Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2005 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 14
Presidenten: Også dette spørsmålet, fra representanten Audun Bjørlo Lysbakken til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeri- og kystministeren på vegne av samferdselsministeren.
Audun Bjørlo Lysbakken (SV) [12:20:04]: «I en artikkel i Bergensavisen 5. januar går det fram at prisen på veiprosjektet Ringveg Vest i Bergen fortsetter å stige. Et internt notat til vegdirektøren skal vise at prisen på prosjektets første byggetrinn har økt fra 1 010 til 1 048 mill. kr. Likevel skriver vegdirektøren i kontrakten for prosjektet at «Vegdirektoratet vil komme tilbake til kostnadsoverslag».
Vil statsråden ta initiativ til at rapporten Vegdirektoratet har fått laget om Ringveg Vest, blir gjort offentlig?»
Statsråd Svein Ludvigsen [12:20:39]: På bakgrunn av spørsmålsstillingen og artikkelen som representanten Lysbakken henviser til i sitt spørsmål, går jeg ut fra at representanten ber om min vurdering av om en kvalitetssikringsrapport av Ringveg Vest, utarbeidet av HolteProsjekt, skal offentliggjøres. Kvalitetssikringsrapporten er utarbeidet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og ikke fra Vegdirektoratet. Rapporten er basert på Finansdepartementets rammeavtale om ekstern kvalitetssikring av store statlige investeringer med kostnadsramme over 500 mill. kr.
Dagens praksis når det gjelder offentlig innsyn i slike rapporter, er at rapportene unntas offentlighet fram til det aktuelle prosjekt er lagt fram for Stortinget til bevilgning, herunder at resultatet fra kvalitetssikringen er omtalt for Stortinget. Av dette følger at rapporten om Ringveg Vest vil bli offentliggjort så snart saken er fremmet for Stortinget. Som det går fram av omtalen i statsbudsjettet for 2005, legger Samferdselsdepartementet opp til å komme tilbake til Stortinget med saken våren 2005.
Audun Bjørlo Lysbakken (SV) [12:21:42]: Jeg takker for svaret.
Det har kommet fram at også lokal presse har bedt Vegdirektoratet om å få innsyn i de vurderingene som gjelder prisoverslag. Det som er spesielt med denne situasjonen, er at det har kommet fram at Vegvesenet i et internt notat selv har operert med kostnadsøkning, uten at verken presse eller andre får en mulighet til å verifisere dette. Problemet er at Ringveg Vest stadig måles opp mot et annet prosjekt, nemlig bybanen i Bergen, der kvalitetssikrings- og konsekvensutredningsrapportene er blitt offentliggjort. Dette gjør debatten ganske håpløs når man ikke får innsyn i disse kostnadsoverslagene for ringvegen.
Spørsmålet er om det er mulig for Samferdselsdepartementet på et tidligere tidspunkt å offentliggjøre de opplysninger som måtte ha relevans for kostnadsspørsmål.
Statsråd Svein Ludvigsen [12:22:44]: Når man sammenlikner med bybanen i Bergen og kvalitetssikringen der, er jo det et oppdrag utført av Bergen kommune, som er byggherre for bybanen, og Bergen kommune har valgt å offentliggjøre den rapporten, hvilket de står fritt til å gjøre. Den rapporten som omtales her, vil bli offentliggjort, og den vil tilflyte Stortinget i løpet av våren. Det blir derfor feil å påstå at dette blir unntatt offentlighet. Det vil bli innsyn.
Samtidig er det slik at Samferdselsdepartementet og Vegvesenet er i gang med å vurdere om slike kvalitetsrapporter skal deles i to – med en del som unntas offentlighet med den begrunnelse at det vil ha innflytelse i en anbudsprosess. Hvis man offentliggjør Vegvesenets forhandlingsstrategi, som vil kunne avdekkes gjennom en slik rapport, vil det kunne virke kostnadsdrivende. Men, som sagt, den aktuelle rapporten vil Stortinget få seg forelagt, og jeg synes det er rimelig at Stortinget først får den til innsyn.
Audun Bjørlo Lysbakken (SV) [12:23:55]: Jeg takker igjen for svaret. Jeg er også glad for at vi snart vil få innsyn i disse dokumentene.
Samtidig er det som kjent slik at denne saken har versert i offentligheten lenge. Det er en god stund siden denne rapporten var ferdigstilt, og enkelte av konklusjonene lekker altså ut og gjør det vanskelig å føre en opplyst debatt om framtiden for prosjektet. Det reiser også spørsmål ved om veimyndighetene har en agenda, bl.a. når det gjelder veiprosjektene satt opp mot bybanen. Derfor ville det vært bra for alle parter i denne saken om opplysningene hadde blitt offentlige på et tidligere tidspunkt.
Bergen kommune har altså gjort et valg om å offentliggjøre sin rapport. Det valget kunne selvsagt departementet også ha gjort. Selv om praksis her følges, kunne man ha gjort en vurdering av en tidligere offentliggjøring, særlig av de tallene som gjelder mulige kostnadsoverskridelser, som er et sentralt poeng i debatten.
Statsråd Svein Ludvigsen [12:24:54]: Jeg kan bare understreke at den praksis som følges her, er den praksis som har vært fulgt også i andre saker, nemlig at slike rapporter unntas offentlig innsyn fram til det aktuelle prosjektet legges fram for Stortinget til bevilgning. Det er den praksis som følges her. Men Stortinget skal få seg dette forelagt og få det nødvendige innsyn i løpet av våren. Sammenlikningen med bybanen i Bergen blir feil fordi det er et oppdrag som er utført av Bergen kommune, som har en annen praksis. Det skal ikke til Stortinget for å få sin godkjenning.
Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 6.