Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Britt Hildeng (A) [11:16:09]: «Syke, eldre og uføre rammes hardt etter at hjelpemiddelsentralene i flere prøvefylker har tatt i bruk nytt datasystem. Flere funksjonshemmede må f.eks. nå vente flere måneder på rullestolreparasjon. Det brukes lengre tid på søknadsbehandling, og selv etter positiv avgjørelse er det lang og uviss ventetid på levering.

Hva vil statsråden gjøre, både på kort og lang sikt, for å sikre rask og god service for funksjonshemmede som trenger utstyr fra hjelpemiddelsentralene?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:16:54]: Rikstrygdeverket har høsten 2004 innført et nytt datasystem i åtte av landets hjelpemiddelsentraler. Målet med det nye systemet er at hjelpemiddelsentralene skal få bedre tilgang til informasjon om utlån, gjenbruk og anskaffelse av hjelpemidler. Dette vil på sikt bl.a. bidra til raskere levering av hjelpemidler ut til brukerne.

Ved innføring av nye datasystemer viser erfaringene at produksjonen ofte kan bli noe lavere i en oppstartperiode. Et nytt system vil generere nye arbeidsmåter, og det vil ofte være behov for å endre interne rutiner og organisering. I tillegg til dette kan det oppstå andre innkjøringsproblemer. Det har dessverre vært tilfellet ved enkelte av hjelpemiddelsentralene.

Det nye systemet er et moderne standard lager- og logistikksystem. Det er samtidig mer krevende fordi det krever registrering av langt flere forhold enn tidligere. For å avhjelpe innkjøringsproblemene har Rikstrygdeverket nå lagt opp til å redusere omfanget av registreringene noe. Likeledes har Rikstrygdeverket en nær dialog med de sentralene som har tatt løsningen i bruk, for å avdekke og løse eventuelle problemer så raskt som mulig.

På grunn av de nevnte problemene har innføringen av det nye datasystemet i de gjenstående hjelpemiddelsentralene blitt utsatt. Fra de sentralene som har tatt systemet i bruk, meldes det nå om en gradvis bedring i leveringstidene. De vedtatte normene for leveringstid står fremdeles ved lag, og spesielt utsatte grupper skal fortsatt ha prioritet.

Rikstrygdeverket evaluerer systemet forløpende, og vil ikke innføre det i flere av hjelpemiddelsentralene før det viser seg å fungere tilfredsstillende. Jeg legger til grunn at det skal skje relativt raskt, slik at vi får på plass et moderne system som på sikt også kan bidra til å gi brukerne et langt bedre tilbud.

Britt Hildeng (A) [11:18:42]: Jeg takker for svaret.

Jeg forstår at innføringen av dette datasystemet følges nøye. Jeg innser også at når en prøver ut et nytt system, tar det en del tid før det kan være på plass. Men en kan ikke la det forholdet gå ut over funksjonshemmede som for sitt daglige virke er helt avhengige av hjelpemidler. Det er da et spørsmål om en kanskje ikke bør sette inn ekstra ressurser i perioden, slik at en kan ha parallelle systemer inntil datasystemet fungerer. Spørsmålet er om statsråden er innstilt på å sette inn ekstra ressurser, eventuelt parallelle systemer, slik at det kan fungere.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:19:41]: Jeg er helt enig med representanten Britt Hildeng i at det ikke er bra når en systemforbedring som denne i en overgangsperiode går ut over brukerne i den forstand at det blir lengre behandlingstider og leveringstider. Det har Rikstrygdeverket grepet skikkelig tak i, og jeg har tillit til at de setter inn de ressurser og de tiltak som er nødvendige, for å sikre at utsatte grupper ikke blir berørt på en negativ måte av dette. Det jeg har fått rapportert fra Rikstrygdeverket, er så langt tilfredsstillende, men jeg vil følge med og se til at de fortsatt har dette under oppfølging.

Britt Hildeng (A) [11:20:35]: Det er flere som nå påstår at det valgte dataprogrammet er uegnet for det formålet som det skal tjene. Det antydes at en kanskje nok en gang egentlig står overfor en skandale når det gjelder innføring av nye dataprogrammer. Det hevdes at programmet mer er egnet til lagerhåndtering av varer enn til å fungere så fleksibelt som et dataprogram må gjøre når det gjelder å håndtere kriser som er knyttet opp til hjelpemiddelsentralenes oppgaver. Jeg vil gjerne ha statsrådens vurdering av slike påstander.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:21:36]: Jeg tror en skal være forsiktig med å bruke slike sterke ord, selv om en møter kritikkverdige utslag av endringer i et offentlig tjenestetilbud.

Som sagt mener jeg at det ikke er bra når man ser denne type utslag. Det nye systemet er et moderne standard system for lager og logistikk. Jeg mener at Rikstrygdeverket med utgangspunkt i de problemene som man har avdekket, har grepet tak i dette på en tilfredsstillende måte. De har altså utsatt innføringen av dette nye systemet i de gjenstående hjelpemiddelsentralene til man er sikker på at det fungerer tilfredsstillende. Det fokus man også har på gradvis å bedre leveringstidene, gjør at jeg tror man har kontroll på denne situasjonen. Men, som sagt, jeg vil følge med på at det også er et riktig svar i tiden framover.

: