Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 4
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Trine Skei Grande til utdannings- og forskningsministeren, vil bli besvart av fiskeri- og kystministeren på vegne av utdannings- og forskningsministeren, som er bortreist.
Trine Skei Grande (V) [11:48:41]: Det er mye spennende forsknings- og utviklingsarbeid som skjer i de nordiske sentra for fremragende forskning. Spørsmålet mitt er:
«Hva kan statsråden gjøre for å sikre at de nordiske sentra for fremragende forskning kan bli ytterligere styrket som forskningsmiljø i en internasjonal sammenheng?»
Statsråd Svein Ludvigsen [11:48:58]: Svaret er at Regjeringen og statsråden gjør mye med det. Norge skal sammen med de øvrige nordiske landene bidra til at Norden blir både en attraktiv og verdensledende forskningsregion og en plattform for ytterligere styrket internasjonalt samarbeid. Denne vektleggingen av nordisk forskningssamarbeid er understreket i forskningsmeldingen, som nå ligger til behandling i Stortinget.
Nordisk Ministerråd har gitt økt prioritet til samarbeid innenfor forskning de siste årene. Sentrene for fremragende forskning er ett av fire hovedvirkemidler i Ministerrådets satsing på forskningssamarbeid.
De nordiske sentrene for fremragende forskning skal fremme forskermobilitet, utdanning og utveksling mellom nordiske forskergrupper gjennom etablering av nettverk med minst tre nordiske land eller geografiske sentre. Forskerutdanningen skal spesifikt inngå i én eller flere av sentrenes aktiviteter. De nordiske sentrene for fremragende forskning er derfor viktige virkemidler for å fremme kvaliteten i forskningen i Norden.
Pr. i dag finnes det syv sentre for fremragende forskning som Ministerrådet er med og finansierer sammen med de nasjonale forskningsrådene. I 2003 startet fire sentre under programmet globale forandringer. Programperioden som strekker seg fra 2002 til 2007, har en årlig finansieringsramme på minst 10 millioner danske kroner. I fjor startet så tre sentre innen molekylær medisin. Her er programperioden fra 2004 til 2009, og den årlige finansieringen er på minst 9 mill. danske kroner.
I tillegg til disse sentrene innen naturvitenskap og medisin gis det støtte til fem forskerskoler innenfor humanistiske og samfunnsvitenskapelige områder. Forskerskolene startet i 2004 på initiativ av Nordisk forskerutdanningsakademi, NorFA. Formålet med disse forskerskolene er å øke mobiliteten i Norden, å styrke forskerutdanningen og å utvikle modeller som kan forbedre forskerutdanningen i de enkelte land og i Norden som helhet. Hver forskerskole har da en rammebevilgning på ca. 1 mill. norske kroner pr. år i tidsrammen 2004–2008.
For så å effektivisere forskningssamarbeidet mellom de nordiske landene ble NordForsk opprettet i januar i år som et selvstendig organ under Ministerrådet Utdanning. NordForsk forvalter FoU-midler fra Nordisk Ministerråd. Midlene skal brukes til å utløse midler fra nordiske forskningsråd til felles satsinger. NordForsks suksess vil være avhengig av at de nordiske forskningsrådene aktivt utnytter de mulighetene som nordisk samarbeid gir, og, som jeg sa innledningsvis, forskningsmeldingen som ligger til behandling i Stortinget, trekker opp nettopp dette perspektivet.
La meg også legge til at NordForsk har ansvar for nordisk samarbeid innen forskning og forskerutdanning samt samarbeid og koordinering med Nordisk innovasjonssenter. NordForsk skal være et organisatorisk rammeverk for å fremme samarbeid mellom de nordiske landenes forskningsråd eller tilsvarende forskningsfinansierende institusjoner. Forskningsrådet har en representant i NordForsks styre.
Trine Skei Grande (V) [11:52:09]: Jeg takker for svaret, og er veldig glad for at Regjeringa har fokus på forskning og fokus på nordisk samarbeid. Nå er det jo slik at statsråden også er nordisk minister for Regjeringa og har ansvaret for det. Kan statsråden si noe mer om NordForsks rolle framover, hva NordForsk kommer til å bruke midlene sine til for å kunne spille den rollen som man ønsker de skal ha overfor disse utviklingssentrene?
Statsråd Svein Ludvigsen [11:52:40]: Det gjør jeg gjerne.
NordForsk forventes i år å dele ut mellom 60 og 70 mill. norske kroner til ulikt samarbeid innenfor forskning og forskningsutdanning. Det omfatter aktiviteter som tidligere ble støttet av Nordisk Forskerutdanningsakademi. Som jeg var inne på, skal fokuset være på forskningsområder der de nordiske landene allerede er sterke, og der formålet er å fremme forskning av høyeste internasjonale kvalitet. Så ambisjonen er ikke bare nordisk, men også internasjonal.
Satsingen på de nordiske sentrene for fremragende forskning vil være et av de fremste virkemidlene som NordForsk skal prioritere når NordForsk skal utforme sin strategi for tiden framover.
Trine Skei Grande (V) [11:53:34]: Jeg er veldig glad for svaret.