Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Anne Margrethe Larsen (V) [11:38:00]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Den omfattende tareskogdøden langs kysten blir av forskere betegnet som en miljøkatastrofe. Nye målinger viser at 50 pst. av tarevegetasjonen fra Lindesnes til Bergen og hele 90 pst. på strekningen Oslo–Kristiansand er forsvunnet. Forskere beskriver et økosystem i ubalanse, med store konsekvenser for fiskeyngel og skalldyr, men kjenner ikke årsakene til dette miljøproblemet.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette mot tareskogdøden?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:38:44]: Sommeren 2004 oppdaget forskere fra NIVA at sukkertaren var i ferd med å forsvinne fra store deler av kysten mellom svenskegrensen og Lindesnes. Miljøverndepartementet gav på bakgrunn av dette Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning i oppdrag å sette i gang et treårig sukkertareprosjekt. Målet med prosjektet er først og fremst å avdekke omfanget av tilbakegangen av sukkertare og årsakene til dette. I tillegg blir det gjort undersøkelser om virkningen for det biologiske mangfoldet i kystsonen. Prosjektet startet i 2005 og skal gå fram til 2007. I år er det avsatt noe over 3 mill. kr til arbeidet.

Prosjektet er godt i gang, men vi har ennå ikke sikker kunnskap om årsakene til den omfattende sukkertaredøden. Vi venter bl.a. på opplysninger om hvor det slammet som nå dekker store deler av havbunnen, kommer fra. Dette slammet er med på å hindre unge tareplanter i å feste seg.

Det kan være mange årsaker til denne alvorlige situasjonen, f.eks. klimaendringer, økte utslipp fra kontinentet eller økte utslipp i Norge. Dersom problemet skyldes forurensning, har de tiltakene som er satt i verk til nå, åpenbart ikke vært tilstrekkelige. Eventuelle nye tiltak vil få konsekvenser for dem de rettes mot, og vi er derfor nødt til å bruke den tiden som kreves for å få fram tilstrekkelig kunnskap om hva som skjer. Dette er ikke minst viktig hvis det viser seg at årsakene ligger utenfor landets grenser, og at problemet dermed må løses gjennom et internasjonalt samarbeid.

Jeg kan forsikre om at vi følger denne svært alvorlige saken med høyeste prioritet, og at vi vil ta stilling til hvilke tiltak som kan settes i verk, så snart den nødvendige kunnskapen er på plass.

Anne Margrethe Larsen (V) [11:41:09]: Jeg takker statsråden for et utfyllende svar.

Det er positivt at miljøproblemene rundt sukkertaren tas på alvor. Konsekvensene spesielt for torskeyngelen i fjordene er store. Jeg er kjent med at forskerne om kort tid vil framlegge en ny delrapport om mulige årsakssammenhenger, bl.a. dette med nedslamming og økt forekomst av næringssalter. Kan statsråden si noe mer om tidsaspektet for en eventuell handlingsplan? Er det satt av tilgjengelige økonomiske midler for forskning og tiltak i 2006?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:41:52]: Det er viktig at vi finner årsakene før vi setter i gang tiltak. Derfor må vi få lov til å bruke den tiden vi nå trenger, for å finne årsakene, slik at tiltakene blir relevante. Jeg kan forsikre om at vi skal ha høy prioritet på saken, og at tiltakene vil bli satt i gang så snart vi har bedre kjennskap til årsakene.

Anne Margrethe Larsen (V) [11:42:23]: Jeg takker igjen for utfyllende svar.

Dersom sukkertaren dør på grunn av næringssalter fra kontinentet, som statsråden også antydet, er dette et miljøproblem for mange nordsjøland. Vil statsråden da ta et videre initiativ til oppfølging i et bredt nordsjøsamarbeid?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:42:46]: Jeg kan forsikre om at vi vil ta de initiativ i de relevante internasjonale fora som det er nødvendig å ta for å få en løsning på problemet. Det kan være nordiske, men også andre internasjonale fora.

: