Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øyvind Halleraker (H) [12:46:45]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Fra behandlingen av Nasjonal transportplan i fjor og gjennom hele valgkampen reiste Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet land og strand rundt og lovet 22 mrd. kr mer til samferdsel enn sentrum-Høyre-regjeringen. Budsjettforslaget fra den nye regjeringen må karakteriseres som årets mageplask. Det er et løftebrudd av dimensjoner.

Vil statsråden klare en økning neste år som da vil måtte være i størrelsesorden 4 mrd. kr?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:47:23]: Regjeringa har hatt om lag tre veker til å leggje fram forslag til endringar i budsjettforslaget frå regjeringa Bondevik II. Den tida har me brukt godt, vil eg seie, og vi har teke dei første viktige skritta for å innfri lovnadene i Soria Moria-erklæringa.

Kommuneøkonomi og barnehagar er særleg prioriterte område i tilleggsforslaget frå Regjeringa, til liks med kultur, men det er òg føreslege å auke løyvingane til m.a. veg og jernbane.

Eg kan forsikre representanten Halleraker om at eg vil arbeide hardt for å auke løyvingane til både veg og jernbane i dei komande statsbudsjetta. I Regjeringa sitt tillegg til St.prp. nr. 1 for 2006 er det føreslege å løyve 250 mill. kr meir til veginfrastruktur og 182 mill. kr meir til jernbaneinfrastruktur, samanlikna med Bondevik II. I tillegg er det føreslege å løyve 28 mill. kr til å betre rabattordningane for riksvegferjene. Me har altså kome eit stykke på veg i 2006, og Regjeringa har vist ei retning. Målet er å kome eit langt stykke vidare i statsbudsjettet for 2007.

Øyvind Halleraker (H) [12:48:39]: Jeg takker for svaret.

Bondevik IIs oppfølging av egen nasjonal transportplan er rimelig godt ivaretatt. Det var også Bondevik IIs egen oppfølging av Sem-erklæringen. Imidlertid er de rød-grønnes oppfølging sterkt mangelfull. Og når man nevner tre uker, tror jeg at jeg må få gjøre statsråden oppmerksom på at man har hatt over et år på å forberede seg på de lovnadene som dette flertallet gikk inn for i NTP. Mitt spørsmål er om etterslepet vil bli tatt inn.

Troverdighet i politikken er viktig. Vi tok belastningen med å stå på en ansvarlig linje i forhold til NTP i hele valgkampen, så jeg må få lov til å gjenta spørsmålet: Kan samferdselsministeren love at flertallsregjeringen vil følge opp sine egne løfter på veg og jernbane?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:49:40]: For det første kan eg kome tilbake til ein diskusjon om Bondevik-regjeringas oppfølgingsgrad i forhold til handlingsplanen. For det andre låg det eit fleirtalsvedtak i Nasjonal transportplan som Bondevik-regjeringa ikkje følgde opp i forslag for 2006. Det vil eg berre nemne. For det tredje har Regjeringa til intensjon å oppfylle det som ligg i Soria Moria-erklæringa, og det som ligg på samferdsel. Og, som eg sa til den førre representanten som stilte spørsmål: Budsjettbehandlinga må nok skje i andre fora enn i denne salen.

Øyvind Halleraker (H) [12:50:25]: Jeg takker igjen for svaret, men jeg er ikke mer beroliget med hensyn til om denne oppfølgingen kommer til å skje. Jeg synes at man her, iallfall når det gjelder Distrikts-Norge, må kunne si at man på mange måter var med og vant et valg på løfter man ikke oppfyller. Og jeg syns nok at statsrådens og Regjeringens oppfølging av egne løfter til de grader er mangelfull. Og: Mener statsråden at dette er egnet til å styrke Regjeringens troverdighet?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:51:06]: Regjeringa skal målast på sitt arbeid etter fire år, ikkje etter ein god månad. Eg har forventningar til at Regjeringa gjennom sitt gode arbeid skal innfri dei forventningane som folk har til oss. Både i byar og i distrikt i dette landet er forventningane store, og det er bra. Det er godt å ha utolmodige veljarar som pustar oss i nakken. Det er òg godt å ha stortingsrepresentantar som stiller spørsmål og slik sett pustar oss i nakken og syter for at me innfrir det me har lovt.

: