Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Petter Løvik til nærings- og handelsministeren, vil bli tatt opp av representanten Ivar Kristiansen.

Ivar Kristiansen (H) [12:04:21]: På vegne av representanten Petter Løvik fremmer jeg følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Regjeringa har uttalt at dei skal føre ein meir aktiv statleg eigarpolitikk. Ny ervervslov og utskifting av styremedlemmer har vore nemnde som tiltak. Det har vist seg vanskeleg å få svar på kva konkrete endringar som skal gjerast, og kva som eventuelt har vore gjort feil i den noverande politikken. Usikkerheit om så sentrale rammevilkår som endring i eigarskapspolitikken kan vere til stor skade for bedriftene og arbeidsplassane.

Korleis vil statsråden medverke til ei rask avklaring av desse spørsmåla?»

Statsråd Odd Eriksen [12:05:16]: Verdien på statens direkte investeringer på Oslo Børs har steget med 100 milliarder kr siden regjeringsskiftet. Dette tyder ikke på noen som helst form for usikkerhet om statens eierskapspolitikk.

Regjeringen vil føre en aktiv og profesjonell eierskapspolitikk. Vi har ambisjoner knyttet til verdiskaping, omstilling, forankring av hovedkontorfunksjoner, forskning og utvikling og ikke minst til samfunnsansvar. Staten vil bruke sin aksjonærinnflytelse for å ivareta slike interesser i de selskapene der staten har aksjer. Dette vil skje innenfor de rammer og spilleregler som følger av aksjelovgivningen og alminnelig aksepterte prinsipper for eierstyring og selskapsledelse, herunder statens prinsipper for godt eierskap.

Alle selskap, uavhengig av eierskap, forutsettes å ta samfunnsansvar. Staten har imidlertid et særskilt ansvar for å se til at selskap med statlige eierandeler ivaretar dette arbeidet. Jeg forventer at selskapene opptrer langsiktig og ansvarlig. En helt avgjørende forutsetning for at hensynet til miljø, lokalsamfunn og ansatte skal kunne ivaretas, er imidlertid at selskapene er lønnsomme. Det er derfor vesentlig at bedriftene kontinuerlig omstiller seg og videreutvikles på en god og konstruktiv måte i nær dialog med eiere, ansatte, myndigheter og lokalsamfunn.

Jeg ønsker å etablere klare forventninger til hvordan bedrifter håndterer situasjoner ved omstillinger i sårbare lokalsamfunn. Men samfunnsansvar innebærer mer enn dette. Det berører bl.a. forretningsetikk, helse, miljø, sikkerhet, lederlønninger, integrering og ikke minst likestilling. Jeg legger til grunn at bedrifter med statlig eierskap skal være ledende innenfor disse områdene. Regjeringen vil i den planlagte stortingsmeldingen om statlig eierskap drøfte dette nærmere.

Når det gjelder utskiftninger i styrene, vil jeg understreke at jeg har full tillit til de styrene som sitter i dag. Det betyr likevel at den årlige styreevalueringen kan resultere i en del utskiftninger, bl.a. sett i lys av selskapenes strategiske utfordringer. Jeg vil minne om at det i de børsnoterte selskapene er etablert valgkomiteer, hvor staten er representert. Disse er nå i arbeid. Staten som aksjonær vil delta i drøftinger og komme med innspill i dette arbeidet, som skal ta utgangspunkt i nye styrer.

Ivar Kristiansen (H) [12:07:49]: Jeg takker statsråden for svaret, og stiller statsråden følgende spørsmål: Er det et mål for den nye regjeringen å øke statens eierandel på Oslo Børs? Det er punkt 1.

Punkt 2: Som statsråden selv viser til her, har verdien av statens aksjer på Oslo Børs på vel 100 dager steget med over 100 milliarder kr. Viser ikke det at det har vært ført en særdeles ansvarlig økonomisk politikk og en særdeles vellykket – sannsynligvis Europas mest vellykkede – næringspolitikk? Kan statsråden gi noen konkrete eksempler på hva som det er nødvendig å reparere på i den politikk som faktisk har fungert best i hele Europa?

Statsråd Odd Eriksen [12:09:03]: Det som er vanlig i Vest-Europa, er at det offentlige gjennom sitt eierskap deltar aktivt i prosesser i de virksomheter hvor de har eierandeler. Det at statens verdier på Oslo Børs har økt, som jeg viste til i mitt hovedsvar, gjaldt i perioden 17. oktober 2005 – 31. januar 2006 – altså i perioden etter at den nye regjeringen overtok. Det alene skal ikke tilskrives den nye regjeringen, men det illustrerer at den debatten som har vært om styresammensetning og eierskap, ikke har hatt noen negativ innvirkning på verdien av statens aksjer på Børsen.

Hvorvidt statens eierandeler skal øke i tiden framover: Det foreligger ingen konkrete planer om å endre eierandelene i de virksomheter som staten i dag har eierandeler i.

Ivar Kristiansen (H) [12:09:57]: Jeg oppfatter statsråden slik at han ikke, verken i løpet av spontanspørretimen i dag eller nå, kan liste opp et eneste konkret eksempel på behov for forandringer av den politikk som ble ført under den forrige regjeringen. Forsøket på å ta verdistigningen på Oslo Børs til inntekt for dagens regjering, blir jo rent kuriøst. Vil det samtidig være slik å forstå at når Norge faller fra 2. til 18. plass på miljøbørsen i Europa, skyldes det en mislykket miljøpolitikk fra den nye regjeringen?

Statsråden snakker om – og har snakket lenge og mye om – en mer aktiv statlig næringspolitikk, men han var selv med på delprivatiseringen av Statoil og Telenor. Sitter han i dag med det inntrykk at det var en gal avgjørelse han selv var med på da man sørget for å få delprivatisert de to nevnte selskapene?

Statsråd Odd Eriksen [12:11:00]: Statens eierandel i Telenor ligger i dag fast. Selskapet har utviklet seg veldig positivt de senere år. Det samme er tilfellet for Statoil. Jeg ser i dag ingen grunn til å foreta en evaluering av hva som var riktig og galt. Jeg bare konstaterer at selskapene har hatt en positiv utvikling.

Det som helt åpenbart er forskjellen mellom denne regjeringen og den forrige regjeringen, er forholdet til vår eierskapspolitikk. Denne regjeringen har sørget for at statens eierandeler i virksomheten Nammo har steget fra 45 pst. til 50 pst., nettopp for å ivareta hensynet til norske arbeidsplasser på Raufoss og bevare hovedkontorfunksjonen i Norge. Samtidig har da Regjeringen bidratt til et langsiktig eierskap for å sikre virksomheten en god konkurransekraft i forhold til – stort sett – privatisert europeisk forsvarspolitikk. Det er positivt for arbeidsplassene på Raufoss og for lokalsamfunnet på Raufoss. Dette nevnt som et eksempel på aktivt statlig eierskap.

: