Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ågot Valle til kultur- og kirkeministeren, er overført til forsvarsministeren som rette vedkommende.

Ågot Valle (SV) [12:10:13]: Som presidenten refererte til, var dette et spørsmål til kultur- og kirkeministeren. Jeg er da spent på om forsvarsministeren kan svare på det spørsmålet jeg har stilt. Det er følgende:

«Ifølge media har Forsvarets ledelse kuttet all driftsstøtte til Forsvarets musikkorps i 2005. Det vil få store konsekvenser for det frivillige og profesjonelle musikklivet, og ikke minst trues arbeidsvilkårene for ca. 170 profesjonelle musikere.

Hvordan vurderer statsråden de kulturpolitiske konsekvensene av kuttet i driftsstøtten, og hvilke initiativ vil hun ta for å hindre nedlegging av disse viktige musikkarbeidsplassene?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:10:56]: Forsvarets musikk har i 2005 fått tilsagn på 94 mill. kr i støtte over forsvarsbudsjettet. Forsvarets musikk består i dag av fem profesjonelle korps, som har som hovedoppgave å profilere Forsvaret, bidra til rekruttering og skape forståelse for Forsvarets rolle og oppgaver i samfunnet.

Moderniseringen av Forsvaret innebærer likevel at alle deler av Forsvarets struktur og virksomhet gjennomgås for å sikre optimal utnyttelse av ressursene og størst mulig operativ evne. Derfor foreslo forsvarssjefen i Militærfaglig Utredning 2003 å redusere antall profesjonelle korps fra fem til tre.

Regjeringen fulgte dette opp i St.prp. nr. 42 for 2003-2004. Det ble der foreslått at Forsvarets musikk, i tråd med de betydelige strukturendringer og reduksjoner som foretas i Forsvarets øvrige virksomhet, skulle reduseres med to korps, fra fem til tre. Det ville gitt flere ressurser til de gjenværende korps.

Ved behandling av Innst. S. nr. 234 for 2003-2004 ønsket Stortinget å videreføre en struktur med fem profesjonelle korps. En enstemmig forsvarskomite la til grunn at det samtidig skulle spares 10 pst. i korpsvirksomheten for å bidra til de driftsbesparinger som Forsvaret er pålagt. Det vil si at et opprinnelig budsjett på rundt 99 mill. kr må reduseres over to år med ca. 5 mill. kr i reduksjon pr. år. Det er da 94 mill. kr i 2005, med ytterligere 5 mill. kr i reduksjon i 2006 for å følge opp Stortingets intensjon. Det betyr nødvendigvis langt færre driftsmidler pr. korps enn om man hadde hatt tre korps, og det betyr tilsvarende økt behov for egenfinansierte aktiviteter.

Stortingets forutsetninger om driftsinnsparinger på 10 pst. for en uendret korpsstruktur er naturligvis en utfordrende driftssituasjon for Forsvarets musikk. Det betyr at både aktiviteter og antall ansatte må reduseres for å oppnå Stortingets pålegg og vedtatte budsjetter. Jeg vil understreke at et enstemmig storting stilte seg bak disse budsjettforutsetningene for Forsvarets musikk.

Ågot Valle (SV) [12:13:15]: Det jeg lurer på, er om konsekvensene av det kuttet var gjort klart for Stortinget på forhånd. Det som skjer nå, er at det kommer et pålegg om kutt på 25 musikerstillinger, og at det ikke er penger til noe annet enn lønn, og internfakturering. Det betyr at musikerne knapt kan spille for noen andre enn seg selv, og det betyr at det kommer til å skje en forvitring. På lang sikt er det da noen som er redde for at det kan bety en nedlegging.

Det som jeg vil utfordre på, er nettopp de kulturpolitiske konsekvensene, og da vil jeg spørre statsråden: Er hun enig i at også Forsvaret har kulturforpliktelser, at dette er en viktig del av den kulturelle infrastrukturen i Norge, og at musikkorpsene kan være kulturelle bindeledd mellom Forsvaret og det sivile samfunnet? Er hun enig i at kuttet vil få store kulturpolitiske konsekvenser?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:14:27]: Jo, jeg er helt enig med spørsmålsstilleren i at kultur er viktig for Forsvaret, og at Forsvaret har et kulturansvar. Det utøver vi gjennom de mange gamle verneverdige bygninger og fort som vi tar vare på, og det utøver vi ved nettopp å legge vekt på å bruke ca. 100 mill. kr i året på Forsvarets musikk.

Det vi har gjort tidligere, er jo å redusere Forsvaret med to korps, som ble sivile - ett i Halden og ett i Kristiansand - og sånn sett fortsatte sitt kulturpolitiske arbeid, men utenfor Forsvaret. Det forsvarssjefen og Regjeringen foreslo i forrige omgang, var at det skulle reduseres med ytterligere to korps, som kunne bli sivile. Da ville det bli større rom for Forsvarets kulturpolitiske aktivitet i de tre korpsene som var igjen.

Den utfordringen korpsene våre har nå, er krevende, for man må altså forholde seg til de budsjetter som Stortinget har vedtatt. Jeg tror dette eksemplet kan illustrere at det på et senere tidspunkt kan være naturlig å se på hele antallsproblematikken en gang til.

Ågot Valle (SV) [12:15:43]: Den gjentatte motstanden mot å kutte i Forsvarets musikkorps viser jo at folk virkelig har et stort hjerte for Forsvarets musikkorps. Jeg er veldig glad for at forsvarsministeren erkjenner at også Forsvarets korps har kulturpolitiske forpliktelser. Kulturkomiteens flertall uttalte i kulturmeldinga at Forsvarets musikkorps måtte sikres forsvarlig drift.

Det finnes sikkert forskjellige løsninger på dette, men jeg vil lansere én idé for forsvarsministeren, nemlig å etablere musikkorpsene som stiftelser, på lik linje med f.eks. forsvarsmuseene. Det betyr at ansvaret blir underlagt et styre, som igjen blir underlagt Forsvarsdepartementet, og at man kan knytte til seg medlemmer fra flere deler av samfunnslivet. Hvordan ser forsvarsministeren på en slik veldig god idé?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:16:51]: Jeg vil alltid være åpen for ulike forslag som gjør at den musikkkulturen som Forsvarets korps representerer, kan videreføres og tas vare på. Det var for så vidt det Regjeringen forsøkte da vi ville redusere antall korps, fordi vi mente at de gjenværende korpsene da kunne få romsligere midler til å utøve sin aktivitet.

Jeg føler nok at jeg inntil videre er bundet av de meget klare retningslinjer jeg fikk fra Stortinget i denne sak for kort tid siden, og at det her i hvert fall må være en flertallsløsning for de pålegg og føringer som jeg inntil videre må rette meg etter.

Jeg vil også få legge til at dagens virkelighet er at alle deler av Forsvaret som får tildelt et budsjett, må holde seg innenfor det, også når det er vanskelig. Vi har også en politikk som tilsier at dersom noen faktisk overskrider budsjettene sine, må overskridelsene dekkes inn det påfølgende år. Det betyr at det er tøffe rammer for vår musikk. Det er derfor ønskelig å kunne finne andre løsninger, f.eks. slik som vi har sett tidligere, at noen av korpsene faktisk blir sivile.

Presidenten: Vi går da videre til spørsmål 13.

: