Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 4
Per Roar Bredvold (FrP) [11:31:10]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:
«Forsvaret har bestemt å parkere et artillerisystem, nemlig Multiple Launch Rocket System (MLRS), uten at Stortinget har vært med på avgjørelsen. Et system som det er investert over 1,5 mrd. kr i.
Er statsråden bekvem med at så store avgjørelser blir tatt av Forsvaret uten politisk påvirkning, og vil hun for ettertiden la politikerne få være med på å avgjøre så store forandringer av det norske forsvar?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:31:45]: Beslutningen om å anskaffe et mobilt rakettartillerisystem, MLRS, som en del av det norske landforsvaret ble tatt av Stortinget i 1995 i forbindelse med behandlingen av forsvarskomiteens innstilling til statsbudsjettet samme år.
Anskaffelse av to typer bomblets-ammunisjon var en del av prosjektet. Så langt har kravet til selvødeleggelsesmekanisme ikke latt seg oppfylle, og det er derfor ikke anskaffet slik ammunisjon til våpensystemet.
På denne bakgrunn og for å tilpasse aktivitetsnivået i Hæren til vedtatt forsvarsbudsjett for 2005 tok generalinspektøren for Hæren MLRS ut av daglig drift fra sommeren 2005. Systemet er imidlertid fortsatt teknisk operativt, selv om det i inneværende vernepliktskontingent ikke utdannes personell til å betjene det. Materiellet er lagret ved artilleribataljonen på Setermoen i Troms.
Ved behandlingen av innstillingen til den siste langtidsproposisjonen om Forsvaret i perioden 2005-2008 sluttet Stortinget seg til forslaget om en ny hærstruktur. Formålet med omleggingen var å styrke Forsvarets operative evne. Endringen innebærer en kvalitativ forbedring av strukturen, ved at Hærens styrker vil bli mer anvendbare og tilgjengelige. I lys av dagens sikkerhetspolitiske utfordringer vil Hæren dermed kunne ivareta kravene til rask reaksjon, fleksibilitet og kvalitet på en bedre måte enn før.
De overordnede rammer for hele Forsvarets utvikling er en politisk sak. Forsvarets oppgaver, overordnede struktur og grunnleggende innretning er spørsmål som behandles politisk og forelegges Stortinget for vurdering og beslutning, bl.a. i forbindelse med behandlingen av Forsvarets langtidsplaner. Forsvaret, herunder forsvarsgrenene, skal utøve sin virksomhet innenfor de rammer som er lagt fra storting og regjering. Dette er gjort helt klart overfor hele Forsvarets organisasjon.
Når det gjelder den videre utviklingen av Hæren, vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget med gjennomarbeidede, helhetlige anbefalinger, senest i forbindelse med framleggelsen av neste langtidsplan for Forsvaret.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:34:11]: Jeg takker statsråden for svaret. Det som er et faktum, er at MLRS-systemet er tatt ut av bruk, parkert i en garasje på Setermoen leir i påvente av videre bruk, eventuelt salg, eventuelt skroting. Dette kan ha flere årsaker. Ifølge stabssjef i Hærstaben, Arne Skjærpe, skyldes dette, i henhold til en artikkel i Aftenposten 16. november, årets trange budsjett og overforbruk i Hæren i fjor, mens oberst Stein Erik Lauglo, fagsjef artilleri og luftvern i Forsvarsstaben, sier at MLRS var en «del av datidens hær. Dagens hær er så liten at systemet er mindre relevant».
Kan statsråden presisere hva som er årsaken til at MLRS-systemet står parkert i en garasje? Er det at Hæren er under omorganisering, er det økonomi, eller er det eventuelt en annen årsak?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:35:06]: Når det gjelder hvorfor det ble tatt ut av drift i sommer, var det først og fremst på bakgrunn av at Hæren hadde en driftsramme som var veldig redusert på grunn av overforbruket i fjor, og at det førte til at man måtte gjøre noen valg i forhold til hva man skulle drive videre med. Da tok man ut MLRS-systemet, fordi det er ressurskrevende å holde i drift, men også fordi det, som jeg også nevnte i svaret mitt, er et system som man i dag ikke har den godkjente ammunisjonen for. Dette var en vurdering som ble gjort av generalinspektøren, og det er det som ligger til grunn. Det er fullt mulig å ta dette våpensystemet i bruk igjen hvis det skulle være økonomi til det og man ønsker å gjøre det.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:36:07]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret. Det som er sikkert, er at MLRS-systemet er et unikt våpen. Det kan avfyre tolv raketter samtidig mot tolv forskjellige mål på opptil 40 kilometers avstand – altså et helt unikt våpensystem.
Mitt neste spørsmål vil så være: Synes ikke forsvarsministeren at det ved en sak i denne størrelsesorden og av et slikt omfang, der Stortinget var med og bestemte – totalt skulle dette være et kjøp på 2,8 milliarder kr, hittil har vi brukt 1,5 milliarder kr, men Forsvaret pakker det ned uten at Stortinget er med på å ta den avgjørelsen – ville være naturlig, slik jeg ser det, at også Stortinget skulle være med og bestemme at vi eventuelt skal stue det vekk, siden dette er en stor omorganisering av Forsvaret?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:36:56]: Dersom dette skal avhendes for godt, er det helt klart en beslutning som Stortinget skal ta, og som vi vil komme tilbake med til Stortinget.
Det som også er et krav, er at Forsvaret må holde seg innenfor vedtatte økonomiske rammer, som også Stortinget har vedtatt, og siden i år har vært et veldig vanskelig år, spesielt for Hæren, ble det vedtatt å stille det i bero og lagre det, og ikke utdanne personell i inneværende år. Men dersom dette permanent skulle bli tatt ut av drift, vil det være en beslutning som Stortinget skal få ta etter at det blir gjort en vurdering fra vår side av det.
Presidenten: Spørsmål 5 vil bli svara på seinare.