Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Olav Gunnar Ballo til utenriksministeren, vil bli besvart av utviklingsministeren på vegne av utenriksministeren.

Olav Gunnar Ballo (SV) [11:07:23]: Jeg vil stille følgende spørsmål til statsråden:

«Den tibetanske munken Tenzin Delek Rinpoche sitter i fengsel i Lhasa etter at kinesiske myndigheter har dømt ham til døden. Datoen for gjennomføringen av dødsdommen er satt til 2. desember.

Hva gjør utenriksministeren overfor kinesiske myndigheter for å ivareta menneskerettighetene til Tenzin Delek og andre tibetanere som lider overlast pga. kinesiske myndigheters behandling av sivilbefolkningen i Tibet?»

Presidenten: Før statsråden svarer, vil presidenten uttrykke sin tilfredshet med at statsråden nå får komme til orde.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson [11:08:01]: Takk, president. Statsråden er også tilfreds med det.

Norge har flere ganger tidligere kritisert Kina for behandlingen av den tibetanske munken Tenzin Delek Rinpoche. I forbindelse med den åttende rundebordskonferansen for menneskerettigheter mellom Norge og Kina i Beijing i juni 2004 bad Norge på nytt om at dødsdommen mot ham skulle oppheves.

Gjennomføringen av dødsdommen av 2. desember 2002 er utsatt i to år, og fristen utløper, som også representanten var inne på, 2. desember i år – og ikke i april, som det ble opplyst i svar i spørretimen 4. februar i år. Fra kinesisk side blir det framholdt at spørsmål om gjennomføring av dødsdommen skal avgjøres av domstolene. Det store flertallet av slike dommer blir gjort om til fengselsstraff.

På instruks fra Utenriksdepartementet tar ambassaden i Beijing nå opp saken til Tenzin Delek Rinpoche på nytt, før fristen for utsettelse av dødsdommen utløper.

I lys av også det brede internasjonale engasjementet i denne saken tar vi fra norsk side sikte på å framføre vår prinsipielle holdning mot dødsstraff og synet på Tenzin Delek Rinpoches sak sammen med andre likesinnede land.

Regjeringen arbeider for å styrke menneskerettssituasjonen i Tibet. Temaet står også sentralt i kontakten mellom norske og kinesiske myndigheter, bl.a. gjennom menneskerettighetsdialogen mellom Norge og Kina – som jeg nevnte – hvor også saker om fengslede tibetanere tas opp. Norsk motstand mot dødsstraff, sikring av religionsfrihet og vern av den tibetanske kulturen vektlegges både i våre bilaterale kontakter med Kina og i multilaterale sammenhenger som FNs menneskerettighetskommisjon.

Olav Gunnar Ballo (SV) [11:09:44]: Jeg har et tilleggsspørsmål.

Jeg fikk anledning til å besøke Nord-India, og jeg hadde samtaler med det eksiltibetanske parlamentet, den eksiltibetanske regjeringen og Dalai Lama i oktober som del av en delegasjon fra Tibetkomiteen i Norge og Tibetkomiteen på Stortinget. Jeg registrerte at Kina protesterte både overfor Utenriksdepartementet og overfor Stortingets internasjonale sekretariat da vi skulle dra på besøket.

Besøket gjorde et sterkt inntrykk. Man får en beskrivelse av 3 000 flyktninger årlig nå fra Tibet. Vi så tegninger av barn der man framstiller tortur av tibetanske munker, og der en del åpenbart også viser tortur som har dødelig utgang.

Dette er jo svært alvorlig. Vi vet at Kina skal arrangere OL i 2008. Mitt spørsmål vil være: Vil Regjeringen på en synlig måte øve påtrykk overfor myndighetene i Kina for å synliggjøre protesten mot brudd på menneskerettigheter?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson [11:10:54]: Vi er en sentral dialogpartner med Kina på menneskerettsområdet, og vi bruker den anledningen effektivt til å ta opp situasjonen i Tibet. Tibet er et gjentatt tema både i den dialogen som skjer gjennom disse konferansene, og i de bilaterale og multilaterale sammenhengene hvor vi er i kontakt med Kina – og hvor Kina kommer opp f.eks. i menneskerettighetskommisjonssammenheng.

Det er ingen tvil om det norske engasjementet i forhold til Tibet og i forhold til respekten for menneskerettighetene. Det betyr at det fortsatt vil være slik også i tiden fram til OL. Det er også uttalt i internasjonale fora, slik at norske markeringer er klare.

Olav Gunnar Ballo (SV) [11:11:42]: Jeg takker for svaret.

Jeg registrerer at det i EU-parlamentet fra fem politiske grupperinger er tatt initiativ til en uttalelse som i ettertid også er offentliggjort, som for så vidt er en grundig opplisting av betenkeligheter knyttet til både situasjonen til Tenzin Delek Rinpoche og mulig henrettelse av ham 2. desember og situasjonen i Tibet for befolkningen generelt.

Vi vet at man kan ta opp dette med Kina på ulike måter. Én måte kan være å gjøre det rent diplomatisk, uten at det nødvendigvis kommer offentligheten for øre. Men en annen måte kan jo være det man ser et eksempel på her, at man offentliggjør holdninger man har, og markerer overfor offentligheten hva man tar avstand fra. Én problemstilling som har kommet opp i EU, er jo spørsmålet om å oppheve våpenembargoen i forhold til Kina.

På hvilken måte markerer Regjeringen overfor Kina at det også kan ha implikasjoner i handelssamkvemmet dersom menneskerettighetene brytes i Kina?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson [11:12:51]: Nå begynner spørsmålsstilleren å gå dypt inn i et ansvarsområde som hører utenriksministeren og til dels også handelsministeren til. Jeg tror jeg skal være varsom med å gi nye signaler om norsk politikk på det som gjelder konsekvenser av menneskerettsområdet i forhold til handelssamkvem.

La meg bare si helt klart at fra norsk side er det et betydelig og tungt engasjement både bilateralt og i multilateral sammenheng i forhold til Tibet og respekten for menneskerettighetene. Vi markerer dette offentlig ved at vi omtaler dette i innlegg i FN, og det er også tydelig for kinesiske myndigheter hva Norge mener om dette. Nå har også jeg på vegne av utenriksministeren varslet at vi er beredt til sammen med andre land, med andre ord i en fellesinnsats, å ta opp denne saken igjen. Jeg mener derfor at vi gjør hva vi kan for å bidra til både respekt for menneskerettighetene i Tibet og til å løse Rinpoches sak.

: