Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Marit Nybakk (A) [12:54:39]: Jeg viser til forrige spørsmålsrunde og har tillatt meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«VG har satt søkelyset på forholdet mellom Siemens Business Service og Forsvaret. IT-kontrakten FISBasis mellom partene Siemens og Forsvaret begynte å løpe fra januar 2001. Avtalen har som ett punkt at Siemens ikke kan ta høyere dekningsgrad, som er pris fratrukket kostpris, enn 8 pst. på levert utstyr.

Medfører det riktighet at dekningsgraden i noen år har vært høyere enn 8 pst., og kan statsråden avkrefte at Forsvaret på andre måter har betalt for kostnader som Siemens alt har fått dekket av sine underleverandører?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:55:24]: Jeg ser alvorlig på de påstandene som er framkommet i media om Forsvarets kontraktsforhold med Siemens. Forsvaret har derfor etter oppslagene i media igangsatt en intern undersøkelse av kontrakten, og Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben om en redegjørelse i saken, og den redegjørelsen avventer vi foreløpig.

Forsvarsdepartementet har videre anmodet Regjeringsadvokaten om bistand i saken for bl.a. å avdekke hvorvidt Siemens har tatt betalt for kostnader som Forsvaret vurderer skal være en del av dekningsbidraget, altså det spørreren er opptatt av.

Forsvaret og Siemens Business Services inngikk i januar 2001 en rammeavtale som omhandler anskaffelser, drift og utvikling av en felles IT-plattform for Forsvaret. I henhold til den inngåtte avtalen kan Siemens maksimalt beregne dekningsgrad på 8 pst. for edb-materiell som er tatt med på en «Godkjent Produktliste». Denne godkjente produktlisten omfatter materiell som er gjenstand for et typisk gjentakende bestillings- og leverandørmønster, som f.eks. PC-er.

Prisene på det materiellet som omfattes av den godkjente produktlisten, forhandles og justeres fortløpende, bl.a. med basis i avtalens krav fra Forsvaret til Siemens om lavest mulig pris fra underleverandørene. Ved alle større enkeltanskaffelser forhandler Forsvaret og Siemens spesielt om løsning og pris.

For å sikre et best mulig kontraktsresultat bistod den gangen Regjeringsadvokaten og Nærings- og handelsdepartementet ved kontraktsinngåelsen. Regjeringsadvokaten vil derfor nå foreta en gjennomgang for å avdekke hvorvidt Siemens kan ha foretatt urettmessig fakturering til Forsvaret, og Forsvarets Kontraktsrevisjon er også gitt i oppdrag å foreta en grundig gjennomgang av kontraktsforholdet.

Jeg vil presisere at dersom det avdekkes at Siemens har tatt betalt for kostnader som Forsvaret vurderer skal være en del av dekningsbidraget, så er dette meget alvorlig. Forsvaret vil i så fall gjøre krav på sitt eventuelle tilgodehavende og vurdere eventuelle andre tiltak i samråd med Regjeringsadvokaten.

Marit Nybakk (A) [12:57:36]: Jeg takker for svaret og ser at statsråden tar dette alvorlig.

Jeg er fornøyd med både at det igangsettes en skikkelig undersøkelse fra departementets side, og at Regjeringsadvokaten er koblet inn, for det står nemlig i grell kontrast til uttalelser som ligger på Forsvarets nettsider om denne avtalen, fra bl.a. leveranseavdelingens leder, Ole Peder Nordheim. Det kan nemlig synes som om Siemens har undergravet denne avtalen, som sikkert var veldig bra da den ble inngått, ved overfakturering, slik at dekningsbidraget er betydelig høyere enn 8 pst. Også Finansavisen har fulgt opp denne saken og har kommet med tall. Blant annet nevner de et beløp på 35,7 mill. kr mer enn det Siemens selv hevder de har fått ut.

I samme avis står det i dag at ved å beregne dekningsbidrag over hele avtaleperioden kan Siemens faktisk ha overfakturert enda mer. Det viktigste å få undersøkt er selvfølgelig om det er slik at Siemens faktisk inkluderer kostnader i kostprisen som ifølge kontrakten ikke skal inkluderes. Jeg vil be om at dette særskilt ses på, og vil spørre om statsråden gjennom denne granskingen vil bidra til at det skjer.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:58:55]: Jeg er fullt ut enig med spørsmålsstilleren i at det må bringes klarhet i disse forhold. Jeg er også helt enig i at det er viktig å få belyst de spørsmål som har blitt reist, ikke minst av Finansavisen, og at alle forhold her gjennomgås. Jeg synes videre at det er betryggende at Regjeringsadvokaten er koblet inn, ikke minst fordi Regjeringsadvokaten den gang var med på å utarbeide kontraktsgrunnlaget. Det bør gi de beste forutsetninger for å få en skikkelig vurdering av hvorvidt Siemens her har beregnet korrekt i forhold til avtalegrunnlaget, eller om det faktisk er beløp her som man må kreve tilbakebetalt, og i tillegg eventuelle andre tiltak.

Jeg vil nå avvente den gjennomgangen som pågår internt i Forsvaret i samarbeid med Regjeringsadvokaten, og den gjennomgangen som også Forsvarets Kontraktsrevisjon er gitt i oppdrag å foreta.

Marit Nybakk (A) [13:00:01]: Jeg går ut fra at statsråden også ser at denne saken illustrerer manglende styringsredskaper og kontrollrutiner i Forsvaret, i dette tilfellet Forsvarets logistikkorganisasjon og for den saks skyld også den forsyningskommandoen som vi hadde.

Men jeg synes også det illustrerer hvordan private interesser faktisk profiterer på Forsvarets manglende bokettersyn. Det er vel det mest alvorlige ved dette, og det kan gjelde andre, uten at jeg kan stå her og garantere for det. Det illustrerer et samrøre der representanter, i dette tilfellet for Siemens, har sittet på begge sider av bordet. Det betyr at det er folk som verken har vilje eller evne til å ettergå avtalen.

Jeg vil bare så grundig jeg kan, få understreket at det er viktig å rydde opp, at det tas grep. Jeg synes også at det statsråden nå har sagt, bidrar til at det gjøres. Hun forstår at man her må gå inn og granske.

Statsråd Kristin Krohn Devold [13:01:15]: Jeg takker for at spørsmålsstilleren finner de tiltak som er iverksatt, tilfredsstillende.

Jeg vil også benytte anledningen til å knytte noen kommentarer til et par av de andre momentene som er tatt opp, bl.a. det med å sitte på begge sider av bordet. Som spørsmålsstilleren er kjent med, har vi i den senere tid innført nye karantenebestemmelser i Forsvaret. Det er viktig, nettopp for å unngå situasjoner der folk kan ha en direkte overgang fra industri til innkjøpsfunksjon i Forsvaret – eller omvendt – slik at vi kan være helt sikre på at habilitet ivaretas på en god og betryggende måte. I tillegg til å ha gode rutiner, gode anskaffelsesreglementer, er det viktig å understreke at det etiske regelverket må være en viktig faktor, at man faktisk påser at det etterleves, og at det stimuleres til holdninger som vektlegger at det etiske regelverket etterleves. Jeg tror også at den divisjonaliseringen som det i Stortinget har vært bred enighet om å iverksette i logistikkorganisasjonen, med en egen enhet for IKT og en egen divisjon for andre store materiellinnkjøp, kan bidra til å profesjonalisere Forsvarets innkjøpsfunksjon, slik at man kan føle seg trygg på at de kontrakter vi inngår, også etterleves på en profesjonell måte.

: