
Det følger av dette at de medieoppslagene representanten Lånke viser til, gir et galt bilde av det arbeidet som pågår. Utdanningsprogrammet for musikk, dans og drama vil ha et innhold og en progresjon som fører videre det vesentlige fra dagens ordning, samtidig som kravet til matematikk er økt. Programmet vil gi god anledning til faglig fordypning for elevene i det programområdet eleven ønsker, faktisk bedre enn i dag på Vg1. Fag- og timefordelingen baserer seg på hovedprinsippene som har vært behandlet av Stortinget, og vi er nå inne i sluttfasen av arbeidet med læreplanene.
Derfor er det ikke aktuelt eller behov for å gjøre endringer i denne strukturen.
Ola T. Lånke (KrF) [12:59:00]: Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg skjønner at han ikke har til hensikt å lytte til det fagfolk har påpekt i denne sammenhengen. Det skuffer meg jo litt. Ifølge fagfolk er essensen at departementet på overtid i prosessen med fagplanene har foretatt endringer som medfører en betydelig svekkelse av mulighetene til fordypning på de ulike områdene musikk, dans og drama. Konsekvensen av innføring av et sånt felles programfag for musikk, dans og drama er at elevene innenfor hvert av disse tre kunstfagene vil stå mye dårligere rustet med tanke på det videre utdanningsløpet. Angivelig er dette gjort for å sikre mulighetene for å foreta linjebytte, noe veldig få erfaringsvis foretar seg. I stedet får man altså en svekkelse av kvaliteten i utdanningen. Vi får dårligere musikere, dårligere dansere og dårligere skuespillere som følge av dette.
Det undrer meg at statsråd og departement her kan komme slik på kollisjonskurs med en samlet fagekspertise, som jo har deltatt i prosessen i tre forskjellige plangrupper, og som tilsynelatende i hvert fall var enig med departementet i at det var i overensstemmelse med Stortingets vedtak. Hvorfor lytter ikke statsråden til disse fagfolkene?
Statsråd Øystein Djupedal [13:00:21]: Vi lytter bestandig til fagfolkene, og det vi gjør, er i tråd med det som hele tiden har vært forutsetningen i dette. Musikk, dans og drama er én linje, og det betyr at man må legge til rette for at alle har plass innenfor den samme linjen. Det betyr at vi nå øker valgfrie programfag med en time i forhold til dagens struktur, fra fire til fem. Etter vårt skjønn er dette en betydelig styrking, og vi legger til grunn denne veldig positive linjens egenart.
Det har vært en tett dialog hele veien om dette. Det studietilbudet man nå får, er tilpasset det Stortinget også har vedtatt. Men la meg også være klar på det: Stortinget har vedtatt hvordan strukturen i videregående skole skal være. Det betyr at departementet ikke på eget initiativ kan endre det som har vært en omfattende prosess – omfattende høringer og vedtak i Stortinget. La meg også presisere at dette er vedtatt av den foregående regjering. Det var den som la fram denne stortingsmeldingen med struktur og fagfordeling og timefordeling. Vi har fulgt det mandatet Stortinget har gitt oss.
Vi har vært i god dialog med organisasjonene, og vi føler nok at mye av den kritikken som nå reises, er basert på misforståelser.
Ola T. Lånke (KrF) [13:01:27]: Jeg takker igjen for svaret, men jeg må si at jeg er storligen forundret over at det går an å komme inn i et slikt uføre i 13. time, på overtid. Her hadde man hele høsten god kontakt og godt samarbeid med fagfolkene, og det var i overensstemmelse med Stortingets vedtak. Så plutselig tar man et grep i januar som medfører en betydelig svekkelse av disse tre fagområdene.
Det står i den stortingsmeldingen som statsråd Djupedal refererte til, at Norge har en svært god utdanning på disse tre områdene, kanskje til og med den beste i verden, og det er jo understreket også av politikere og fagfolk i mange sammenhenger. Nå vil man altså svekke dette ved å gjøre dette.
Jeg vet at både statsråden og undertegnede har kjempet litt med småbarn gjennom tiden, og at vi da har hatt bruk for mye godt vaskevann. Det jeg føler nå, er at man her ikke bare har brukt vaskevannet, men man kaster barnet ut med badevannet. Er det ikke det man gjør i denne sammenhengen? (Presidenten klubber.) Spørsmålet er: Det er en god fjellvettregel som sier at det er ingen skam å snu. Vil det ikke være fornuftig å lytte til fagfolkene?
Statsråd Øystein Djupedal [13:02:42]: Vi lytter selvfølgelig til fagfolk, og vi har vært i god dialog med disse. Men det er Stortinget som har bestemt den strukturen som er.
Vi styrker fordypningen i disse valgfrie programfagene fra fire til fem uketimer. Det er en styrking i forhold til dagens nivå. Det betyr at det er en styrking av denne linjens egenart.
Veldig mye av det spørsmålet Lånke nå bringer opp, er basert på misforståelser. Det har vært ulike signaler gjennom tiden, men fra Stortingets og vår regjerings side har det hele tiden vært den samme timefordeling som har ligget til grunn. Stortinget har gjort noen endringer, bl.a. en styrking av matematikk. Det var det også det forrige storting som gjorde, og vi har selvfølgelig lojalt fulgt opp det i læreplanarbeidet. Strukturen på musikk, dans og drama er altså den samme som strukturen på idrettsfaget – man har ingen endring i dette. Det betyr at strukturen er den samme. Enhver regjering må følge det Stortinget har vedtatt. Vi kunne ikke opprette vår egen struktur på dette når Stortinget har vedtatt de strukturene som foreligger.
Derfor er jeg nok overrasket over spørsmålsstilleren, som mener at Regjeringen på eget initiativ skulle finne en ny struktur for musikk, dans og drama, stikk i strid med den prosessen som har vært, og stikk i strid med Stortingets vedtak og ikke minst den forrige regjeringens ønske. Jeg mener at vi har hatt en god dialog på dette, og musikk, dans og drama vil fortsatt være en spennende og god linje for de kreative studieretningene.