Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 7
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Johnny Hult til forsvarsministeren, vil bli tatt opp av representanten Per Roar Bredvold.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:35:36]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Undertegnede var gjest på årets Landsskytterstevne i Sandnes. Et meget vellykket arrangement, men jeg synes at den militære deltakelsen var minimal. Denne tendensen har vart i flere år.
Hva vil statsråden gjøre for at den militære deltakelsen vil øke til et akseptabelt nivå?»
Statsråd Kristin Krohn Devold [11:35:59]: Forsvarets samarbeid med Det frivillige Skyttervesen har lange tradisjoner. Samarbeidet kommer bl.a. til uttrykk gjennom Forsvarsdepartementets årlige bevilgninger. For 2005 foreslår vi å bevilge 29,7 mill. kr i driftsstøtte til Skyttervesenet.
I tillegg støtter vi ved det årlige landsskytterstevnet arrangøren med store mannskapsressurser. Årets skytterstevne i Sandnes var i så måte ikke noe unntak. Arrangementet ble støttet av mellom 600 og 800 soldater og befal.
Forsvaret tilrettelegger også for militær deltakelse på Landsskytterstevnet ved at vi støtter eget personell gjennom permisjon, dekning av startkontingent og ammunisjon.
Det er videre etablert et samarbeid mellom Det frivillige Skyttervesen og Heimevernet, hvor ungdom i Skyttervesenet tilbys utdannelse som skarpskyttere i Heimevernet under førstegangstjenesten. Dette tiltaket vil kunne bidra til økt interesse og deltakelse både for skytterlagene og for Landsskytterstevnet.
Jeg vil også understreke at det deltok rundt 400 skyttere fra Forsvaret på Landsskytterstevnet i år, og det må anses å være en rimelig bra deltakelse. Jeg vil også minne om at Det frivillige Skyttervesen er frivillig. Det er en frivillig organisasjon, og deltakelse på arrangement i regi av en frivillig organisasjon er selvfølgelig også basert på frivillighet, også for Forsvarets ansatte.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:37:46]: Jeg takker forsvarsministeren for svaret, som egentlig ikke gav meg så store håp om at den militære deltakelsen skal bli noe større. Det er egentlig det jeg stiller spørsmål om. At Forsvaret som medarrangør er med og bidrar til at det blir et godt stevne, er det ingen tvil om. Det skal man fortsatt gjøre, så sant det ikke går ut over tjenesten, selvfølgelig.
Mitt spørsmål er egentlig: Hva ønsker forsvarsministeren å bidra med, slik at flere kan delta i grønn uniform og med et AG-3-gevær under Landsskytterstevnet? Forsvarsministeren har jo sagt noe om det, men jeg har egentlig ikke fått noe svar på dette. Det grunnleggende i den militære utdannelsen er jo bl.a. skyting. Da må man kanskje være med og motivere enda mer, bl.a. legge ting mer til rette. Det er de som er i førstegangstjeneste, som jeg først og fremst ønsker skal være med mer under Landsskytterstevnet, og selvfølgelig også befal. Det ønsker jeg at forsvarsministeren skal si noe mer om enn det hun foreløpig har gjort.
Statsråd Kristin Krohn Devold [11:38:52]: Nå tar representanten Bredvold opp en av klassene under Landsskytterstevnet, nemlig AG-3-klassen. Jeg forstår det slik at det særlig er AG-3-klassen det ønskes at Forsvaret skal stille mer opp i. Min holdning til det er at det å kunne skyte er en basisferdighet i Forsvaret som er veldig viktig. Forsvaret trener mye på det, med ulike typer våpen, gjennom hele året. Det må selvsagt også være frivillig hvilke klasser man ønsker å delta i på Landsskytterstevnet, enten det er AG-3-klassen eller noen av de andre klassene.
Landsskytterstevnet finner sted midt i sommerferien. Det er selvfølgelig gjort for å kunne ha maksimal deltakelse fra alle de frivillige skytterne, som dermed får anledning til å være med fordi det ikke kolliderer med jobb. Når det gjelder vernepliktige og befal, har de selvfølgelig sommerferie. Det er også få vernepliktige inne midt i sommerferien. Det kan selvfølgelig også forklare at deltakelsen er som den er, selv om jeg fortsatt synes at den er god.
Per Roar Bredvold (FrP) [11:39:57]: Jeg takker en gang til for svaret.
Jeg mener at det å være med på et landsskytterstevne i en militær uniform og med et militært våpen vil vise hva Forsvaret består av, og vil synliggjøre Forsvaret på en positiv måte. I disse dager, hvor Forsvaret kanskje har noen minustegn på enkelte områder, mener jeg bestemt at det å være med på Landsskytterstevnet i militær uniform og skyte med et militært våpen vil være med på å øke interessen for Forsvaret på en positiv måte. Det er det vi kanskje alle sammen har et ønske om. Da ønsker jeg at forsvarsministeren, med alle sine muligheter, skal være med på å motivere så mange som mulig, uansett ferie eller ikke. Det er mange som legger ferien sin til et landsskytterstevne. Man sier at det er opp til 400 skyttere fra Forsvaret som er med i de andre klassene. Det er riktig. Men de stiller i vanlig skytteruniform og glir inn i mengden av sivile skyttere. Det er ikke mange som vet om det f.eks. er en fenrik, eller hvem som helst, i den sivile uniformen.
Statsråd Kristin Krohn Devold [11:41:06]: Det er ingen tvil om at Landsskytterstevnet er et meget positivt stevne. Det er heller ingen tvil om at det har Forsvarets klare støtte. Det er derfor Forsvaret, som ikke er medarrangør, faktisk stiller med vakthold og personell i størrelsesorden 600–800 soldater, nettopp for å vise at vi synes at Landsskytterstevnet er viktig.
Dette er altså et frivillig arrangement basert på en frivillig organisasjon. Jeg tror derfor at det Forsvaret gjør for å motivere folk til å stille, betale startkontingent, betale ammunisjon, gi permisjon og selvfølgelig også markedsføre stevnet internt i Forsvaret, er positive virkemidler. Det er virkemidler vi skal fortsette med, men jeg vil selvfølgelig ikke ønske å ha noen form for tvangstiltak i forhold til et vellykket og positivt frivillig arrangement.
Presidenten: Spørsmål 8 er behandlet tidligere i dag, og vi går videre til spørsmål 9.