Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 12
Kjell Engebretsen (A) [12:08:18]: Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:
«For kort tid siden mottok helse- og omsorgsministeren 25 000 underskrifter med krav om å opprettholde virksomheten i sin helhet ved Ski sykehus. Follo-befolkningen, som utgjør langt over 100 000 mennesker i en region i stadig vekst, er tidligere lovet et nytt sykehus. Det har de ikke fått, og det lokalsykehuset de har, blir trappet ned. Statsråden uttalte at han trodde «at det med tiden vil vokse fram en lokalsykehusfunksjon».
Hva ligger i denne uttalelsen?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:09:03]: På Stortingets initiativ la jeg i statsbudsjettet for 2005 frem et forslag til ny strategi for lokalsykehusene. Denne fikk bred tilslutning i Stortinget – også fra Arbeiderpartiets representanter. I denne strategien legges det opp til at lokalsykehusene i større grad skal innrette seg på behovene i de store sykdomsgruppene og på behovene til dem som i dag har tjenester med lav kapasitet, som f.eks. syke eldre og psykisk syke, for å nevne to grupper. Skal vi klare å ruste opp tjenestene til disse gruppene, må vi være villige til å omstille aktiviteten ved våre sykehus, og vi må satse på helhetlige behandlingskjeder mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.
Funksjonsfordeling mellom sykehusene gjør det mulig å heve kvaliteten på tjenestene ved å øke pasientgrunnlaget og å etablere en mer avansert behandling, særlig innen kirurgiske fagområder. I tillegg bidrar det til å frigjøre ressurser for å bygge opp de tjenestene som sterkt trenger dette. En satsing på lokalsykehus i et samlet opplegg for spesialisthelsetjenesten betyr ikke at alle etablerte strukturer skal opprettholdes i detalj. Det må være aksept for fleksibilitet i valg av løsninger, bl.a. for hvilke oppgaver som legges til det enkelte lokalsykehus, og det må være aksept for omstillinger.
Det ligger i hvert fall ikke til rette for, så langt jeg vet og kan se, at noen av våre lokalsykehus i realiteten blir lagt ned, men noen vil få et mulig annet innhold i fremtiden.
Kjell Engebretsen (A) [12:10:49]: Jeg takker statsråden for svaret.
Nå er det ikke bare rasjonalitet og effektivitet som for så vidt bør styre nettopp den del av samfunnsfunksjonene som helsevesenet er. Men de omstillingene som må gjøres, og den funksjonsfordelingen som hensiktsmessig må gjennomføres, har jeg forståelse for.
Da det i sin tid var snakk om et nytt sykehus i Follo, ble det veldig klart sagt fra om at dette var et aldeles strålende prosjekt. Det var faglig medisinsk meget bra, det var økonomisk veldig fornuftig, og det var organisatorisk en veldig klok måte å gjøre det på. Nå er altså dette en stor og voksende region i Norge, med nærmere 120 000 mennesker, og folks trygghet er også en del av det totale bildet her – altså ikke bare effektivitet, ikke bare rasjonalitet. Samhandlingen mellom primærhelsetjenesten og sykehustjenesten er noe som er blitt pekt på som svært viktig. Anser statsråden at det er noe som blir godt ivaretatt, slik som modellen er nå?
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:12:11]: Det siste som representanten her tar opp, knyttet til samhandling med førstelinjetjenesten, dvs. den kommunale helsetjenesten, er helt avgjørende for store deler av befolkningen, som ofte er i en situasjon der man etter å ha blitt utskrevet fra spesialisthelsetjenesten, i realiteten kanskje ikke er god nok til verken å komme hjem til seg selv eller på en institusjon. Det betyr at vi trenger rehabiliteringsplasser, særlig for en del av våre eldre, nærmere hjemstedet enn det som har vært tilfellet til nå. Det vil være en av funksjonene, tror jeg, til veldig mange av våre lokalsykehus i fremtiden, og det er særs aktuelt på Ski. Ski sykehus kommer til å bestå. Det er helt uaktuelt å fase ut Ski sykehus. Men det er også uaktuelt å si at alle de tjenestene vi har ved alle våre sykehus, er det fornuftig å ha også i fremtiden. Jeg vil bare nevne overlevelsesratene som vi har på en del av våre sykdommer, som gjør at vi spesialiserer. Det har lite med rasjonalitet å gjøre. Det har i langt større grad å gjøre med å gi kvalitet i tjenestene.
Kjell Engebretsen (A) [12:13:22]: Igjen takk for svaret.
Jeg må jo si at jeg er blitt mer beroliget av å høre statsråden enn av å høre en del av embetsmennene i helsevesenet for tiden.
Jeg skal ikke bruke landbruks- og matministeren som sannhetsvitne når det gjelder helsetjenestene i samfunnet, men tidligere i dag sa landbruks- og matministeren at han hadde ønsket seg et noe mer latinsk temperament hos forbrukerne. Han anbefalte til og med å slå agurken i kassaapparatet når man ikke var fornøyd.
Follo-befolkningen er jo en meget sindig og nærmest godlynt befolkning. Men dette med sykehustjenesten har opptatt oss voldsomt. Vi er ikke spesielt latinske i vårt vesen i Follo. Men vi kan bli det hvis behovet er der.
Nå er det ikke naturlover som styrer utviklingen av helsevesenet, men vilje og evne til å møte folks behov. Derfor igjen – nå synes jeg statsråden har svart veldig klart på det, men for å få det helt klart: Vil Ski sykehus bli opprettholdt i sin nåværende form og videreutviklet? Jeg er klar over at statsråden da kan si at noen justeringer kan skje. Men vil dét i det alt vesentlige være situasjonen framover?
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:14:52]: Det siste kan jeg svare veldig fort på. Ski sykehus vil bestå, med et innhold som er godt tilpasset det faktum at det er 100 000–120 000 mennesker i det området som sokner til det, og med de tilbud som det er rasjonelt å legge dit.
Så må vi heller ikke glemme det faktum at det jo ikke er mange «kaffekok» fra Ski til hovedstadsområdet, hvor vi har de spesialiserte tjenestene. Når vi ser på de avstandene man må reise en del andre steder i dette landet, tror jeg ikke man trenger latinsk temperament eller å slå verken agurker eller andre gjenstander i kassaapparatet. Når det gjelder graden av sindighet i Follo-området, tror jeg ikke den er spesielt annerledes enn den er mange andre steder i Norge. For en sindig sørlending fremstår det ikke akkurat nødvendigvis som at det ikke er mulig å bli enda mer sindig. Men jeg kan i hvert fall si at det som vi legger opp til for våre lokalsykehus, er en modell som er bedre tilpasset våre innbyggere.
Presidenten: Da får vi håpe at det ikke blir aktuelt å installere kassaapparater på sykehusene.