Stortinget - Møte onsdag den 6. april 2005 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 6
Arne Sortevik (FrP) [11:34:58]: Spørsmålet lyder slik:
«Grunnutdanningen i Norge preges nå av mange og store endringer. I en slik prosess er det viktig med god informasjon til, og kommunikasjon med, de sentrale aktørene i grunnutdanningen: elever, lærere, skoleeiere og foreldre. Foreldrene er den gruppen som er svakest organisert og ivaretatt. Men foreldre har hovedansvar for sine barns oppdragelse, herunder utdanning.
Hvordan vil statsråden styrke foreldrenes innflytelse i grunnutdanningen for å sikre god foreldremedvirkning i de endringsprosessene som foregår i skolen?»
Statsråd Kristin Clemet [11:35:36]: Det er riktig at Kunnskapsløftet innebærer mange endringer i skolen, og det er særdeles viktig at foreldre får god informasjon om hva reformen innebærer, slik at de kan følge opp sine barn i skolehverdagen.
Når det gjelder informasjon om reformen, har Kunnskapsløftet egen nettside. I tillegg har nettsidene til departementet, Utdanningsdirektoratet og Foreldreutvalget for grunnskolen informasjon om reformen. Jeg har også vært med på store informasjonsmøter rundt om i landet. I oktober informerte jeg om reformen på et stort møte for kommunale foreldreutvalg, og i perioden januar–mars har jeg holdt seks store informasjonsmøter på kveldstid rundt om i landet for elever, foreldre, lærere og andre interesserte. Det har vært god oppslutning om disse møtene, og det har vært mulighet for spørsmål og svar på hvert møte. Det er også kommet skriftlige spørsmål til departementet fra engasjerte foreldre i etterkant av møtene, og disse har vi selvfølgelig besvart.
Alle de nye læreplanene er sendt på en åpen høring, og det er full anledning for foreldre til å levere høringsuttalelser innen fristen, 10. mai. Førstkommende mandag sendes det ut en egen informasjonsbrosjyre til alle foreldre om høringsprosessen. Både Utdanningsdirektoratet og Foreldreutvalget for grunnskolen har lagt ut læreplanutkastene og informasjon om høringsprosessen på sine nettsider. Foreldre som ønsker å gi en høringsuttalelse, kan enten gjøre dette som enkeltperson eller bruke de organene som finnes, som foreldrenes arbeidsutvalg ved den enkelte skole eller kommunalt foreldreutvalg, dersom det er opprettet i kommunen.
De siste årene har alle foreldre til førsteklassinger fått en brosjyre ved skolestart der de informeres om skolens, foreldrenes og elevenes rettigheter og plikter. Denne brosjyren skal også sendes ut høsten 2005. I tillegg skal departementet i samråd med Foreldreutvalget for grunnskolen sende ut informasjon til alle foreldre med barn i grunnskolen om hvor langt reformen er kommet høsten 2005, og hvilke konsekvenser den har for elevene. Vi vil selvfølgelig også vurdere den typen behov de kommende år, etter som reformen gjennomføres.
Arne Sortevik (FrP) [11:37:28]: Jeg takker statsråden for svaret, der det pekes på at mange viktige og riktige ting er gjort, og vil bli gjort.
Jeg har lyst til å understreke at endringsprosessene også går lenger enn selve innføring av nye læreplaner. Ikke minst er det en viktig del som kommer når nye læreplaner er på plass.
Så til oppfølging: Det er slik at mange endringer skjer spesielt i videregående skole. I forbindelse med St.meld. nr. 30 for 2003-2004 var det riktignok slik at Stortingets flertall stoppet forslaget fra Regjeringen om å fjerne foreldrerådet, men det var ingen stoppordre til Regjeringen om ikke å videreutvikle og styrke samarbeidet mellom hjem, skole og elever på individ- og skolenivå for videregående opplæring. Har Regjeringen glemt eller lagt bort arbeidet med å utbygge og styrke samarbeidet hjem–skole for foreldre som har elever i videregående skole? Oppfølgingsspørsmålet stilles altså spesielt med tanke på at det er store endringer spesifikt i videregående opplæring i grunnutdanningen.
Statsråd Kristin Clemet [11:38:30]: Jeg synes det er en riktig og viktig påpekning – selvfølgelig må også elever og foreldre knyttet til videregående skole få informasjon om reformen. Nå gjennomføres jo reformen litt gradvis, så behovene vil være litt forskjellige. Men det er en viktig påpekning og påminnelse i og for seg, fordi jeg har det inntrykket at det er ganske variabelt samarbeid med foreldre på videregående skoler. Jeg har samtidig inntrykk av at det fungerer veldig positivt for skolen der det er godt.
Jeg minner også om at Stortinget har bestemt, etter forslag fra Regjeringen, at den såkalte Læringsplakaten, som jo er en grunnleggende kvalitetsforpliktelse for skoler og opplæringssteder – like forpliktende som læreplanene for fag – nå skal gjelde både grunnskole og videregående opplæring, mens den gamle såkalte Broen, som så å si lå samme sted i læreplanene, bare gjaldt grunnskolen. Der står også samarbeidet hjem–skole omtalt. Det betyr at det påhviler skolen forpliktelser i denne forbindelse. Så jeg tar dette med meg som en nyttig og viktig påminnelse.
Arne Sortevik (FrP) [11:39:32]: Jeg takker for imøtekommenhet på det punktet.
Min andre oppfølging retter seg mot Foreldreutvalget for grunnskolen, altså det nasjonale organet som på nasjonal basis skal ivareta de enkelte foreldres interesser. I forbindelse med budsjettet for 2005 ble forslaget fra Regjeringen om å endre plassering og mandat for Foreldreutvalget for grunnskolen stoppet av et flertall. Selv om det er gledelig, er det like fullt slik at Foreldreutvalget for grunnskolen har en sentral rolle i endringsprosessen som nå skal gjennomføres, og det er en omfattende meroppgave for et eksisterende nasjonalt organ. Det har ressurstildelingen på ingen måte avspeilet.
Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er hvordan hun vil sikre at et videreført foreldreutvalg for grunnskolen, med samme mandat og samme plassering som tidligere, også blir i stand til å ivareta sin viktige rolle i den endringsprosessen som nå foregår.
Statsråd Kristin Clemet [11:40:41]: La meg bare presisere at selv om det var litt divergerende syn på organiseringen av foreldresamarbeidet og kommunenes frihet i den forbindelse, er det ingen uenighet om målet, at vi ønsker oss foreldre som er engasjerte og har innflytelse på skolen. Jeg vil også legge til at jeg opplever det slik at vi har et meget godt samarbeid med Foreldreutvalget for grunnskolen, som jo relativt nylig er opprettet av denne regjeringen.
Jeg merker meg at representanten Sortevik er opptatt av ressurstildelingen til Foreldreutvalget for grunnskolen i forbindelse med det store Kunnskapsløftet, at det også får økte og viktige oppgaver, og det tar jeg med meg som et synspunkt som jeg vil vurdere seriøst i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene.
Presidenten: Spørsmål 7 går også til utdannings- og forskningsministeren, som har fått svært mange spørsmål i dag – men dette er det siste i denne omgangen.
Statsråd Kristin Clemet [11:41:43]: Det er i orden, president!