Stortinget - Møte onsdag den 27. april 2005 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 3
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:22:57]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«I forbindelse med redningsaksjoner av ulik karakter er samband et av de viktigste kriteriene. Dagens Sea King redningshelikopter benyttet mobilsystemet NMT 450 som kommunikasjonsmiddel til hovedredningssentralene. Siden dette nettet er avviklet, trenger man et alternativ. Planen har vært å få satellittelefon i stedet for det gamle systemet. Det nærmer seg høysesong på sjøen, med de utfordringer det medfører.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at redningshelikoptrene får satellittelefoner snarest mulig?»
Statsråd Odd Einar Dørum [11:23:31]: Våre redningshelikoptre er utstyrt med en rekke ulike kommunikasjonsmidler egnet for forskjellige formål. Sea King helikoptrene benyttet NMT 450 som en viktig sambandskanal for direkte samband fra og til hovedredningssentralene.
Erfaringen etter at NMT 450 ble lagt ned, er at det i flere tilfeller har vært vanskelig for hovedredningssentralene å få kontakt med helikoptret mens det er på oppdrag. Problemet er bl.a. at hovedredningssentralene nå må bruke dyrebar tid på å søke via flere alternative kommunikasjonsmidler før man eventuelt oppnår kontakt. Utveksling av informasjon som ikke bør være tilgjengelig for offentligheten, er også blitt vanskeliggjort.
Norges topografi og utstrekning gjør radiokommunikasjon krevende i de lave flygehøyder og avsidesliggende områder som redningshelikoptre ofte opererer i. Forsvaret har derfor i flere år vurdert alternativt sambandsutstyr og etter hvert kommet fram til at et satellittbasert system er det beste alternativet.
Det er derfor besluttet at NMT 450 skal erstattes av et moderne satellittbasert system. Dette tiltaket er budsjettert for inneværende år, 2005, og opprinnelig tilsa planene at dette skulle være ferdig installert i løpet av mai. Forsvaret møtte utfordringer i forbindelse med praktisk installasjon av utstyret og leveringstider.
Jeg har fått opplyst at de fleste beredskapshelikoptrene vil ha nytt satellittsamband i løpet av sommeren. Alle helikoptre bør være utrustet i løpet av høsten.
I mellomtiden fungerer alt øvrig sambandsutstyr som før. Et eksempel er kystradioen med sitt gode dekningsområde. Den største utfordringen er operasjoner i innlandet, hvor en nå støtter seg mer enn tidligere på helseradionettet, kortbølgeradio og lufttrafikktjenestens kanaler. Dette gir en brukbar midlertidig løsning, men er ikke tilfredsstillende i det lange løp.
Når nytt, moderne satellittbasert kommunikasjonsutstyr er ferdig installert i løpet av høsten, vil Sea King og hovedredningssentralene ha bedre sambandsmuligheter enn noensinne. Enda bedre vil dette bli når redningshelikoptrene blir en del av det nye nødnettet.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:25:23]: Jeg takker for svaret så langt. Jeg synes det er godt og betryggende å høre at justisministeren fortsatt har ambisjoner om at vi skal bli enda bedre på et område der vi faktisk er ganske gode, både på europeisk basis og kanskje på verdensbasis.
Det er klart at kommunikasjon er et av nøkkelbegrepene for å kunne lykkes innenfor redningsaksjoner. Jeg synes at valget av satellittelefon er et fornuftig og godt tiltak. Redningstjenesten her er jo god. Vi har mange gode medarbeidere, og vi har ulike apparater, men som sagt, vi er også sårbare i forhold til kvaliteten på enkeltelementene.
At vi nå skal få installert ny satellittbasert kommunikasjon, synes jeg er bra. I forlengelsen av det ønsker jeg å utfordre justisministeren på om han mener at det vi har tilgjengelig nå, og i sommermånedene, vil være godt nok. Vil justisministeren være komfortabel med det utstyret som skal være tilgjengelig nå i sommer, med hensyn til de oppgavene som redningstjenesten skal utføre, og de utfordringene det norske folk gir redningstjenesten?
Statsråd Odd Einar Dørum [11:26:25]: Det framgikk av mitt første svar at ambisjonen var å komme i land tidligere.
Det som skjedde, var at Forsvaret møtte uventede tekniske utfordringer. Vi har nå fått opplyst at Forsvaret har løst de tekniske problemene, og vi har også fått forsikringer om at installasjon av utstyret har høyeste prioritet. Derfor er planen, slik den nå foreligger, at fem helikoptre, dvs. ett helikopter på hver base, skal ha nytt satellittsamband i løpet av sommeren, og at alle helikoptre bør være utrustet i løpet av september.
I tillegg til det har jeg kommentert den situasjonen som er midlertidig – dels kan vi bruke kystradioen i kystområdene og dels helsetrafikknettet, kortbølgenettet osv. innover land. Som midlertidig løsning mener jeg at det holder, men det holder ikke som en langvarig løsning.
Derfor har selvfølgelig mitt departement hatt et trykk mot Forsvaret fra det øyeblikket vi ble klar over at de hadde møtt uventede utfordringer. Vi har trykk på det, for det er riktig som representanten Ellingsen sier, at vi har en god redningstjeneste, den holder en god standard. Det å holde den er svært viktig. Det går på pålitelighet og tillit. Og det å gjøre den bedre, som vi faktisk har ambisjoner om med bedre teknologi, er vi vel enige om bare er et pluss.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:27:34]: Jeg takker på nytt for svaret, som jeg synes er positivt.
Jeg går ut fra at jeg kan forstå justisministeren dit hen at det tidvis kan være en utfordring når verktøyet ligger i et annet departement enn ens eget, selv om en har et overordnet faglig og politisk ansvar. Derfor synes jeg det er betryggende å høre at man har et trykk på sin «underleverandør», hvis jeg kan bruke det begrepet uten å være stygg mot noen her – jeg synes det høres bra ut. Det er klart at Stortinget har forventninger til tjenesten. Man har forventninger til de ulike departementene som skal gjøre jobben på vegne av våre felles ambisjoner. Da er det kvaliteten i det enkelte ledd som er avgjørende for suksess eller mangel på suksess, mens ansvaret tydelig ligger hos justisministeren på dette området.
Det ville være fristende å spørre: Er justisministeren komfortabel med systemet slik som det er nå, hvor man faktisk blir avhengig av andre selv om man selv har et klart politisk ansvar?
Statsråd Odd Einar Dørum [11:28:30]: Jeg har gitt svar på at vi har en løsning som vi kan forsvare midlertidig, men ikke på lengre sikt.
Forholdet til «underleverandøren» er definitivt det beste, men når underleverandøren møter en uventet teknisk utfordring, må jeg ha respekt for det. Mitt inntrykk er at de virkelig har gjort en stor innsats for å få dette på plass, for Forsvaret setter sin heder og ære i at denne tjenesten skal fungere. Så underleverandøren har vi det beste forholdet til. Men når underleverandøren møter utfordringer som er bortenfor både underleverandørens og mitt kontrollområde, må vi holde trykk på at vi får det ideelle og riktige på plass så raskt som mulig, og at vi i mellomtiden kan sørge for at vi har midlertidige løsninger.
Det er klart at problemet med noen av de midlertidige løsningene er at vi kan få vanskelig kommunikasjon med sensitive opplysninger. Men jeg mener at er det force majeure, så er det force majeure. Da må vi benytte oss av de mulighetene vi har: Kystradioen, helsenettet, kortbølgenettet er der. Jeg mener at det holder midlertidig, men det holder ikke på lengre sikt.