Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Arne Sortevik (FrP) [14:08:54]: Siste spørsmål, men ikke minst et viktig spørsmål, går til fiskeri- og kystministeren og er ikke om fisk, som er viktig nok, men om seilingsled til Bergen, som er minst like viktig:

«Da Askøybrua i Hordaland ble bygd, var det en forutsetning at også alternativ seilingsled uten høydebegrensning på 62 meter skulle bygges til Bergen havn. Broens seilingshøyde begrenser både næringsvirksomhet ved Bergen Yards og i sterkt økende grad cruiseanløp til Bergen havn, som er en av Europas største cruisehavner. Broen er ferdig nedbetalt med bompenger ved utløpet av 2006. Ny seilingsled er ikke påbegynt.

Hva vil statsråden gjøre for å gjennomføre bygging av ny seilingsled til Bergen, slik Stortinget har forutsatt?»

Statsråd Helga Pedersen [14:09:46]: Da hovedplanen for Askøybrua ble godkjent av Vegdirektoratet 24. september 1986, var det med en løsning om brohøyde på 62 meter og en alternativ seilingsled over Herdlaflaket. Fiskeri- og kystdepartementets godkjennelse av brohøyde i henhold til hovedplanen ble gitt 12. januar 1990. Av de vilkårene som ble stilt, var bl.a. en alternativ seilingsled over Herdlaflaket. I St.prp. nr. 1 for 1994–95 fra Samferdselsdepartementet foreslås det å ikke foreta utgraving av seilingsleden over Herdlaflaket på bakgrunn av verneinteresser. Stortinget hadde ingen merknader til det.

Næringsstyret i Bergen og Bergen og Omland Havnevesen tok initiativ til et forprosjekt for utredning av alternativ seilingsled via Skjelangersundet. Denne inneholdt en del uavklarte forhold. Derfor besluttet Fiskeri- og kystdepartementet i 2002 at det skulle utarbeides et mer omfattende forprosjekt. Oppdraget ble gitt til Kystverket, som i samarbeid med Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Bergen og Omland Havnevesen utarbeidet et omfattende forprosjekt. Rapporten ble avgitt i mars 2004. Kostnadene er beregnet til å ligge rundt 180 mill. kr.

I St.prp. nr. 1 for 2004–2005 fra Fiskeri- og kystdepartementet ble det opplyst at Kystverket ville vurdere prosjektet alternativ farled til Bergen havn opp mot andre prosjekter i forbindelse med utarbeidelse av Kystverkets handlingsprogram for oppfølging av Nasjonal transportplan for 2006–2015.

I St.prp. nr. 1 for 2005–2006 fra Fiskeri- og kystdepartementet er det redegjort for at Kystverket har vurdert dette prosjektet opp mot andre prosjekter. Kystverket mener at det ut fra en totalvurdering ikke er grunnlag for å prioritere dette prosjektet nå, da det er andre prosjekter som bør ha høyere prioritet. Departementet sluttet seg til denne vurderingen da budsjettet for i år ble laget. Det framholdes imidlertid at prosjektet må vurderes i tråd med trafikkutviklingen og størrelsen på de skipene som kan være aktuelle for anløp i Bergen havn.

På denne bakgrunn mener jeg at Stortinget har fått seg forelagt de forskjellige vurderingene som er gjort i forbindelse med endringer i planene for utbygging av så vel seilingsled over Herdlaflaket som alternativ seilingsled via Skjelangersundet.

Arne Sortevik (FrP) [14:12:17]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er helt riktig at vi etter svært lang tid har fått en konsekvensutredning om hva en seilingsled via Skjelangersundet vil koste – gledelig nok en langt lavere kostnad enn det man har vært forespeilet en rekke år.

Det er slik at Stortinget heller ikke har tatt bort forutsetningen for bygging av broen, som på det nærmeste er ferdig nedbetalt, nemlig at vi skulle få en alternativ seilingsled uten høydebegrensning.

Verdens to største cruiserederier vil i løpet av kort tid ha i drift 16 nye skip som alle har seilingshøyde over 63 meter. Det bygges heftig innen cruisenæringen, det er en voksende industri. Det siste eksempelet vi kjenner fra media for litt tid tilbake, gjelder Aker Yards, som nå skal bygge et stort nytt skip med plass til 6 000 passasjerer og med en seilingshøyde på 74 meter.

Ser statsråden at innseilingen til Bergen med høydebegrensning for stadig flere av de største og nyeste cruiseskipene representerer en sperre for utviklingen av turisme og cruisefart på Vestlandet?

Statsråd Helga Pedersen [14:13:29]: Etter hvert som verden forandrer seg, må også vi foreta vurderinger i forhold til det. Men når det gjelder prioriteringen av dette prosjektet innenfor nåværende ramme, har Stortinget sluttet seg til de vurderingene som Kystverket og Fiskeri- og kystdepartementet under ulik politisk ledelse har gjort.

Arne Sortevik (FrP) [14:13:58]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Statsråden har selv pekt på formuleringene i Fiskeridepartementets budsjettproposisjon på side 119, og jeg siterer:

«Prosjektet må imidlertid vurderes i tråd med trafikkutviklingen og størrelsen på de skip som kan være aktuelle for anløp Bergen havn.»

Det er slik at trafikkutviklingen er sterk, skipene blir større, og de blir også høyere. Det er altså en ny og forsterket utvikling siden dette ble skrevet.

Vil statsråden ta nytt initiativ for å få dette prosjektet opp og frem? Vil statsråden alliere seg med tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, som i sin byrådsledertid var en ivrig forkjemper for at Bergen måtte få denne seilingsleden på plass? Jeg håper det kan være en støtte for statsråden i arbeidet med å få realisert dette prosjektet, som åpenbart må finansieres av staten, fordi det er for sent å komme med regningen til dem som nå har nedbetalt broen.

Statsråd Helga Pedersen [14:15:08]: Jeg vil bare gjenta at Regjeringen vil følge utviklingen. Vi har én pott med penger til disposisjon, og så må vi vurdere de ulike prosjekter opp mot hverandre ut fra de pengene vi har til rådighet.

Presidenten: Dette var siste spørsmål i den ordinære spørretimen. Dermed er sak nr. 1 avsluttet. Flere saker foreligger ikke på dagsordenen.

: