Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 2
Siri Hall Arnøy (SV) [11:13:09]: «Spania er i ferd med å lovfeste homofile og lesbiskes rett til å gifte seg, med virkning fra årsskiftet 2005/2006. Ved den norske ambassaden i Madrid er det i dag mulig å inngå ekteskap, men ikke partnerskap.
Vil utenriksministeren ta initiativ til at også partnerskapsinngåelser blir mulig ved vår ambassade i Spania?»
Utenriksminister Jan Petersen [11:13:33]: Norske utenriksstasjoner som har vigselsrett, vil også kunne bli bemyndiget til å registrere partnerskap dersom to forutsetninger er til stede: Vertslandets myndigheter må kunne godkjenne slik registrering, og registreringen må få rettslig gyldighet i vertslandet.
Registrering av partnerskap ved norsk utenriksstasjon vil i praksis bare få rettslig gyldighet i vertslandet dersom landet også har partnerskapslovgivning eller ekteskapslovgivning som omfatter to av samme kjønn.
Når slik lov blir vedtatt i Spania, vil vi ta kontakt med spanske myndigheter med sikte på å bemyndige vår ambassade i Madrid til å foreta partnerskapsregistrering.
Jeg er kjent med at et lovforslag for tiden er til behandling i den spanske kongressen, men det er foreløpig ikke klart når det kan bli vedtatt.
Jeg kan også for fullstendighetens skyld legge til at i lys av at Belgia nå har lovgivning som åpner for dette, tar Utenriksdepartementet sikte på å bemyndige ambassaden i Brussel til å registrere partnerskap. I samsvar med forutsetningene som er satt av belgiske myndigheter, vil imidlertid ambassaden kun registrere partnerskap mellom nordmenn.
Siri Hall Arnøy (SV) [11:14:44]: Jeg takker statsråden for svaret.
Har statsråden mulighet til å være litt mer konkret når det gjelder Belgia, og også når det gjelder Spania, om hvor lang tid en prosess eventuelt vil ta? Dersom den spanske kongressen før sommeren vedtar den lovendringen som det nå kan se ut til at den vedtar, vil det da f.eks. være mulig å få en rett til partnerskapsinngåelse på plass i Madrid fra samme tidspunkt som den spanske loven eventuelt trer i kraft, altså fra nyttår 2006?
Utenriksminister Jan Petersen [11:15:18]: Det avgjørende når det gjelder tiden, er når den spanske lovgivningen vil være på plass. Om det da er mulig å gjøre det umiddelbart på det samme tidspunktet eller straks etterpå, tør jeg ikke si på stående fot, men jeg vil ikke tro det vil være noen stor forskjell i tid.
Presidenten: Ønsker Siri Hall Arnøy tilleggsspørsmål?
Siri Hall Arnøy (SV) [11:15:42]: Nei. Det var et tilfredsstillende svar, så jeg tror jeg kan avslutte der.
Presidenten: Da er alle fornøyd med det.
Spørsmål 3 vil bli besvart etter spørsmål 22.