Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Åse M. Schmidt (FrP) [13:13:49]: Vi skal ikke slåss om akkurat den biten, hvem som kommer først. Vi kommer, og vi kommer godt.

Nå har vi vært innom statsrådens – jeg kan kanskje si – konflikt mellom offentlig skole og aktuell friskole. Og det spørsmålet jeg skal bringe fram, gjelder faktisk en skoletype som ikke er i konkurranse med det offentlige:

«Norsk næringsliv går for tiden meget bra. Det er derfor et enormt behov for kvalifisert personell fra utlandet for å dekke etterspørselen. Et tilbud om en internasjonal skole er et viktig element i konkurransen om disse. I Kristiansand har kommunen, næringslivet og et stort politisk flertall stått samlet om å etablere en slik skole, som ikke vil være i konkurranse med den offentlige skolen. Slik etablering haster.

Vil statsråden bidra til å sikre rask behandling av skolens søknad om godkjenning?»

Statsråd Øystein Djupedal [13:14:54]: Regjeringen gjennomfører en ny politikk på friskolefeltet. Vi tar sikte på senere i denne måneden å legge fram en odelstingsproposisjon for Stortinget, med forslag om en lovendring, slik at det midlertidig ikke blir godkjent nye skoler. Som neste fase i gjennomføringen av den politiske kursendringen har jeg satt i gang et større utredningsarbeid med sikte på omfattende og helhetlige endringer, i samsvar med Regjeringens politikk. I dette arbeidet vil også de internasjonale skolene bli vurdert. I frysperioden er jeg, inntil ny lov er på plass, opptatt av at det gis mest mulig likebehandling.

Jeg vil minne om at i forslaget til midlertidig lovendring, som har vært på høring, er kommunenes og fylkeskommunenes uttalerett videreført. Dette har flere kommuner og flere fylkeskommuner vært opptatt av i høringsuttalelsene. Ved søknadsbehandlingen vil kommunene og fylkeskommunene fremdeles bli hørt.

I dette tilfellet foreligger ingen søknad. For øvrig viser jeg til at det er Utdanningsdirektoratet som er godkjenningsinstans. På det nåværende tidspunkt kan jeg derfor ikke si noe nærmere om eventuell saksbehandling og saksbehandlingstid.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:15:56]: Vi ser nå at statsråden struper forskning, struper krav til kunnskap og struper viktige utdanningssteder. Og tidligere i dag hørte vi næringsministeren påpeke behovet for kvalifisert, høyt utdannet, personell i næringslivet. En kan av og til lure på om statsrådene på hvert sitt felt snakker seg imellom, om det er et visst samarbeid.

Det er nå det skjer – det er nå vi trenger disse skolene. Vi har ikke tid til å vente. Mener statsråden at det er riktig å ta «time out» nå – og dermed risikere at vårt næringsliv blir taperen i det internasjonale markedet?

Statsråd Øystein Djupedal [13:16:34]: Som jeg har gjort rede for, har Regjeringen et annet syn på friskolepolitikken enn den avgåtte regjeringen. Vi har hatt på høring et forslag om en midlertidig lov, som vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av kort tid. Så arbeider vi med et forslag til en permanent lov, som vil bli sendt på høring til høsten og lagt fram for Stortinget neste vår.

Den skolen vi her omtaler, har vi ikke engang mottatt søknad om etablering av. Og i så fall vil det være Utdanningsdirektoratet som er godkjenningsinstans. Det betyr at det ikke på noen måte vil være riktig av meg å gå inn i en sak som gjelder en enkeltstående skole. Men i sin alminnelighet er det forslaget til lov som vi vil legge fram for Stortinget, en fryslov, som vil omhandle alle friskoler.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:17:18]: Da forventer jeg egentlig at denne type skoler tilhører den første grupperingen, det som blir lagt fram først, nettopp på grunn av at dette haster det med. Kan statsråden bekrefte at det vil være innholdet i det første notatet som vil bli lagt fram?

Statsråd Øystein Djupedal [13:17:32]: Stortinget vil få seg forelagt et forslag til lov som nå har vært på høring. Det vil være opp til Stortinget hvordan man behandler dette lovforslaget videre.

: