Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Gunnar Kvassheim (V) [12:34:21]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Kystverket har i 2005 arbeidet med å avhende en rekke fyr. Målet har vært å gjøre dem tilgjengelige for folk flest. På bakgrunn av signaler fra representanter for regjeringspartiene har prosessen stoppet opp i forhold til to fyr i Rogaland.

Hva er status for denne salgsprosessen, og hvilke retningslinjer vil Regjeringen legge til grunn for avhending av fyrstasjoner?»

Statsråd Helga Pedersen [12:34:52]: I St.prp. nr. 1 for 2004  – 2005 for Fiskeri- og kystdepartementet står det bl.a.:

«Det legges opp til avhending av flere fyrstasjoner i 2005. Dette skal bidra til aktiv bruk av eiendommene. Det budsjetteres med om lag 10 mill. kroner i inntekter til staten fra salg av fyreiendommer i 2005.»

Stortinget sluttet seg til dette forslaget.

I 2005 har Fiskeri- og kystdepartementet og Kystverket avhendet flere fyrstasjoner til kommuner, og jeg viser til brev av 4. januar 2006 fra Fiskeri- og kystdepartementet til stortingsrepresentant Kvassheim som gir en oversikt over status i avhendingen av de enkelte fyrstasjoner.

Når det gjelder retningslinjer for avhending av fyr, er dette senest omtalt i St. meld. nr. 28 for 2000-2001 Fyrstasjonene – posisjon og betydning i en moderne navigasjonsinfrastuktur. I denne meldingen ble følgende prosedyre lagt til grunn for avhending av fyr:

  • Takst skal innhentes.

  • Aktuelle statlige, fylkeskommunale eller kommunale institusjoner kontaktes for mulig overdragelse, fortrinnsvis til takst.

  • Skulle disse ikke være interessert, vil foreninger med allmennyttige formål bli kontaktet.

  • Til slutt vil det bli vurdert å selge til private eller å rive installasjonen.

Ved enhver overdragelse vil det bli stilt krav til vedlikehold.

Fyreiendommer skal i utgangspunktet avhendes til markedspris. Fiskeri- og kystdepartementet har lagt til grunn av det innhentes takst som gir grunnlaget for en slik markedspris. Ved taksering tas det også hensyn til de begrensninger en fredning legger på eiendommen.

Jeg gjør oppmerksom på at ved kongelig resolusjon av 9. desember 2005 ble statsråd Odd Eriksen oppnevnt som settestatsråd for meg for å behandle avhendingen av Obrestad fyrstasjon i Hå kommune, som jeg antar er et av de fyrene som det vises til i spørsmålet. Jeg kan derfor ikke gå inn på selve avhendingen av denne fyrstasjonen. I forhold til prosess kan jeg opplyse om at Rogaland fylkeskommune, etter anmodning, har fått utsatt fristen for å besvare tilbudet til 31. januar 2006.

Eigersund kommune har fått tilbud om å overta Vibberodden fyrstasjon til takst. Kommunen har, etter anmodning, også frist til 31. januar 2006 for å besvare tilbudet.

Prosessen i forhold til avhending av de to nevnte fyrene har dermed ikke stoppet opp. Både fylkeskommunen og berørte kommuner har, etter forespørsel, fått forlenget svarfrist, slik at de nødvendige avklaringer foreligger før svarene gis.

Fyreiendommene har ofte en unik beliggenhet. Som ledd i å sikre at allmennheten får mulighet til å nyttiggjøre seg dette, legges det opp til at avhendingen av fyrstasjoner gjøres i den prioriterte rekkefølgen jeg nevnte innledningsvis.

Gunnar Kvassheim (V) [12:37:39]: Jeg takker for svaret, som bekrefter at den prosessen den forrige regjeringen la opp til, har vært vellykket i den forstand at de fleste fyrene som ble lagt ut for salg, er solgt til kommuner eller overlatt til direktoratet slik at de forblir tilgjengelige for allmennheten. Jeg oppfatter statsrådens svar slik, og ber om å få bekreftet det, at hun legger opp til å videreføre den forrige regjeringens politikk både når det gjelder målsettingen om at de skal tilkomme allmennheten, og at salg skal finne sted ved takst. Det siste er viktig, for når det har stoppet opp, og det har det faktisk gjort i forhold til to aktuelle fyr i Rogaland, er det fordi representanter fra regjeringspartiene har sagt at nå skal det være en ny politikk, nye retningslinjer, og da har kommunene bedt om at det blir avklart før de responderer.

Kan statsråden gi noen anvisning for hvor lang tid en regner med at det vil kunne gå før de gjenstående fyrene er avhendet og en har funnet en løsning på dette? Og, kjenner statsråden til at det er flere fyreiendommer enn de 19 som nå ligger ute for salg, som det kan være aktuelt å selge?

Statsråd Helga Pedersen [12:38:42]: Regjeringen legger til grunn de retningslinjene som Stortinget har sluttet seg til.

Når det gjelder Obrestad fyr konkret, har jeg erklært meg inhabil i den saken, og jeg vil ikke kommentere prosessen rundt det fyret utover det jeg har gjort i mitt svar. Når det gjelder Vibberodden, har fylkeskommunen, som nevnt, frist til 31. januar. Men jeg vil presisere her at prosessen ikke har stoppet opp.

Gunnar Kvassheim (V) [12:39:16]: Jeg vil gjenta det siste spørsmålet mitt om statsråden er kjent med at det fins flere fyreiendommer som det kan være aktuelt å selge. Jeg viser til Soria Moria-erklæringen, der en er opptatt av at fyreiendommer sikres for allmennheten. Den forrige regjeringen la opp til at 19 eiendommer skulle bli det, og det ser også ut til å bli resultatet. Spørsmålet er om Regjeringens politikk er å gå videre på dette sporet.

Jeg hadde ikke noe spørsmål spesielt om Obrestad fyr, men det var et generelt spørsmål om statsråden vil medvirke til at det blir en rask avklaring med hensyn til de gjenstående fyrene. Det er snakk om et fåtall, for en har funnet en løsning for de fleste i forbindelse med den runden som har vært i forhold til kommunene. Jeg vil også ha en bekreftelse på at de gjenstående fyrene skal selges til takst, slik det hele veien har vært lagt opp til.

Statsråd Helga Pedersen [12:40:00]: Ja, Stortinget har lagt til grunn at fyreiendommene skal komme allmennheten til gode, og det legger vi til grunn i de prosessene vi har. Departementet har 4. januar gitt en oversikt over hvilke fyreiendommer som er lagt ut for salg, og hvordan prosessen ligger an i forhold til de enkelte fyrene.

Når det gjelder Rogaland, er Vibberodden under avhending til Eigersund kommune, da med en forlenget svarfrist til fylkeskommunen. Egerøy er solgt til Eigersund kommune, og Obrestad er inne i en prosess som Nærings- og handelsdepartementet håndterer. I forhold til den listen som er forelagt, er det noen fyr i Nordland som ennå ikke er avhendet, og det er også ett i Sogn og Fjordane og ett i Møre og Romsdal. Jeg regner med at vi skal få avklaring når det gjelder disse, i løpet av ikke så altfor lang tid.

: