Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 4
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren på vegne av forsvarsministeren.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:22:51]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren, men som vil bli besvart av utenriksministeren:
«Å styrke norsk suverenitet i våre nordområder, er noe de aller fleste er enig om. Samtidig kommer det signaler fra militært hold om at antall marinebaser og militærleire skal sterkt reduseres. Oppe i dette kan vi tilsynelatende ikke stoppe en gammel russisk fiskebåt som befinner seg i norsk farvann.
Hvordan vil statsråden styrke den norske suvereniteten i nord?»
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:23:22]: Jeg har æren av å framføre et svar på vegne av forsvarsministeren.
Som det framgår av Soria Moria-erklæringen og den politikken Regjeringen siden har ført, er nordområdene Regjeringens strategiske satsingsområde. La meg legge til at forsvarsministeren og jeg var sammen i nord i går, bl.a. sammen med Forsvaret i det henseende.
For å ivareta norske interesser i nordområdene vil Regjeringen øke Forsvarets evne til overvåking og til å hevde suverenitet og suverene rettigheter. At vi har økt budsjettet til Kystvakten med 15 mill. kr i 2006, viser at vi følger opp i praksis det vi ble enige om i Soria Moria-erklæringen. I tillegg vil Sjøforsvaret prioritere 35 mill. kr for å styrke tilstedeværelsen av marinefartøy i Nord-Norge og for at en større del av Marinens trenings- og øvingsaktivitet legges til landsdelen. Regjeringen øker også den maritime flyovervåkingen i nordområdene ved å tilføre Orion-flyene 35 mill. kr.
Forsvaret kommer fortsatt til å være til stede med alle forsvarsgrenene i landsdelen. Som et ledd i arbeidet med å videreføre moderniseringen av Forsvaret vil det imidlertid også være nødvendig å vurdere den framtidige innretningen av Forsvarets basestruktur. Det er for tidlig nå å si noe konkret om hvilke baser og leire det eventuelt kan bli aktuelt å foreslå lagt ned eller flyttet. Dette vil måtte vurderes i forbindelse med Regjeringens behandling av neste langtidsplan, som kommer i 2008.
Når det gjelder den russiske tråleren «Elektron», var det aldri noen tvil om at norske myndigheter var innstilt på at fartøyet skulle oppbringes til norsk havn. Det var operative vurderinger som gjorde at tvangsmessig boring ikke ble gjennomført. I disse vurderingene var hensynet til norsk og russisk personells liv og helse avgjørende. La meg for øvrig legge til at Norge legger vekt på å ha, og vi har, kapasitet til å håndheve våre forvaltnings- og kontrollregimer og vår suverenitet i Barentshavet.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:25:14]: Jeg takker statsråden for svaret, som var utfyllende, men ikke utfyllende nok, selvfølgelig.
Det er positivt at vi øker støtten til Kystvakten, men når vi vet hvor mye en båt koster å drive, er ikke 15 mill. kr mye. Det koster å fly, og det er ikke nok det som vi legger inn. Når vi vet at olje, gass, fiske og norske landjordområder – altså norsk suverenitet – er viktig, og at vi alle sammen skal satse på dette, må det mer til. Vi vet samtidig at Forsvaret bytter ut sine Leoparder med f.eks. Mercedes Geländewagen, at man kutter ut MLRS rakettvåpensystemer, at kun 1/3 av våre menn utfører førstegangstjeneste, at Heimevernet, som også er viktig i nordområdene, reduseres – Heimevernet ble redusert fra 83 000 til 50 000 mann – og at utstyr står ute og ruster mens verksteder/lagerrom står tomme fordi Forsvaret ikke har råd til å betale leie til Forsvaret (presidenten klubber), …
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:26:20]: Jeg tror ikke jeg på stående fot kan gå god for alle de beskrivelsene som her framkom, men det understreker betydningen av å ha en offensiv ambisjon for omstillingen av Forsvaret. Ambisjonen er å videreutvikle et forsvar med høy operativ evne. Siden nordområdene var i fokus, vil jeg si at Forsvaret skal være til stede i nord med alle tre forsvarsgrener. Hæren har en viktig oppgave i Nord-Norge. Tyngdepunktet for styrkeproduksjonen er flyttet fra sør til nord. I hovedsak foregår nå all utdanning av vernepliktig mannskap i Nord-Norge, og Indre Troms vil være ett av Hærens to tyngdepunkter. For Luftforsvarets del er seks av ti flyskvadroner lokalisert nord for polarsirkelen, og det er også her hovedtyngden av Luftforsvarets flytimeproduksjon skjer.
Det er en målsetting å øke omfanget av alliert trening i Norge. Etter planen vil nivået på alliert trening i Nord-Norge øke fra 90 000 gjestedøgn i 2005 til godt over 200 000 i 2006. I mars avholdes den høyst prioriterte militærøvelsen «Cold Response 2006».
La meg også si at når det gjelder basestrukturen, må vi vurdere dette når vi forbereder en foreleggelse av langtidsplanen våren 2008.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:27:29]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.
I et intervju i Befalsbladet i desember 2005 sier forsvarsministeren at alt som ligger i nord, skal ligge i nord. Når man samtidig vet at forsvarssjefen sier at vi skal se på om vi skal redusere antallet marinebaser fra fire til en, at vi skal se på antall militærleire som skal reduseres, og at vi skal se på antall flyplasser hvor militære er involvert, blir jeg litt redd. Det kan kanskje være mer riktig å ha et forsvarsbudsjett som står i forhold til det Stortinget ønsker at Forsvaret skal gjøre, og det det norske folk skal gjøre. Slik det er i dag, er Forsvaret underbudsjettert. Det er ikke nok penger til å gjennomføre den aktiviteten som vi forventer at Forsvaret skal ha. Da er spørsmålet om bevilgningene til Forsvaret skal økes, eller om den militære aktiviteten skal reduseres, slik at vi får et budsjett i balanse mellom hva vi forventer at Forsvaret skal gjøre, og hva Forsvaret kan gjøre for den mengde penger man får.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:28:33]: Det må være et mål at Forsvaret har et budsjett som gjør det mulig å satse både på investeringer og på drift og øvelse. På bakgrunn av de spørsmålene som representanten tar opp, vil jeg bare understreke at vi har ambisjoner om å ha et forsvarsbudsjett og å ha en planlegging og en horisont for måten det gjøres investeringer, drives øving og drives drift på, som står i forhold til de utfordringer vi har. Det er kanskje da viktig ikke å måle den evnen ut fra å telle den enkelte enhet og sammenlikne det år for år. Det er evnen enhetene våre har til å levere det Forsvaret skal i henhold til den teknologiske utviklingen og de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringene, som er viktig. Det å kunne ha et operativt og godt tilpasset forsvar i det nordlige Norge er en viktig del av nordområdesatsingen og av Norges allianseforpliktelser som medlem av NATO.