Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (FrP) [12:18:22]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«I forbindelse med utleie av deler av tidligere Haslemoen militærleir til sivil bruk er det glemt å sende husleiekrav på drøye 2 mill. kr.

Når man samtidig vet at Forsvaret sliter økonomisk, hvordan er statsråden fornøyd med så alvorlig svikt i rutinen, og hva vil hun gjøre for at også inntektene Forsvaret har, blir satt i riktig system?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:18:48]: Jeg vil først si at jeg er glad for spørsmålsstillerens engasjement i nettopp å husholdere med kroner og øre. I disse tider tror jeg det er vel verdt å minne om.

Jeg vil likevel understreke at Forsvarets eiendom på Haslemoen ble utrangert og overført til Forsvarsbyggs avhendingsprosjekt Skifte Eiendom 1. august 2004 for salg. Salg er altså målsettingen, men det vil ta litt tid før salget er gjennomført. Forsvarsbygg opplyser at salget etter planen skal gjennomføres i løpet av første halvår 2005.

I mellomtiden er det riktig, som spørsmålsstilleren er inne på, at det er inngått flere midlertidige avtaler med ulike private leietakere om leie av deler av leiren. Den tidligere militærleiren er dermed i delvis bruk inntil salg blir gjennomført.

Forsvarbygg opplyser i brev av 2. februar 2005 at deres inntekter fra utleie av Haslemoen utgjorde 3,2 mill. kr i 2004. I tillegg var 1,1 mill. kr utestående på grunn av for sen fakturering. Faktura ble sendt i desember, men på grunn av uenighet med den aktuelle leietaker om det faktisk leide arealet rakk Forsvarsbygg ikke å få inn innbetalingen før årsskiftet. Jeg finner det litt unaturlig å gå nærmere inn på den konkrete uenighetssaken, men henviser til at uenighet om leiebeløpet nå blir håndtert i en dialog mellom Forsvarsbygg og leietakeren.

Forsvarsbygg understreker likevel at sen fakturering skal unngås, men at det i dette tilfellet ikke innebærer noe økonomisk tap for Forsvaret. Det blir et spørsmål om periodisering, og dermed hvilket år inntekten blir regnskapsført.

Det er viktig å utnytte Forsvarets eiendommer økonomisk og skape inntekter. Det er også viktig at nedlagte militærleirer som Haslemoen ikke blir stående tomme i salgsfasen. Dermed unngår vi skadeverk og annen forringelse på bygninger og utstyr, som lett kan inntreffe dersom leiren ikke er i bruk. Aktivitet betyr at eiendommen også framstår som mer attraktiv for kjøpere.

Totalomfanget av ekstern utleie av utrangert eiendom fra Forsvarsbygg er svært begrenset, og leietiden er i hovedsak av kort varighet. Forsvarsbygg opplyser i nevnte brev at de samlede inntekter av slik utleie i 2004 utgjorde 19 mill. kr. Dette er 2 mill. kr mer i inntekt enn prognosen på 17 mill. kr. Så i dette tilfellet har i hvert fall utviklingen gått i riktig retning.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:21:25]: Jeg takker statsråden for svaret, som var både utfyllende og delvis forklarende.

Jeg finner det selvfølgelig heller ikke riktig å gå nærmere inn i detaljer i saken. Men spørsmålet er på sin plass, da det kan synes som om ikke alle detaljer var avtalt og regulert, og at regninger ikke ble sendt ut tidsnok. Dette håper jeg at Forsvarsbygg har fått med seg, og at deres rutiner og behandling blir bedre. Alle kan selvfølgelig forbedre seg - også Forsvarsbygg.

Samtidig har jeg forståelse for at Forsvaret kan ha problemer med å behandle alle saker like godt, da det er en svært omfattende og ganske stor bygningsmasse Forsvaret skal selge eller leie ut i den perioden vi er inne i. Spesielt vanskelig blir det kanskje når man skal leie ut eller selge deler av en militærleir. Men allikevel: Inntekter, som utgifter, må behandles på en riktig måte, til alles beste.

Kristin Krohn Devold [12:22:17]: Det er jeg selvfølgelig helt enig med spørsmålsstilleren i. Forsvarsbygg er viktig for Forsvarets samlede inntekter, for nettopp utleieinntekter og salgsinntekter kommer det øvrige forsvaret til gode, og kan overføres til investering og viktig aktivitet i forsvarssektoren som helhet. Derfor er det viktig å være nøye med bl.a. å sende ut leiekrav i tide. Vi har også fått Forsvarsbyggs forsikringer om at de har hatt en gjennomgang av rutinene.

Avslutningsvis vil jeg minne om en gang til at i dette tilfellet har Forsvarsbygg heldigvis solgt flere eiendommer til høyere pris enn det som lå i budsjettforutsetningene, og de har også oppnådd høyere leieinntekter enn det som lå i budsjettforutsetningene.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:23:09]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret og vil ellers understreke at salg av Haslemoen vil bety mye for et lokalsamfunn, på lik linje med andre lokalsamfunn der Forsvaret selger eiendom. Det er positivt, synes alle, at forholdsvis mange næringsdrivende rundt omkring har fått anledning til å drive sin virksomhet, i dette tilfellet på Haslemoen, mens salget forberedes. Det er både små og store bedrifter som seriøst driver sin virksomhet, og de trives på Haslemoen. Dette må man i denne saken ha med seg, og man må ordne - i den grad det ikke allerede er i orden - en grei behandling som gir både Forsvaret og næringslivet et godt samarbeid videre også. Det synes jeg at storsamfunnet, i dette i tilfellet Forsvaret, skal ta med seg videre når man avslutter sin virksomhet i et distrikt hvor en stor del av næringsvirksomheten har vært basert på Forsvarets virksomhet. Og det tror jeg Forsvaret gjør.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:24:09]: Da kan jeg bare kort bekrefte at Forsvarsbygg vektlegger slike hensyn som spørreren her trakk opp. Det var også bakgrunnen for at man faktisk gav salgsprosessen litt utvidet frist, ikke minst etter initiativ fra lokale representanter på Stortinget før jul. Der vil jeg også vise til tidligere svar i spørretimen om nettopp den problemstillingen.

: