Stortinget - Møte onsdag den 24. november 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 10
Steinar Bastesen (Kp) [11:49:24]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:
«Kystfiskerne langs det ganske land er svært opprørt over at Fiskeridirektoratet foreslår å stenge deler av Lofoten for fiske neste år. Det blir stilt spørsmål ved kvaliteten på den forskningsrapporten som blir lagt til grunn for dette vedtaket.
Vil statsråden ta noe initiativ til at kystfiskerne kan få drive sitt viktigste fiske også til neste år?»
Statsråd Svein Ludvigsen [11:49:58]: Ifølge havforskerne står det dårlig til med bestandene av norsk kysttorsk. Det internasjonale råd for havforskning anbefalte faktisk nullfangst av norsk kysttorsk i 2004. Med bakgrunn i det ble det innført vernetiltak for kysttorsken fra og med 1. mai 2004.
Havforskerne gjentar sine advarsler i år og anbefaler at det i det hele tatt ikke skal fiskes kysttorsk i 2005. Det er et rimelig dramatisk varsel om nødvendigheten av effektive beskyttelsestiltak. Med andre ord: Anbefalingen tilsier at det er behov for fortsatt strenge vernetiltak for kysttorsk i 2005.
Som ansvarlige forvaltere må vi ta disse rådene på alvor. Det er viktig for meg som fiskeri- og kystminister å iverksette reguleringstiltak som gjenoppbygger bestandene av kysttorsk. Samtidig er det nødvendig at reguleringstiltakene gjør det mulig å opprettholde næringsaktivitet langs kysten. Av hensyn til næringsaktørene kan det derfor være nødvendig å bruke mer tid på å gjenoppbygge bestandene enn det forskerne har anbefalt. Det sa jeg i forkant av årets reguleringer. Det har jeg gjentatt i år, og beslutningen som jeg tok for 2004, vil gjenspeile ønsket om å bevare både kysttorsken og hensynet til kystfiskerne.
Det pågår nå en høring om vernetiltak for norsk kysttorsk i 2005. I høringsnotatet som er utarbeidet av Fiskeridirektoratet, foreslås det strengere vernetiltak enn det har vært i år. Høringsfristen er satt til 1. desember 2004.
Jeg finner det naturlig at fiskerne stiller spørsmål ved forskningsresultater som vil kunne medføre forstyrrelser i forhold til et tradisjonelt driftsopplegg. Slik rådene er gitt fra havforskerne, er det imidlertid grunn til å feste lit til at det er behov for et aktivt vern av kysttorsk. Reguleringer som har til hensikt å redusere uttaket av kysttorsk, vil dessverre måtte merkes av kystfiskerne – hvis ikke ville jo ikke reguleringene ha noen som helst effekt. Jeg opplever at de aller fleste ser nødvendigheten av tiltak for å beskytte og gjenoppbygge torsken, men det er knapt noen som vil ta belastningen med det.
Før jeg tar stilling til hvilke vernetiltak som blir iverksatt i 2005, vil jeg gå nøye igjennom de høringsuttalelsene som kommer, og jeg vil lytte til Reguleringsrådets eventuelle råd om vern av norsk kysttorsk. Tiltak for vern av norsk kysttorsk i 2005 tar jeg sikte på å fastsette i forbindelse med torskereguleringene i desember, før jul.
Som sagt: Det er viktig for meg som fiskeri- og kystminister å iverksette vernetiltak som ivaretar hensyn til både kysttorsken og kystfiskerne.
Steinar Bastesen (Kp) [11:52:47]: Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt var som jeg forventet, men jeg har ikke fått svar på spørsmålet om det blir fredning i Lofoten.
Nå har vi stilt spørsmål ved forskningsresultatene. Jeg stiller også spørsmål ved om samarbeidet mellom forskere og fiskere er på det nivået det burde være. Min erfaring med forskere som forsker på hvalen, f.eks., er ikke særlig god. Vi måtte bruke over 100 mill. kr på å forske hvalen tilbake, sier de. Da var den plutselig der. Så min erfaring med forskerne er som sagt ikke veldig god. Vil fiskeri- og kystministeren ta et initiativ slik at samarbeidet mellom forskerne og fiskerne kan bli bedre, så vi vet hva vi holder på med når det gjelder også kysttorsk?
Statsråd Svein Ludvigsen [11:53:49]: Jeg må si at det er rimelig sterk kost at representanten for Kystpartiet mener at vi ikke vet hva vi driver på med når det gjelder kysttorsken. Hvis Kystpartiet mener at det ikke er tiltak for å verne kysttorsken, setter jeg spørsmålstegn ved om det standpunktet gagner bosetting og aktivitet langs kysten. Når forskerne to år på rad anbefaler nullfangst, vil det være uansvarlig hvis vi ikke iverksetter tiltak – det kan det ikke herske tvil om.
Så må vi erkjenne at det vil være en smertefull prosess å gjenoppbygge bestandene. Det har jeg forsøkt å gjøre så lite smertefullt som mulig, gjennom et godt samarbeid med fiskerne om årets reguleringer. Vi har nå et notat ute på høring, og jeg synes det er rimelig at fiskerne skal få lov til å gi uttrykk for sitt syn, før jeg trekker konklusjoner, og før høringsfristen er gått ut.
Det å skyve forskerne foran seg og si at årsaken til dette er at det ikke er nok samarbeid, blir for enkelt, og jeg vil sterkt ta avstand fra de synspunkter som her kommer. Samarbeidet mellom forskerne og fiskerinæringen er godt. Det kan selvfølgelig forbedres ved enhver anledning, men det er et godt samarbeid.
Presidenten: Ønsker Bastesen en kommentar?
Steinar Bastesen (Kp) [11:55:01]: Ja takk, president, jeg ønsker en kommentar.
Jeg stilte et spørsmål til Fiskeridepartementet om hva som skulle gjøres når det gjelder sjøpattedyrene, og fikk som svar at det var registrert i Fiskeridepartementet at det var en debatt i Stortinget. Har ikke fiskeriministeren fått med seg at det er et enstemmig vedtak i Stortinget i forbindelse med sjøpattedyrmeldingen, og gitt beskjed til fiskeri- og kystministeren om dette?
Når så er sagt, må jeg stille spørsmål om fiskeri- og kystministeren tror at sjøpattedyrene spiser potet. De spiser jo fisk. Det er ikke skutt en eneste sel i Lofoten-området, som foreslås fredet – ikke en eneste sel. Den spiser fisk. Sjøpattedyrene har ikke kvote. Hva gjøres fra Fiskeridepartementets side for at det skal bli lønnsomt å høste av kystselbestanden, f.eks.?
Statsråd Svein Ludvigsen [11:56:07]: Det kunne være fristende å ta en stor debatt om sjøpattedyrene. Men dette er en spørretime, hvor jeg i henhold til Stortingets forretningsorden skal svare på de spørsmål som er stilt. Jeg skal gjerne utdype mine synspunkter både på sjøpattedyr og kysttorsken.
Jeg registrerer at representanten Bastesen innser at hans spørsmål og hans synspunkter knyttet til kysttorsken er så dårlig fundert at han har behov for å ta opp en annen problemstilling, nemlig sjøpattedyrene. Men dette er altså helt utenfor det som er temaet. Hvis presidenten tillater det, skal jeg gjerne ta en debatt om sjøpattedyrene, men det er ikke det Bastesen har spurt om skriftlig.
Presidenten: Da vil presidenten si at vi setter strek der og går videre.