Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 5
Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:47:19]: Jeg stiller et spørsmål til olje- og energiministeren:
«Norge inngikk i 2001 en gassavtale med Polen, og for første gang skulle norsk gass bli levert i egen rørledning til østersjøområdet. Polen ville med denne avtalen sikre sin energiforsyning gjennom fremtidig bruk av miljøvennlig naturgass. Dette ville også være et viktig skritt på veien mot ilandføring av gass til bruk på Østlandet, og kunne betydd mye for norsk industri. Polen gikk senere bort fra avtalen.
Mener statsråden det nå kan være hensiktsmessig å gjenoppta forhandlinger med Polen med tanke på en gassavtale?»
Statsråd Odd Roger Enoksen [11:47:59]: Det er vist fornyet interesse fra polsk side om kjøp av norsk gass. I midten av januar hadde statssekretær Anita Utseth i Olje- og energidepartementet møte med statssekretær Piotr Naimski fra det polske økonomidepartementet. Møtet kom i stand på polsk anmodning. Polen vurderer å spre sine gassforsyninger på flere kilder, og dette inkluderer å se på muligheten for kjøp av gass fra Norge.
I denne sammenheng er det først og fremst viktig å understreke at det er selskapene på sokkelen som selv er ansvarlig for salg av sine olje- og gassprodukter. Dette ble også vektlagt av Utseth i møtet med polakkene. I tillegg oppfordret hun polakkene til å ta kontakt med Gassco vedrørende de pågående studier om muligheten for gass fra Kårstø til Østlandet og Sverige. Utseth opplyste at man fra norske myndigheters side gjerne bidrar med informasjon og tilrettelegging i forbindelse med polakkenes diskusjon med norske aktører.
Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:48:57]: Jeg takker for svaret fra statsråden. Jeg er glad for at statsråden ser viktigheten av gass til Polen, noe som også kan gi positive ringvirkninger når det gjelder arbeidsplasser både i Grenland og i Østfold – vi kan vel si i hele Sørøst-Norge.
En gassrørledning vil kunne erstatte utslipp fra kullkraftverkene i Polen og også erstatte tungolje fra industrien i Norge. Med en forutsetning om en CO2-håndtering vil dette få positive ringvirkninger – kanskje helt nødvendige ringvirkninger – for miljøet, når vi ser på de alvorlige prognosene som FNs klimapanel har gjort oss kjent med i forhold til de utslippene som vi står overfor av klimagasser.
Jeg skjønner at det fra Polens side er tatt initiativ til et samarbeid. Hvordan ser statsråden på dette samarbeidet i forhold til framdriften?
Statsråd Odd Roger Enoksen [11:49:51]: Initiativet ligger først og fremst hos Polen. De har selv tatt kontakt med departementet. Det viser jo økt interesse fra Polens side i forhold til det å kjøpe norsk gass. Det vil selvsagt være en fordel om de tar kontakt med selskapene på norsk sokkel så tidlig som mulig, ikke minst i forhold til de vurderinger som gjøres nå med hensyn til framføring av gassrør fra Kårstø til Grenland og muligens videre til Sverige.
Et polsk initiativ i denne forbindelse vil selvsagt kunne ha betydning. Jeg kan vel ikke si annet enn at jeg egentlig imøteser et polsk initiativ på dette området.
Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:50:36]: Jeg takker for svaret – et svar som gir forhåpninger for miljøet, men også for en mulighet til å få en gassrørledning til Grenland og til Sørøst-Norge. Nå er det jo slik at Gassco i en delrapport 2, og 18 selskaper fra markedet, har sagt at det er interessant å få til økt bruk av gass. Det er da viktig, slik også statsråden sier, at disse to prosessene blir sett i sammenheng. Fra vår side ønsker jeg å vektlegge det at Gasscos delutredning 2 må ses i sammenheng med det initiativ som Polen nå har tatt.
Statsråd Odd Roger Enoksen [11:51:17]: Det slutter jeg meg fullt ut til.
Så gjenstår det å se om det møtet som var mellom statssekretær Naimski og min statssekretær Anita Utseth blir fulgt opp fra polsk side såpass raskt at det er mulig å la det bli en del av de utredninger som nå pågår. Det har jeg ingen grunn til å forvente at det ikke blir, for den interessen som de nå utviser, er betydelig – for øvrig en interesse som vi ser fra flere europeiske land i forhold til å kjøpe mer norsk gass. Det er selvsagt positivt for Norge som en stor energinasjon.