Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:05:44]: Jeg ønsker å stille et spørsmål til olje- og energiministeren:

«Gassco leder et arbeid med å avdekke muligheten for et gassrør til Grenland, Østfold og muligens Sverige. Da statsråden fikk presentert dette arbeidet på Gasscos konferanse nylig, uttalte han at «det er kjempespennende. Det her håper jeg det blir noe av». Generaldirektør i Hydro, Eivind Reiten, sa til NRK «det er alltid hyggelig at myndighetene er positive. Men det betyr først noe virkelig nytt hvis det følger penger med».

Vil Regjeringen sikre tilstrekkelig kapital til å igangsette bygging av gassrør til Grenland?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:06:23]: Gassco er nå i ferd med å undersøke det kommersielle grunnlaget for å føre gassrør fram til Skogn og Grenland. Dette er en oppfølging av et vedtak i Stortinget sist vår. Der ble Regjeringen bedt om å gi et statlig selskap, sammen med kommersielle aktører, i oppdrag å gå inn i konkrete drøftinger med sikte på å realisere rørløsninger til Grenland og Trøndelag. Prosjektet er inne i en viktig fase der interesser fra industrien i Grenland, på Østlandet, svenske aktører og oljeselskap deltar. Røralternativer med videreføring til Oslo/Østfold og Vest-Sverige er dermed blitt en del av prosjektet.

Gassco skal levere en rapport innen 1. januar 2006. Gassco har lagt til rette for at det blir utarbeidet forretningsplaner for det videre arbeidet dersom det er grunnlag for det. Nærmere prosjektering vil bli finansiert av interessentene dersom det er kommersielt grunnlag for det. Det betyr at prosjektet i tilfellet løper videre i en ny fase over nyttår.

Det vil være naturlig å vente med å ta stilling til statlige økonomiske bidrag til resultatene av Gasscos arbeid foreligger.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:07:30]: Jeg synes svaret var litt passivt ut fra det vi har hørt fra i hvert fall to av de tre regjeringspartiene tidligere. I valgkampen, i flere 1. mai-taler og i tillegg i flere budsjettinnstillinger har bl.a. Arbeiderpartiet vært veldig kritisk til den politikken som Bondevik-regjeringen førte. Arbeiderpartiet foreslo flere ganger å bevilge 3 milliarder kr i oppstartmidler til et statlig selskap som skulle kunne investere i infrastrukturen. Grunnen er nettopp at vi ikke bare skal kunne snakke om at noe kanskje skjer, at vi trenger private investorer, men at staten må vise at man er villig til å la pengene følge ordene, og vise at her skal vi bygge.

Sylvia Brustad har uttalt at hun ikke kom til å gi seg før hun så at det lyste i gassrørene i Grenland. Med så tydelige løfter fra Arbeiderpartiet og fra Enoksen i valgkampen, burde ikke Regjeringen da ha vært raskere og mer konkret med å love at det i hvert fall kommer midler fra staten, og ikke bare vente og se?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:08:36]: Med de utsagnene som representanten Solvik-Olsen nå kommer med, burde det iallfall ikke være tvil om at Regjeringen akter å være en pådriver for at vi skal kunne finne en fornuftig løsning. Når det er sagt, er Gassco inne i et viktig arbeid nå, hvor man skal avklare den kommersielle interessen for å delta i dette rørprosjektet. Jeg vil tro at det også for representanten fra Fremskrittspartiet er sånn at man vil se seg tjent med at man først og fremst avdekker de muligheter som er for at dette skal bli et kommersielt prosjekt, før man går inn med statlige midler.

Det synes videre som om også Fremskrittspartiet i budsjettsammenheng har rikelig med oppgaver å bruke statlige penger på.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:09:20]: Svaret er fortsatt litt for uforpliktende til at jeg vil gi meg på det, rett og slett fordi løftene og kravene fra to av dagens tre regjeringspartier tidligere har vært så tydelige i forhold til at behovet er der, men at staten må inn og sikre at bevilgningene vil komme hvis det blir bygd rør. Så langt sitter Regjeringen og venter på at prosjektet skal bli utredet mer, og det er nettopp det de kritiserte Bondevik-regjeringen for. Grunnen til at det haster med å få avklart om staten garanterer den finansieringen, er at staten må ta det samme ansvaret for infrastrukturen for gass, som de har tatt for infrastrukturen for strøm. Vi vet også at skal man få gass i rørene, må man begynne å tegne kontrakter allerede neste år. Det nytter ikke å sitte og vente til en utredning er ferdig og man er over i 2008. Da er gassen allerede blitt solgt til England.

Kan vi forvente at Regjeringen vil gi et mye tydeligere signal enn det som til nå har blitt gitt, om at pengene garantert kommer, slik at de som ønsker å investere i gass til Grenland, vet at de har den økonomiske bakkingen som trengs?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:10:27]: La det ikke være tvil om at det er en helt klar ambisjon for denne Regjeringen å realisere fornuftige rørprosjekt. Gassrør til Grenland er, som jeg allerede har sagt, ett av de spennende prosjektene som jeg har stor tro på at det skal være mulig å løse.

Forskjellen på denne regjeringen og den forrige regjeringen er at dette er et arbeid som vi vil ha trykk på og arbeide for å få realisert så raskt som det overhodet kan la seg gjøre. Det viktigste er nå at vi går gjennom de faser som allerede er igangsatt, og at vi får gjort de utredninger som Gassco er i ferd med å gjøre. Den forrige regjeringen måtte ha et pålegg fra Stortinget for å følge opp et så viktig prosjekt som dette. Denne regjeringen har ambisjon om å jobbe på en helt annen måte, og vi er derfor i en langt tettere dialog og har en langt tettere oppfølging av det arbeidet enn jeg har inntrykk av at den forrige regjeringen hadde.

: