Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (FrP) [12:19:59]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Nok en gang har det vært innbrudd i Forsvarets våpenlagre. Dette er alvorlig, da våpen og utstyr i feil hender bl.a. kan redusere Norges sikkerhet.

Hvordan ser statsråden på dette, og hva vil hun bidra med for at militært utstyr blir lagret på en slik måte at muligheter for innbrudd blir redusert til et minimum?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:20:24]: Forsvaret tar ethvert forsøk på og faktisk tyveri av militært kritisk materiell svært alvorlig.

Forsvaret har etablerte rutiner for oppfølging og iverksetting av sikkerhetstiltak i hvert tilfelle av våpentyveri. I tråd med dette nedsatte forsvarssjefen etter våpentyveriet på Jørstadmoen i fjor en arbeidsgruppe for å vurdere aktuelle tiltak. Gruppens umiddelbare anbefalinger er iverksatt, og langsiktige tiltak er under oppfølging.

Det har i de senere årene vært flere våpentyverier fra Forsvarets lagre. Det meste av både våpen og ammunisjon er imidlertid kommet til rette, men utviklingen er likevel urovekkende.

Etter tyveriforsøket ved Forsvarets lager på Flekkerøya har forsvarssjefen iverksatt et arbeid for å vurdere sentralisering av Forsvarets våpenlagre, slik at vakthold og sikring kan ivaretas best mulig. Jeg imøteser resultatet av dette arbeidet, som skal være ferdig innen utgangen av juni i år. Jeg viser i den forbindelse til intervju med forsvarssjefen om dette på Forsvarsnett 18. april.

Jeg vil legge til at Forsvaret har et godt og veletablert samarbeid med politiet om sikring av Forsvarets våpenlagre. Tyveriforsøket på Flekkerøya viste at samarbeidet fungerer etter intensjonen.

Jeg viser for øvrig også til svar til Fremskrittspartiet av 27. april på brev av 20. april, der en ber om en oversikt over tidligere våpentyverier.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:21:49]: Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt var et greit svar.

Det er ikke første gang det skjer våpentyveri eller tyveri generelt fra Forsvarets eiendom, og jeg tror dessverre det vil skje også i framtiden. Det vi må gjøre, er selvfølgelig å redusere mulighetene til våpentyveri og andre tyveri fra Forsvaret til et minimum.

Det kan vel være greit å stille spørsmål til statsråden om dette kan ha en forbindelse med den omorganiseringen som Forsvaret holder på med nå, at man legger ned militære installasjoner, og så blir våpenlagre på en måte «glemt», og man tar ikke med seg våpen og utstyr til det nye stedet. Da blir kanskje lagre liggende igjen, noe usentralt og noe bortgjemt, slik at mulighetene for innbrudd, slik vi nå så, er forholdsvis gode for dem som ønsker å bryte seg inn ved nattetid uten at andre ser det.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:22:50]: Nei, jeg vil ikke si at det er omorganiseringen av Forsvaret som gir økte muligheter til våpentyveri, snarere tvert imot. I forhold til Heimevernet har vi samtidig som vi har modernisert Heimevernet, og også Heimevernets kampkraft, inndratt tennstemplene, for å gjøre det mindre sannsynlig at disse våpnene kan brukes både til ran og ikke minst til drap begått av dem som har våpnene til sin disposisjon. I tillegg vet vi at omorganiseringen av Forsvaret uansett vil føre til en sentralisering av våpen- og ammunisjonslagre, og med mer sentralisering av disse lagrene er det også muligheter for å øke vaktholdet. Det som forsvarssjefen signaliserer i det intervjuet det er referert til, er nettopp at vi må vurdere å lagre denne type materiell på et langt mindre antall steder enn det den gamle strukturen la opp til – den gamle strukturen var svært desentralisert – og at vi da primært ved arsenal eller tilsvarende lagrer disse slik at vi også kan ha døgnkontinuerlig vakt.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:23:58]: Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det er mulig jeg uttrykte meg litt feil, for ønsket mitt er selvfølgelig også at militære lagre, uansett hva man skal oppbevare, ligger på så få steder som mulig og såpass sentralt at den som prøver å gjøre noe ulovlig, blir oppdaget før man får mulighet til å ta ting ut fra lageret. Når det gjelder de siste lagertyveriene, var det innbrudd først den ene dagen og så den andre, og da kan man jo lure lite grann på om rutinene ble fulgt. Man kan også lure på om den type depoter eller lagre er bygd på riktig måte. Vi har brede vegger og tak, men hvis du kjøper en vinkelsliper til 99 kr på en eller annen slags butikk og går dit og skjærer over slåa på døra, så er du inne. Så det er mulig at vi i denne fasen også må se på hvordan vi skal sikre det vi har i lagrene. Det er ikke nok med gode vegger og tak, men døra, som kanskje er det viktigste, må sikres på en mye bedre måte. Jeg tror nok vi må ta med oss dette også. Ellers tror jeg både statsråden og Fremskrittspartiet har den samme intensjonen: færrest mulig tyverier, selvfølgelig.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:25:07]: Jeg kan bekrefte at her er statsråden og Fremskrittspartiet på linje, og jeg vil legge til at også forsvarssjefen er på samme linje. Det gir han også klart uttrykk for. Forsvarssjefen sier videre at sikkerhetssystemet og varslingssystemet på Flekkerøya fungerte slik det skulle, politiet ble varslet og rykket ut, alarminnretningene fungerte etter forutsetningene, og politiet ble varslet umiddelbart. Når det til tross for dette er mulig å stjele både våpen, ammunisjon og sprengstoff og så komme seg vekk, er forsvarssjefens antydning at vi her kanskje har et lagringskonsept som er feil, og han antyder at færre steder, og primært ved arsenal eller tilsvarende, kan være en vei å gå. Da synes jeg det er rimelig at forsvarssjefen får den tiden som han har bedt om, til innen utgangen av juni, for nettopp å konkretisere hvilken militærfaglig anbefaling han vil komme med.

: