Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Trond Helleland (H) [12:36:06]: «Statsråden har i svar på spørsmål, stilt av Gunnar Gundersen, gitt uttrykk for at hun erkjenner at private utfører viktig sikkerhetsarbeid, men hun svarer ikke Stortinget klart på om sikkerheten ikke kan ivaretas like godt av private som av offentlige, forutsatt kravspesifikasjoner. Dette er vanlig både i luftfarten, sjøfarten og på vei.

Har statsråden en annen holdning enn den ideologiske og negative man finner i Soria Moria-erklæringen?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:36:33]: Eg kan forsikre representanten Helleland om at eg har stor tiltru til at private selskap kan ta sikkerheita i vare på ein god måte, noko m.a. luftfarten er eit godt døme på.

Det eg er oppteken av, er at omstilling av sentrale samfunnsfunksjonar ikkje skal medføre at ein pressar kravet til effektivitet på ein slik måte at det svekkjer tryggleiken til dei reisande.

Det betyr ikkje at private selskap ikkje set sikkerheit høgt. Men det betyr at me som styresmakter må forsikre oss om at viktige omstillingar i samfunnet skjer i eit tempo og på ein slik måte at tryggleiken vert teken i vare på ein god måte. Det er dette som er gjenspegla i Soria Moria-erklæringa.

Trond Helleland (H) [12:37:21]: Den nye samferdselsministeren har inntatt en negativ holdning til konkurranseutsetting. En reversering av konkurranseutsetting i Jernbaneverket, stopp av Postens enerett – meddelt i dag – skepsis til OPS-prosjekt og gjennomgang og evaluering av Avinor er noen eksempler. Konkurranseutsetting har jo vært et middel for å skaffe mer penger til samferdsel.

Staten har ulike tilsyn – Luftfartstilsynet, Jernbanetilsynet osv. – til å ivareta sikkerheten og sette krav til aktørene innenfor samferdsel. Det virker derfor på meg som om samferdselsministeren skyver sikkerheten framfor seg for å kunne stoppe konkurransen innenfor samferdsel.

I Soria Moria-erklæringen står det:

«Regjeringen mener at omfattende konkurranseutsetting innen samferdselssektoren går på bekostning av viktige sikkerhets- og beredskapsfunksjoner.»

Vil statsråden belegge påstandene i Soria Moria-erklæringen her og nå med eksempler på at sikkerheten og beredskapen i Norge er svekket som følge av konkurranseutsetting?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:38:24]: Statsråden skyv ikkje tryggleiken føre seg. Statsråden er genuint oppteken av, som alle bør vere, at tryggleik skal vere det viktigaste innafor samferdsel. I tillegg er denne regjeringa oppteken av at me skal ha tenester der folk bur, nærast der folk bur, og at ikkje kravet til effektivitet og økonomisk vinning skal overskyggje samfunnsinteressa til folk i heile landet. Difor ønskjer me å evaluere det som har vore sett ut på anbod. Me har allereie eit arbeid i gang som går på anbodsutsetjing av lokale busstenester, som òg vil ha overføringsverdi til andre område innafor samferdsel.

Trond Helleland (H) [12:39:11]: Jeg fikk ikke svar på spørsmålet mitt, nemlig om det som står i Soria Moria-erklæringen, at konkurranseutsetting går på bekostning av viktige sikkerhets- og beredskapsfunksjoner. Jeg er helt enig med statsråden i at sikkerheten må ivaretas. Derfor er Luftfartstilsynet, Jernbanetilsynet etc. opprettet.

Det er så mange private aktører i dette markedet, og som statsråden selv har pekt på i et svar til Gunnar Gundersen: Innenfor luftfarten går dette utmerket – det skriver statsråden selv. De fleste flyselskap er private, noe som viser at private selskaper i høyeste grad kan ivareta sikkerheten. Jeg ønsker derfor å få vite følgende: Hvorfor bruker da regjeringspartiene Soria Moria-erklæringen til å så tvil om det å konkurranseutsette, altså at det å gi private mulighet til å utføre en tjeneste på vegne av det offentlige svekker sikkerheten? Jeg synes det er en alvorlig påstand, som må belegges. Hvis ikke statsråden kan gjøre det her, regner jeg med at hun kommer tilbake til Stortinget med en gjennomgang av hvilke tiltak som har svekket sikkerheten.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:40:16]: Punkt 1: Statsråden skal kome tilbake til Stortinget med svar når evalueringa av konkurranseutsetjing, som me no set i gang, er ferdig.

Punkt 2: Når det står i Soria Moria-erklæringa at konkurranseutsetjing kan gå ut over viktige sikkerheitsomsyn, er det fordi konkurranseutsetjing er eit veleigna middel til å spare økonomiske ressursar, til økonomisk effektivitet. Men me vil sjå om ein med den målsetjinga, målet om økonomisk effektivitet, òg tek omsyn til samfunnet på ein god nok måte.

Det er også slik når det gjeld fly, som har vore tema her, at Avinor og flysikringstenesta er direkte eit offentleg ansvar pr. i dag. Me har gode operatørar som på ein god måte tek vare på sikkerheita og utfører tenester. Men det er altså Avinor og flysikringstenesta som ser til at dei viktige sikkerheitsomsyna vert tekne. Me har sjølvsagt også Luftfartstilsynet, som igjen har ei tilsynsrolle og utfører ho på ein utmerkt måte.

: