Stortinget - Møte onsdag den 6. april 2005 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 5
Steinar Bastesen (Kp) [11:30:52]: Jeg har et spørsmål til utdannings- og forskningsministeren, som lyder som følger:
«Barn og ungdom er utsatt for et utilbørlig press når det gjelder bruk av rusmidler. Det er derfor viktig at skolen tar et klart ansvar i det rusforebyggende arbeidet. Det er også viktig at skolen, sammen med foreldre og fagfolk, tar tak i barn og ungdom som er risikogrupper når det gjelder rusmisbruk.
Vil statsråden gå inn for at rusmisbruk får et eget kapittel i den nye læreplanen, slik at temaet rus kommer mer konkret på dagsordenen og blir mer forpliktende for skolene?»
Statsråd Kristin Clemet [11:31:33]: Jeg er enig med representanten Bastesen i at holdninger til rus og rusmidler er et viktig område å arbeide med for alle skoler og elever. Dette er bl.a. innarbeidet i høringsutkastene til læreplaner for naturfag og samfunnsfag. Forslagene er utarbeidet av Utdanningsdirektoratet og sendt på høring med frist 10. mai. Hvordan rus og rusmidler kommer til å bli omtalt i læreplanene, kan jeg derfor ikke si noe endelig om før høringen er gjennomført. Det som er sikkert, er at rus og rusforebyggende arbeid skal ivaretas på en måte som gjør at dette blir forpliktende for skolene. I tillegg vil jeg også vise til Læringsplakaten, som inneholder grunnleggende forpliktelser som gjelder alle skoler og opplæringssteder. Her står det bl.a. at skolen skal bidra til at lærere fremstår som forbilder for barn og unge, og det skal sikres at opplæringen fremmer helse, trivsel og læring.
Steinar Bastesen (Kp) [11:32:21]: Jeg takker statsråden for svaret.
Det har nettopp vært en politirazzia ved Sogn videregående skole. Det er gledelig at politiet tar rusproblemet i skolene seriøst. Det er alvorlig at skolemyndighetene ikke har tatt dette problemet alvorlig mye tidligere. Burde ikke de politiske myndigheter ha slått alarm og satt i gang tiltak mye tidligere?
Statsråd Kristin Clemet [11:32:46]: Jeg vil ikke si at den aksjonen det her vises til, er et tegn på at skolen ikke har tatt dette alvorlig. Det kan like gjerne være et tegn på mange andre forhold i samfunnet. Men det er klart at skolene også på dette området kanskje kan trenge økt kompetanse. I den forbindelse vil jeg vise til at Regjeringen har en egen handlingsplan mot rusmiddelproblemer, og der er det et eget tiltak som gjelder forebygging nettopp i skolen. I tillegg samarbeider nå Utdanningsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet om å utvikle en kunnskapsplattform for rusmiddelundervisning i skolen. Det vil kunne være til hjelp og også bidra til å forebygge rusmiddelproblemer i og utenfor skolen.
Steinar Bastesen (Kp) [11:33:28]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.
Elevene blir i dag utsatt for et stort press for å bruke rusmidler, særlig rett utenfor skolen. Hva har statsråden tenkt å gjøre for at foreldre kan føle seg trygge på at elever som går hjemmefra til skolen, ikke blir utsatt for press for å bruke rusmidler?
Statsråd Kristin Clemet [11:33:55]: Det kan nok være et press i samfunnet for bruk av rusmidler og rusmiddelmisbruk, men jeg vil ikke gi skolen spesielt ansvar for det eller si at det foregår spesielt mye på skolene. Det har vi ikke belegg for å si, så det må være i samfunnet generelt. Ergo kan man heller ikke si at skolen har eneansvaret for å forebygge denne typen problemer. Her har foreldre også et ansvar, og samfunnet for øvrig, altså andre offentlige instanser. Her kan det sikkert vises til en rekke tiltak, bl.a. i Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer som ligger utenfor skolens område, og her har ikke jeg detaljkunnskap, fordi det tilligger det andre statsråder å ha. Men når det gjelder skolene, skal også de ha kunnskap, de skal også bidra, og det gjelder selvfølgelig ikke bare da å unngå at det er rusmidler og rusmiddelmisbruk på skolen, men også drive forebyggende arbeid med kompetanseformidling til elevene. Her mener jeg at vi bidrar.