Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Gunn Berit Gjerde (V) [14:36:28]: Medan det har vore stort fokus på Barentshavet og Lofoten i samband med den 19. konsesjonsrunden, har det vore …

Presidenten: Presidenten må gjere merksam på at representanten no berre skal sitere det spørsmålet ho stiller.

Gunn Berit Gjerde (V) [14:36:42]: Det er det eg gjer.

«Det har vore svært lite fokus på Mørekysten når det gjeld konflikt mellom oljeinteresser og fiskeri- og miljøinteresser i samband med den 19. konsesjonsrunden. Dette er dei viktigaste yngle- og oppvekstområda for fleire fiskeslag, mellom anna torsk og sild. Det er også venta store brukskonfliktar mellom fiske- og oljeinteresser i samband med oljeleiting i dette området.

Kva vil statsråden gjere for å vareta fiskeriinteressene på Mørekysten i samband med tildelingane i 19. konsesjonsrunde?»

Statsråd Helga Pedersen [14:37:15]: Selv om det for tiden er mye oppmerksomhet knyttet til oljevirksomheten i Barentshavet, betyr ikke dette at områdene utenfor Møre er glemt av fiskeriforvaltningen. Det har alltid blitt pekt på hvor viktig bankområdene utenfor Møre er i ressurs- og fiskerisammenheng. Allerede i forbindelse med at områdene nord for Stad ble åpnet for petroleumsvirksomhet i 1979, gav fiskerimyndighetene sterkt uttrykk for disse områdenes spesielle betydning i fiskerisammenheng. Hensynet til de levende marine ressursene og derigjennom det marine miljøet førte til at det bl.a. ble innført begrensninger i borevirksomheten. Dette ble spesielt uttrykt ved at det ikke skulle bores letebrønner i andre kvartal, den tiden på året da de mest kritiske stadiene i en fisks liv, som egg og larver, finnes i sjøen. I forbindelse med alle utlysninger av oljeblokker foregår det en grundig konsultasjonsprosess før Regjeringen fatter vedtak om hvilke blokker som skal lyses ut. Slik var det også forut for 19. konsesjonsrunde. Fiskeri- og kystdepartementet bygde sine vurderinger på råd fra Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Kystdirektoratet. I arbeidet med å finne fram til hvilke blokker som skal lyses ut, vil det alltid måtte gjøres avveininger. Det er et ønske om å nyttiggjøre seg olje- og gassressursene samtidig som det må legges til rette for en bærekraftig høsting av de levende marine ressursene.

Det mener jeg vi stort sett klarer å få til. Når det gjelder 19. konsesjonsrunde og blokker utenfor Mørekysten, er det lyst ut tre hele blokker, blokk 6204/6, 8 og 10, og den nordvestre delen av 6205/3. Til oljevirksomhet i disse blokkene er det utformet spesielle miljø- og fiskerivilkår, som er bekjentgjort i forbindelse med utlysningen. Jeg mener at disse vilkårene ivaretar fiskeriinteressene på en god måte. Men fiskerimyndighetene vil også komme med i neste trinn i prosessen i tilknytning til letevirksomheten, og, dersom det blir funnet olje eller gass, også til hvordan et felt eventuelt skal bygges ut.

Jeg vil til slutt nevne at en gruppe under ledelse av Olje- og energidepartementet med deltakere fra fiskeri- og miljøsiden har som oppgave å vurdere sameksistens mellom oljevirksomheten og fiskeri- og miljøinteressene. I første omgang skal denne gruppen vurdere området Lofoten–Barentshavet, men deretter skal gruppen vurdere problematikken på resten av sokkelen. Jeg forutsetter derfor at områdene utenfor Møre på grunn av sin viktighet vil bli vurdert spesielt.

Gunn Berit Gjerde (V) [14:39:46]: Eg vil få lov til å takke for svaret.

Fiskarane og fiskeriinteressene er urolege over det som skjer no, og medan miljøvernministeren vil offentleggjere miljøvurderingar frå SFT, Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt i samband med utlysinga for den 19. konsesjonsrunden, nektar faktisk Olje- og energidepartementet å offentleggjere kor mange selskap og kva for selskap som er søkjarar til dei enkelte blokkane. Når vi veit at det er forskjell på oljeselskapa når det gjeld både ynsket om å samhandle med fiskeriinteressene og miljøomsyn, er det viktig at dette vert kjent. Vil det ikkje vere viktig for fiskeriministeren og Fiskeridirektoratet å få vete kva for selskap som har søkt, før det er avgjort, slik at interessene kan verte spelte inn i tide?

Statsråd Helga Pedersen [14:40:33]: Jeg vil ikke uttale meg om olje- og energiministerens område.

Når det gjelder fiskeriinteressene i dette området, har Olje- og energidepartementet i sine vilkår for tildeling lagt stor vekt på fiskeriaktiviteten i dette området, bl.a. i forhold til at seismiske undersøkelser eller leteboring ikke skal foretas i perioden 1. februar–15. juni, og ved mulige feltutbygginger i dette området skal det brukes løsninger som i minst mulig grad påvirker bunnforholdene i gyteområdene. Ved mulige feltutbygginger skal det også legges vekt på løsninger som minimerer operasjonelle ulemper for fiskeriaktiviteten. Dette er krav som selvfølgelig skal gjelde uansett hvem det er som har søkt på disse blokkene.

Gunn Berit Gjerde (V) [14:41:32]: Eg synest det er rart. Dersom fiskeriministeren har vore i kontakt med Olje- og energidepartementet i samband med den 19. konsesjonsrunden, og det reknar eg med at ho har, kva er det slags grunngiving fiskeriministeren får for hemmeleghaldet rundt søkjarane? Vil fiskeriministeren akseptere at Olje- og energidepartementet får køyre løpet sitt åleine og kome med offentleggjering først når vedtaket om tildeling av leitekonsesjonane er gitt? Eg synest ikkje du svarte godt nok på det spørsmålet.

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at ein ikkje skal bruke direkte tale i denne salen.

Statsråd Helga Pedersen [14:42:14]: Jeg forutsetter at Olje- og energidepartementet følger vanlige prosedyrer også i forhold til 19. runde. Det som er viktig her i forhold til åpenhet, og som veldig mange har vært opptatt av, er bl.a. å få frigitt de vurderingene som er gjort i forkant av utlysningen av 19. runde, og i den forbindelse vil også de vurderingene som er gjort av Fiskeridepartementets underliggende etater, bli offentliggjort.

: