Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:48:41]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«I Soria Moria-erklæringen står det at Regjeringen vil lage en egen utredning som skal se på konsekvensene av global oppvarming for miljøet og naturressursene i Barentshavet.

Når forventes denne utredningen å være klar, og vil den bli sett i sammenheng med forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:49:11]: Regjeringen ser det som svært viktig å arbeide kontinuerlig med å sikre en best mulig forståelse av konsekvensene av global oppvarming og økte CO2-nivå i atmosfæren, herunder for miljøet og naturressursene i havet. Fiskens vandringsmønster, og derved også utbredelse av sjøfugl, er nært knyttet til havtemperatur, saltgehalten i havet og strømforhold. CO2-nivået i havet kan være viktig for primærproduksjon og for flere kalkdannende organismer.

Den omfattende dokumentasjonen om klimaendringer i Arktis som ble lagt fram for Arktisk Råds ministermøte i november i fjor, viser at klimaendringene allerede er i gang i Arktis. Videre er det som grunnlag for arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet gjennomført mer konkrete faglige utredninger om sammenhengene mellom klimaendringer og miljøtilstanden i Barentshavet.

Dette sikrer et godt faglig grunnlag for det pågående arbeidet med forvaltningsplanen, men det er samtidig viktig å sikre en kontinuerlig videre kunnskapsoppbygging om disse spørsmålene.

Utredningen som Regjeringen har varslet, vil bygge videre på det faglige grunnlaget som allerede foreligger. Utredningen vil omfatte komplekse problemstillinger. Det vil derfor nødvendigvis måtte ta noe tid å få den ferdig.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:50:58]: Jeg takker for svaret.

Det er godt at vi skal ha et kontinuerlig fokus på klima i forhold til de utfordringene som klimaet gir oss. Men det er nå slik at endringer i klimaet vil kunne påvirke utbredelsesmønster for og vandring av f.eks. fisk, som miljøvernministeren selv var inne på. Vil ikke en klimaanalyse da si noe om framtidas endringer i det naturmiljø som forvaltningsplanen er ment å ta hensyn til? For hvis fiskeyngelen endrer sine oppholdsområder, vil jo det kunne bety at Regjeringen kanskje sier nei til å bore i fiskens gyteområde, mens den sier ja til å bore i fiskens yngleområde. Ser statsråden denne problemstillingen?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:51:54]: Det er helt riktig å være opptatt av alle elementer, både i forvaltningsplanen og i andre utredninger som vil komme etter hvert. Det er viktig at forvaltningsplanen nå legges til grunn for beslutninger som skal tas for hele forvaltningspraksisen, og gjennomføringen av ulike tiltak og ulike konklusjoner som vi skal trekke etter forvaltningsplanen. Jeg kan forsikre representanten om at vi skal jobbe godt med forvaltningsplanen, nettopp for at vi skal kunne trekke gode konklusjoner på bakgrunn av den.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:52:30]: Jeg takker igjen for svaret.

Ja, det er nå slik at Stortinget skal få seg forelagt forvaltningsplanen for Barentshavet i 2006, og vi skal da vedta forvaltningen av et sårbart område. I ettertiden vil vi vite mer, og det sier statsråden i dag: Vi vil få en delutredning etter at denne planen foreligger. Jeg må da kunne spørre nok en gang om ikke klimaet og konsekvensene av global oppvarming er viktig for det faglige grunnlaget som forvaltningsplanen skal bygges på, og som vi skal fatte vedtak ut fra?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:53:11]: Jeg vil understreke at det vil være en omfattende dokumentasjon som vil ligge til grunn når vi skal trekke konklusjoner på basis av forvaltningsplanen. Men det vil alltid være behov for mer kunnskap. Alt tyder på at klimaendringene i Arktis er omfattende, og at disse vil være i endring framover. Derfor vil vi kontinuerlig være opptatt av å øke vår kunnskap og forståelse. Derfor vil vi også kontinuerlig være opptatt av å oppdatere oss. Den planen som representanten etterlyser, vil være et ledd i den langsiktige, kontinuerlige oppdateringen som alltid må finne sted for nordområdene.

: