Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Aud Gaundal (A) [11:30:40]: Jeg har et spørsmål til landbruks- og matministeren:

«I den senere tid har vi sett flere tilfeller der Statens landbruksforvaltning avviser løsninger til samdrift hvor det kreves dispensasjon fra framforhandlet avtale mellom Landbruks- og matdepartementet og landbruksorganisasjonene. En samlet næringskomite sa ved jordbruksoppgjøret for 2003 at disse grensene måtte praktiseres litt fleksibelt med bakgrunn i lokale forhold. Lokale instanser har i mange tilfeller tilrådd dispensasjoner.

Hvorfor blir ikke dette i større grad praktisert?»

Statsråd Lars Sponheim [11:31:11]: Et av vilkårene for å få beregnet kvote for samdrift i melkeproduksjonen er at avstanden mellom landbrukseiendommene som inngår i samdriften, og samdriftens driftssenter ikke skal overstige 12 km målt langs veien. Dette innbærer i praksis at det kan være inntil 24 km mellom medlemmer i samme samdrift, gitt at driftssenteret ligger midt imellom dem. Denne bestemmelsen er fastsatt i jordbruksavtalen for 2004–2005 etter forhandlinger med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Jeg mener at alle melkeprodusenter bør ha de samme mulighetene til å etablere samdrift, enten de er lokalisert i et område med stor tetthet av melkeprodusenter eller ikke. Det er imidlertid åpenbart at det er utfordringer knyttet til å få dette til i praksis med gjeldende avstandsgrense for samdrifter.

Hele poenget med å ha en avstandsgrense er at den må praktiseres som en hovedregel. Dette innebærer at forvaltningen vurderer rimeligheten i det enkelte tilfellet. I tråd med føringene fra næringskomiteen i behandlingen av jordbruksoppgjøret 2003 blir det bl.a. vurdert hvorvidt området har lav tetthet av melkeprodusenter. I en helhetsvurdering av den enkelte søknad blir det også lagt vekt på omfanget av tidligere samarbeid mellom partene.

Avstandskravet kan bl.a. ses i sammenheng med tidligere krav om at samdriftsmedlemmene skal være aktive i driften. Avstanden bør således ikke bli for lang ut fra hensyn til rasjonell drift, dyrevelferd, transport m.m. I fjorårets jordbruksoppgjør ble det enighet om å fjerne kravet til aktivitet for medlemmer av samdrifter i melkeproduksjon. En arbeidsgruppe mellom avtalepartene i jordbruksoppgjøret har nylig konkludert med at kravet ikke reetableres.

Utover dette vil bestemmelsene for samdrifter bli underlagt en løpende vurdering.

Aud Gaundal (A) [11:32:50]: Jeg takker for svaret.

Vi ser at antall samdrifter har økt voldsomt. Mange er svært fornøyd, og særlig de brukerne som er for små til å kunne forsvare store investeringer. I tillegg ser vi at det er mange bruk som går ut av matproduksjon, og derfor kan man ikke se bort fra at mange finner et faglig fellesskap med å gå i samdrift.

Når de økonomiske gulrøttene for å lage samdrifter nå fases ut, er det likevel viktig for meg at vi må håndtere grensene slik at folk har forståelse for dem. Jeg ser helt klart at det som statsråden sier i forhold til rasjonell drift, dyrevelferd og transport, er en utfordring, men det blir et problem for oss hvis de grensene oppfattes så urimelig at folk fra både næringa og forvaltninga ikke skjønner hvorfor vi har grensene. Jeg må tilføye at jeg synes at det er bra at vi har grensene, så jeg ønsker ikke at de skal avvikles, men de må praktiseres med litt mer fleksibilitet enn det jeg føler at en del avisoppslag har gitt inntrykk av.

Statsråd Lars Sponheim [11:34:04]: Regjeringens primære syn – som også har kommet fram ved de jordbruksforhandlingene som har vært ført mellom denne regjering og partene i jordbruksavtalen – er at vi kan klare oss uten disse grensene. Det har vi også foreslått, og så har de blitt forhandlet på plass igjen.

Det nye nå er spørsmålet om det skal være en aktivitetsplikt, eller om man kan gå inn i en samdrift og ikke ha en aktivitet, eventuelt ha en sjelden aktivitet. Nå er partene også enige om at det ikke bør være slik aktivitetsplikt. Hvordan Regjeringen møter dette når statens tilbud og forhandlingene trer fram i vårens jordbruksoppgjør, vil vi avvente til vi kommer dit. Men jeg vil nok ha den klare oppfatning at vi fortsatt bør ha et sterkt trykk i retning av at vi bør fjerne avstandsgrensen, eventuelt utvide denne.

Når norske bønder kan leve med å sitte i bilen noen minutter lenger, burde det ikke være noe problem for Regjeringen og Stortingets medlemmer å leve med at norske bønder velger å sitte lenger i bilen på vei til fjøset sitt. Det er min grunnleggende holdning – eventuelt at det gjerdes inn innenfor kommunene, eller gjøres på andre måter. Men det vil være ganske avgjørende for slike forhandlinger at det også gis uttrykk for et klart syn fra Stortingets side, ikke minst fra Stortingets største opposisjonsparti, om hva man måtte ønske, for det legger åpenbart et press på partene hvis det er et flertall for en annen løsning enn det som er dagens løsning.

Aud Gaundal (A) [11:35:24]: Jeg takker igjen for svaret.

Bakgrunnen for at vi går inn for at det skal være grenser, er at det skal være rasjonell drift, selv om man ikke må bidra med arbeidskraft. Det foregår mye transport mellom de forskjellige brukene som er med i en samdrift, og derfor bør ikke avstanden være for lang, for det har igjen noe med dyrevelferd å gjøre.

Jeg setter jo min lit til at det siste som statsråden sa, blir gjort gjeldende, nemlig at man har en løpende vurdering av de søknadene som kommer inn. Jeg er klar over at når 83 pst. består av to gårdbrukere, og når 12 pst. består av tre gårdbrukere, er det ikke så veldig mange som består av flere enn tre eller fire. Så jeg hadde håpet at man kunne finne en litt fleksibel løsning når det kommer søknader, for, som sagt, det er utfordringer nok i norsk landbruk, om vi ikke skal bruke mye tid og spalteplass på noen som føler seg urettferdig behandlet når de ønsker å samarbeide med andre gårdbrukere.

Statsråd Lars Sponheim [11:36:34]: Jeg er grunnleggende enig i godviljen de har når det gjelder samdrifter, men hvis det er slik at vi ønsker at 12-kilometergrensen skal praktiseres enda mer åpent enn det vi gjør i dag, vil jeg vel kanskje tro at vi raskt burde få en debatt om hvorvidt vi ikke burde flytte i hvert fall noe på 12-kilometergrensen. Jeg ønsker å bidra til at det kan skje før vi går i gang med årets jordbruksforhandlinger, slik at Stortingets vilje kan bli gjennomført gjennom forhandlinger.

Så må jeg si at jeg møter mange som er i den situasjonen at de stenges av 12-kilometergrensen, selv om det er melkeprodusenter som er mye nærmere, som man i og for seg kunne gå i samdrift med. Men dette er et så tett og personlig samarbeid at det er all right å samarbeide med folk som man synes det er all right å samarbeide med. Der kommer ofte 12-kilometergrensen, som er plagsom for mange, inn. Det har jeg stor forståelse for. Det er all right å være god venn med den man skal være sammen med hver dag, og drive stor butikk sammen med. Jeg håper og tror at vi skal kunne få til større avstander, og inviterer gjerne Arbeiderpartiets talsmann for dette til å legge et visst trykk på partene før vi går til jordbruksforhandlingene.

: