Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:09:05]: Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Søndag 10. april 2005 var det et oppslag i Aftenposten hvor leder av Politiets Fellesforbund Oslo gikk sterkt ut mot situasjonen i Oslo og hevdet at det etter den store budsjettøkningen for inneværende år, fortsatt ikke var mer synlig politi ute på gatene i Oslo. Det ble også vist til andre forhold som Politiets Fellesforbund mente var grunnlaget for at så hadde skjedd.

Deler statsråden oppfatningen om at det ikke er mer synlig politi i Oslo, og i så fall hva er årsaken til dette?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:09:38]: Det er helt riktig at Oslo politidistrikt, som følge av budsjettavtalen mellom Fremskrittspartiet og Regjeringen, fikk en betydelig økning i bevilgningen for 2005, nærmere bestemt 105 mill. kr, i tillegg til det som lå i St.prp. nr. 1 for 2004-2005. I avtalen var det forutsatt at styrkingen skulle gå både til de nasjonale oppgavene og til den generelle driften. I henhold til den informasjonen jeg har innhentet fra Oslo politidistrikt og Politidirektoratet, er disse forutsetningene fulgt opp i Oslos budsjettplanlegging for 2005. De økte bevilgningene har bl.a. medført at Oslo-politiet ikke trenger å gå med ubesatte stillinger i år. I 2004 hadde de ca. 70 vakanser, altså ubesatte stillinger. Det i seg selv vil øke antallet aktivt politi og styrke muligheten for mer synlig politi. Videre vil Oslo politidistrikt ansette flere livvakter og flere arrestforvarere, som også vil bidra til at politidistriktet kan frigjøre flere polititjenestemenn og -kvinner til utadrettet innsats for Oslos befolkning.

Den økte bevilgningen for 2005 har med andre ord gitt Oslo-politiet vesentlig større handlingsrom for å bekjempe kriminaliteten i Oslo, og er fulgt opp helt i tråd med budsjettavtalens intensjoner og forutsetninger. Dette innebærer at jeg ikke deler synspunktene som Politiets Fellesforbunds leder i Oslo gav uttrykk for i Aftenposten 10. april 2005.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:10:56]: Jeg takker statsråden for svaret, som høres positivt ut. Det er i tråd med det som var en del av budsjettavtalen mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene.

Det er dog bekymringsfullt, etter mitt syn, at man kan oppfatte det slik at Politiets Fellesforbund her langt på vei gir en slags form for desinformasjon. Det vil være uhel-dig, siden det kan være med på å skape utrygghet for borgerne i Oslo. Hvis man ser det i lys av et oppslag mandag 18. april om at Oslo i fjor oppklarte tre av hundre grove tyverier, er vel situasjonen i Oslo allerede nok utfordrende om man ikke skulle få dette på kjøpet.

Så oppfølgingsspørsmålet mitt til statsråden blir: I hvor lang tid regner statsråden med at vi må ha styrkede bevilgninger for fortsatt å kunne avsløre den reelle kriminaliteten som finnes her i Oslo, og på den måten ha muligheter for å bekjempe den og redusere den?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:11:45]: Det var slik allerede i situasjoner med trange budsjetter at Oslo-politiet klarte å få til et utmerket samarbeid bl.a. med næringsdrivende og utesteder for å bekjempe en god del av vinningskriminaliteten. Allerede i inneværende år har Oslo-politiet – i tillegg til den alvorlige organiserte kriminaliteten som representanten og jeg vet hva er, og som vi ikke ønsker skal bli hverdagskriminalitet – med styrkede ressurser fokusert veldig sterkt på å få ned det vi kaller ran fra forretninger og kiosker, og har i løpet av første kvartal klart å redusere det med 70 pst. Det er min oppfatning at politiet gjennom de økte ressursene de fikk i budsjettavtalen, også for Oslo, og de erfaringene de har gjort med å jobbe forebyggende mot vinningskriminalitet, vil kunne skjerpe fokuset på dette.

Når det gjelder budsjettene framover, er det slik at de blir framlagt når de blir framlagt. Representanten og jeg har da den avtale at vi snakker sammen når vi kommer så langt. For min del er jeg svært glad for at vi fikk til den styrkingen som var i Regjeringens budsjettforslag, og den ytterligere styrkingen som kom etter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:12:52]: På nytt takker jeg for et positivt svar. Det er godt at vi fremdeles har et felles fokus på å bekjempe den utryggheten som innbyggerne i Oslo føler, og som en del tidvis også, tror jeg, har opplevd direkte på kroppen. Man kan si hva man vil om en følt utrygghet. Den trenger ikke være reell, men man kan likevel ikke ta fra noen en følelse av utrygghet. Så jeg tror det er viktig å fokusere på dette.

Det har også vært en diskusjon om budsjettfordeling, om rammene for Oslo kontra resten av landet. Der er det vel slik at enkelte andre politidistrikter har følt at Oslo kom i overkant godt ut for inneværende år. Siden regjeringspartiene og justisministeren er en part i budsjettavtalen, regner jeg med at vi er enige om at Oslo fortsatt har behov og trenger å styrke sin posisjon i forhold til den totale kriminalitetsbekjempelsen her i landet.

I forlengelsen av det kunne jeg tenke meg å høre om justisministeren ser ytterligere behov innen spesielle områder i Oslo, der vi fortsatt er sårbare, og der vi i fellesskap må gjøre en innsats for å bli bedre, og således kan fortsette å bekjempe kriminalitet og utrygghet hos borgerne her i byen.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:13:59]: Representantens parti og det partiet jeg representerer, delte i sin tid den oppfatning at det var riktig å få et eget budsjettkapittel for Oslo. Det mener jeg fortsatt er riktig. Det er riktig både for å ivareta behovet for å løse nasjonale oppgaver som Oslo-politiet f.eks. har gjennom sin beredskapstropp, bombehundekvipasjer, eskortetjeneste, livvakter osv., og for å gjøre det de skal for byens befolkning, hvor de etter min mening har funnet fram til gode arbeidsformer for å få resultater. De hadde i en lang periode et så sterkt trykk mot å bære våpen offentlig at det gav resultater. De vil holde det trykket for at ikke det skal glippe. Både Sentrum politistasjon og andre politistasjoner jobber mot nærmiljøet i samarbeid med f.eks. parkeringsselskaper og i samarbeid med utesteder, nettopp for å bekjempe den vinningskriminaliteten som oppfattes som krenkende. Representanten og jeg er helt enige om at den utryggheten som folk føler som følge av det, må vi ta på alvor. Fordi vi tar det på alvor, fordi politiet tar det på alvor, fordi politiet i mer trange år har lært seg fått bedre arbeidsformer, og fordi de har fått bedre ressurser, kunne jeg sist mandag sammen med politidirektøren si at i tillegg til å holde trykket mot den organiserte kriminaliteten vil vi også skjerpe trykket mot hverdagskriminaliteten. Den har i Oslo aspekter som ran mot forretninger og kiosker, og der har man også lyktes med å holde fokus.

Representanten og jeg har den oppfatningen at det i Oslo trengs satsing på både det nasjonale og det lokale, og det er mitt hovedperspektiv også framover.

: