Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 23
Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) [13:36:54]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:
«Media har avslørt at gasslekkasjer i oljeindustrien ikke er rapportert til Petroleumstilsynet. Kunnskap om lekkasjer og ulykker er svært viktig for bedre å kunne forebygge tilsvarende hendelser. Et stadig forbedret sikkerhetsarbeid er videre en forutsetning for oljeutvinning i nye og mer sårbare områder. Det er derfor behov for bedre kontrollrutiner og en grundig gransking for å avdekke urapporterte ulykker.
Hva vil statsråden gjøre for å avdekke ulykker og for å forbedre HMS-arbeidet i oljesektoren?»
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:37:39]: Innledningsvis vil jeg presisere at petroleumsindustrien generelt holder et høyt nivå på helse, miljø og sikkerhet. Profesjonelle aktører med et høyt aktsomhetsnivå, godt regelverk samt god rapportering av uønskede hendelser og oppfølging av disse er forutsetninger for lave skadetall, få alvorlige personskader og liten sannsynlighet for storulykke. Langsiktig satsing på utvikling av ny kunnskap om risiko og omsetting av dette til forebyggende handling er en annen viktig bidragsyter.
Virksomheten kjennetegnes også av et bredt anlagt partssamarbeid. Noen av de positive endringene i HMS-tilstanden i virksomheten viser bl.a. at en god dialog og samarbeid mellom partene, så vel som mellom partene og myndighetene, er viktige forutsetninger for å videreutvikle HMS-nivået.
Det har de siste årene vært en økende fokusering på risikobidraget fra gasslekkasjer på norsk sokkel, og sommeren 2003 tok myndighetene et initiativ overfor industrien med tanke på å redusere antallet. Oljeindustriens Landsforening – OLF – startet som en oppfølging av dette et prosjekt med den målsetting å redusere antall større lekkasjer med 50 pst. innen utgangen av 2005, målt mot gjennomsnittet i perioden 2000–2002.
I dette prosjektet er det satt søkelys på ledelsesengasjement, atferd og tiltak for å bedre kompetansen til dem som er involvert i aktivitetene. Gjennomgang av tekniske forhold på innretninger og større oppmerksomhet på potensielle lekkasjekilder har også bidratt til å nå målsettingen. Resultatene fra prosjektet viser at målsettingen om en reduksjon på 50 pst. ble nådd, og næringen har etablert en ny og ambisiøs målsetting om reduksjon. Denne innebærer at antall større gasslekkasjer skal reduseres med ytterligere 50 pst. innen utgangen av 2008.
En slik innsats vurderer jeg til å være et verdifullt bidrag til å bedre risikonivået på norsk sokkel. Jeg vil samtidig understreke betydningen av at alle parter har kontinuerlig fokus på sentrale problemstillinger og samarbeider om å finne fram til gode løsninger.
I enkelte tilfeller har manglende varsling eller melding medført at myndighetene ikke har fått fulgt opp eller gransket hendelser. I lys av dette påla Petroleumstilsynet i 2004 hvert enkelt selskap å vurdere sine rutiner og styringssystemer med hensyn til varsling og melding av fare- og ulykkessituasjoner. Åpenhet og informasjon omkring uønskede hendelser er en helt nødvendig forutsetning på dette området, så vel som på andre områder. Det er derfor viktig at alle partene arbeider systematisk og langsiktig med å videreutvikle nødvendig åpenhet og tillit.
Det er i den senere tid kommet påstander om underrapportering av hendelser i petroleumsvirksomheten. Dette er forhold som Petroleumstilsynet nå følger opp i samarbeid med partene i næringen. Påståtte tilfeller av hendelser som ikke er blitt rapportert, blir nærmere undersøkt, og omstendighetene rundt årsaksforholdene klargjort. Petroleumstilsynet sier allikevel at det er usannsynlig at større gasslekkasjer ikke blir en del av offentligheten.
Jeg vil avslutningsvis vise til den nye stortingsmeldingen om helse, miljø og sikkerhet som skal legges fram for Stortinget i vårsesjonen. Her vil det gis en grundig status av HMS-tilstanden i norsk petroleumsvirksomhet, samtidig som det pekes på en rekke nødvendige tiltak for å videreutvikle HMS-nivået.
Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) [13:41:32]: Jeg vil takke statsråden for svaret.
Min utfordring til statsråden gjelder behovet for en grundig etterforskning av ulykker i oljesektoren. Risikoen for skader er stor når det skjer ulykker i denne næringen. Derfor er det, ikke minst av hensyn til forebygging, viktig å avdekke årsaker og hendelsesforløp på en utfyllende måte.
Fagorganisasjonen NOPEF forteller at dagens praksis med politietterforskning gjør mange redde for å fortelle alt de vet. NOPEF anbefaler derfor at det etableres en granskingskommisjon etter modell av Luftfartskommisjonen. En slik kommisjon vil kunne ha større fokusering på å avdekke i forebyggingsøyemed enn politiet som håndhever et strafferettslig regelverk.
Hvordan vurderer statsråden forslaget om å opprette en egen granskingskommisjon for oljesektoren?
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:42:33]: Som jeg sa avslutningsvis i mitt svar, jobber vi nå med en stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet. Jeg er kjent med at f.eks. NOPEF har vært opptatt av disse spørsmålene. Samtidig er det slik at Regjeringen gjør en samlet vurdering av mengden granskingskommisjoner, og jeg vet at justisministeren har en vurdering knyttet til om vi kan se en del av disse kommisjonene i sammenheng.
Hele den problemstillingen vil vi konkludere på og komme tilbake til i forbindelse med HMS-meldingen. Jeg velger her og nå å si til representanten Woie Duesund at vi er klar over at dette er en problemstilling, og vi vil komme tilbake med et standpunkt i så måte når vi legger fram meldingen.
Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) [13:43:30]: Jeg vil igjen takke for svaret. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å fokusere på varslerne. Det er etter min og Kristelig Folkepartis mening behov for et styrket rettsvern for ansatte som melder fra om kritikkverdige forhold i virksomheten som det er viktig at samfunnet vårt får kjennskap til. Vi mener at når varslerne møtes med oppsigelse fra arbeidsgivers side, bør oppsigelsen anses som ugyldig, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at oppsigelsen skyldes andre forhold enn selve varslingen. En tilsvarende bevisbyrderegel gjelder f.eks. ved oppsigelse under fødselspermisjon og sykdom.
Vil statsråden fremme et forslag for Stortinget som følger opp dette?
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:44:23]: Fra Arbeids- og inkluderingsdepartementets side vil vi fremme en lovproposisjon for Stortinget i vår, der vi tar opp spørsmålet om varsleres stilling i arbeidsmiljøloven, nettopp med det utgangspunkt å gi varslere en lovbeskyttelse som er bedre enn i dag – om jeg ikke kan gå god for nøyaktig den måten representanten Woie Duesund beskriver en mulig lovutforming på.