Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 16. juni 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 11

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om vilje til forskning

Talere

Votering i sak nr. 11

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under debatten er det satt fram ti forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Lena Jensen på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 2–7, fra Lena Jensen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 8–10, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen

Det voteres først over forslagene nr. 2–7, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en handlingsplan for hvordan forholdet mellom forskning og arbeidsliv kan styrkes, i forbindelse med statsbudsjettet for 2006.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i de årlige budsjettene fremme forslag om oppbygging av forskningsfondet slik at fondet den 1. januar hvert år har slik kapitalbase:

2006: 70 mrd. kroner

2007: 90 mrd. kroner

2008: 100 mrd. kroner.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i de årlige budsjettene legge til grunn følgende vekst i forskningsrammene i perioden 2006-2010:

2006: 2,1 mrd. kroner

2007: 2 mrd. kroner

2008: 2 mrd. kroner

2009: 2 mrd. kroner

2010: 2 mrd. kroner.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i budsjettene for 2006 og 2007 å foreslå 1 mrd. kroner hvert år øremerket anskaffelse av vitenskapelig utstyr.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å opprette et eget forskningsfond for Nord-Norge.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen tilrettelegge for følgende femte tematiske satsingsområde for forskning: Velferdsstaten, kunnskap og fornying.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 84 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.04.49)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 8 og 9, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen.

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2006 etablere en ordning med et eget utenlandsbudsjett for utgifter til kontingenter for deltakelse i internasjonale forskningsprogrammer, medlemskap i internasjonale forskningsorganisasjoner samt kjøp av nytt vitenskapelig forskningsutstyr.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2006 øke avsetningen til Forskningsfondet med ytterligere 50 mrd. kroner fra 1. januar 2006.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 83 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.05.10)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 10, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen tilleggsmelding til Forskningsmeldingen om hvorledes midler fra oljefondet kan brukes til forsterket forskningsinnsats og hvorledes Skattefunn og andre skatteordninger kan bidra til å nå målsettingen om FoU-innsats på 2 pst. av BNP for privat sektor.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 82 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.05.25)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med et finansieringsopplegg som sikrer langsiktigheten ved norske forskningsinstitutter. Regjeringen bes vurdere om en opptrappingsplan av strategiske instituttprogrammer kan være en virksom måte å nå dette målet på for instituttsektoren.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 78 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.05.44)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2006 fremme forslag om en opptrappingsplan for den offentlige forskningsinnsatsen fram mot 2010. Det må foretas evalueringer i de årlige budsjetter av den samlede forskningsinnsatsen og utviklingen av det offentlige og næringslivets andel.

Presidenten: Presidenten regner med at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 62 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.06.05)Videre var innstillet:

II

St.meld. nr. 20 (2004-2005) – om vilje til forskning – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.