Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Sigbjørn Molvik (SV) [12:32:46]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«En familie i Bamble i Telemark er påført en kraftig forverring av trafikkstøyen etter en heving av veibanen på E18 som går tett inntil boligen deres. Trafikkstøyen går nå på helsa og nattesøvnen løs. Familien har møtt liten forståelse hos Statens vegvesen for å avbøte problemene.

Hvilket ansvar har Vegvesenet for å sørge for at beboere ikke utsettes for helseskadelige påvirkninger i form av støy ved bygging eller ombygging av veier?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:33:20]: Statens vegvesens ansvar for å gjennomføre tiltak mot støy ved bygging av veger er regulert i en egen retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging. Retningslinjene er nylig vedtatt av Miljøverndepartementet og avløste tilsvarende retningslinjer vedtatt i 1979. Retningslinjene angir veiledende grenseverdier for støy ved bygging av ny veg.

Ved mindre utbedringer av eksisterende veg, som f.eks. trafikksikkerhetstiltak ved bygging av gang- og sykkelveger, er det ikke krav om å gjennomføre tiltak for å bringe støynivået under grenseverdiene i retningslinjene, dersom utbedringen ikke fører til vesentlig forverring i støyforholdene.

Langs eksisterende veger er Statens vegvesens ansvar for å gjennomføre støyreduserende tiltak regulert i forskrift etter forurensningsloven. Forskriften setter krav om at ingen skal ha støyverdier høyere enn 42 desibel innendørs. Forskriften setter ikke krav om støyverdier for uteoppholdsarealer.

Langs E18 i Bamble er det, i samsvar med kravene i gjeldende forskrift, gjennomført fasadetiltak for boliger som tidligere hadde innendørs støynivå høyere enn 42 desibel. I praksis er det gjennomført fasadetiltak for boliger som hadde betydelig lavere støynivåer innendørs enn 42 desibel. Dette er gjort for å være sikker på at støynivået, også med trafikkøkning på sikt, faktisk blir under 42 desibel. Det er i ettertid gjennomført noen mindre utbedringer av E18 i Bamble, men disse tiltakene har ikke ført til vesentlige endringer i støynivået.

Etter det jeg kan se, har Statens vegvesen derfor foretatt de grep som er nødvendige for å sikre en tilfredsstillende situasjon langs vegen.

Sigbjørn Molvik (SV) [12:35:12]: Jeg takker for svaret, som jeg ikke er veldig godt fornøyd med. Det må jeg si.

Det som er tilfellet her, er jo at ved omlegging av denne veien er veibanen hevet, og man har fjernet terrengformasjoner som naturlig har beskyttet mot støy. Det oppleves av denne familien som en svært dramatisk forverring av støyplagene. Som jeg sa i spørsmålet, går det på helsa og nattesøvnen løs for disse menneskene.

Er det ikke slik at Vegvesenet også bør forholde seg til situasjonen slik de enkelte menneskene og familiene opplever den, og ikke kun til rent tekniske målinger? Statens vegvesen i Telemark har uttalt bl.a. til Varden den 7. februar i år at de har ikke noe mer tilbud å gi.

Vil statsråden likevel ta initiativ overfor Statens vegvesen i Telemark og se på denne saken på nytt for eventuelt å kunne gjøre tiltak som vil lette situasjonen for disse menneskene?

Statsråd Torild Skogsholm [12:36:26]: Jeg syns det er litt vanskelig å behandle en slik sak her i Stortinget når jeg ikke har fullt kjennskap til hvem dette gjelder. Jeg legger vekt på at vi i arbeid som dette skal følge retningslinjene og heller være føre var, slik Vegvesenet har meldt til meg at de har gjort ved det arbeidet som har skjedd her langs E18.

Det er slik at støy gir folk en plage. Det er derfor vi har utarbeidet disse retningslinjene. Det er et poeng at folk skal oppleve det som både trygt, og også godt, å bo der de bor.

Vi kommer fortsatt til å legge vekt på å følge de retningslinjene som er. Jeg vet at Statens vegvesen er opptatt av å gjøre heller ekstra tiltak enn for få.

Sigbjørn Molvik (SV) [12:37:27]: Jeg har forståelse for at statsråden ikke ønsker enkeltsakbehandling i Stortinget. Men det kunne ha vært et positivt signal om statsråden hadde vurdert å la departementet innhente noen mer konkrete opplysninger i denne saken, for å se på om ikke det å utvise en type skjønn også er fornuftig i denne type enkeltsaker, som jeg sa, og ikke bare forholde seg til de rent tekniske forskrifter og grenseverdier.

Statsråd Torild Skogsholm [12:38:06]: Her har Statens vegvesen et ansvar som ligger tungt på dem. Departementet går ikke inn i enkeltsaker av denne type, men vi har fått utarbeidet retningslinjer for at man skal ha noe å gå etter, og for at folk skal føle at det er litt forutsigbart hvor fasadeisolering eller andre typer tiltak blir fulgt opp.

Statens vegvesen tar fortsatt dette med støy på aller største alvor, fordi støy oppfattes som en plage – og som en helseplage. Det vil innebære at videre utbygging langs E18, både i Telemark og andre steder, selvfølgelig vil være preget av at man tar støyen på alvor.

: