Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Torbjørn Andersen (FrP) [12:03:57]: Jeg har følgende spørsmål til vår ærede kultur- og kirkeminister:

«Henrik Ibsen og spesielt Knut Hamsun har historisk sett en sterk tilknytning til Grimstad by. Grimstad kommune har derfor i lengre tid arbeidet med planer om et nasjonalt Ibsen-Hamsun-senter i byen. Det er imidlertid blitt skapt en viss forvirring om hva statsråden egentlig mener om disse planene.

Vil statsråden redegjøre for sitt syn på et nasjonalt Ibsen-Hamsun-senter i Grimstad og samtidig orientere om hva slags statlig finansiering og bistand som kan være aktuelt til et slikt prosjekt det her er snakk om?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [12:04:42]: Planane for eit Ibsen-Hamsun-senter i Grimstad vart lagde fram for departementet i eit møte 4. november i år. Søknad om støtte frå staten er ikkje motteke i departementet, og saka er difor sjølvsagt heller ikkje behandla. Førebels tilbakemelding som eg gav i møtet, var at formell søknad må sendast inn til behandling. Den endelege søknaden bør gjera greie for mogleg alternativ lokalisering i eksisterande bygningsmasse i Grimstad. Ved behandling av ein eventuell søknad vil departementet innhenta vurderingar frå ABM-utvikling som statens rådgjevande organ i arkiv-, bibliotek- og museumssaker, for vurdering av prosjektet m.a. sett i høve til planar for andre ABM-senter i regionen og andre Ibsen-Hamsun-relaterte prosjekt.

Det er fleire tilskottsordningar som det kan vera aktuelt å vurdera eit slikt prosjekt i høve til. På fylkeskommunalt nivå vil det vera naturleg å trekkja inn dei midlane som fylket vil få innafor den nye desentraliserte spelemiddelfinansierte ordninga for tilskott til kulturhus. For Kultur- og kyrkjedepartementet sitt vedkommande vil prosjektet måtta vurderast både i høve til dei spelemidlane som Kultur- og kyrkjedepartementet disponerer til formidlingsarenaer for kultur, og i høve til ordninga for tilskott til nasjonale kulturbygg. Men fyrst må det altså liggja føre ein formell søknad. Eg gjer i denne samanhengen merksam på at departementet alt har motteke meir enn 60 søknader om investeringstilskott som det førebels ikkje har vore råd å prioritera innafor dei føreliggjande rammene.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:06:29]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg merker meg selvsagt kulturministerens redegjørelse, som kanskje kunne vært noe mer avklarende i forhold til statlig medfinansiering. Jeg må få presisere at en satsing på et nasjonalt Ibsen-Hamsun-senter i Grimstad i denne størrelsesorden og i henhold til de planer som er presentert, etter min vurdering forutsetter en betydelig statlig medfinansiering. Jeg kan vanskelig se at Grimstad kommune alene kan klare dette økonomiske løftet på kanskje 100 mill. kr, så en ikke ubetydelig statlig medfinansiering er altså, slik jeg ser det, av stor viktighet dersom Grimstad noen gang skal kunne få realisere planene om et Ibsen-Hamsun-senter.

Statsråden har tidligere antydet, på NRK Sørlandet, var det vel, at det for den delen av ABM-senteret som omfatter Ibsen-Hamsun-senteret, var mulig med en statlig finansieringsbit på inntil 60 pst. Kan statsråden si noe om hvilke kriterier som må ligge til grunn for at Grimstad skal få en slik maksimal støtteandel, som jeg altså forstår er på inntil 60 pst.? Er det 60 pst. Grimstad kan forholde seg til hvis de innfrir noen av de kriteriene som også statsråden nevnte i sitt innlegg?

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [12:07:46]: No hadde Grimstad bystyre denne saka oppe til behandling i går, der representanten sitt parti stemte imot heile prosjektet. Men det er framleis fleirtal for prosjektet i bystyret, og dei har sett ned ei gruppe som skal jobba vidare med ulike modellar.

Det som eg gav klar beskjed om, var at i den modellen som vi fekk informasjon om, hadde dei innebygd eit bibliotek, og det tok ein ganske stor del av kostnadene ved heile prosjektet. Bibliotek er ei kommunal oppgåve, og i dei støtteordningane vi har, kan ikkje bibliotekdelen bli dekt. Bibliotekdelen må fyrst bli reinsa bort, og så kan ein få inntil 60 pst. på resten av delen. Då kjem vi til å ha ei vurdering saman med ABM-utvikling for å sjå på dette.

Eg kan ikkje vera konkret på kriteria, men det er fleire bygg som har fått opptil 60 pst., fordi dei òg har ei nasjonal interesse. Det er jo klart at å ha ein stad der ein skal synleggjera både Hamsun og Ibsen, er av nasjonal interesse, og ein vil ha stor sjanse til å få maksimal utteljing av det som går på Hamsun-Ibsen-satsinga.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:09:05]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret og noterer meg selvsagt det. Men når jeg skal komme litt inn på selve sakens bakgrunn og kjerne, kan jeg iallfall ikke unnlate å legge til at jeg rent personlig mener at få steder kan være mer velvalgt enn nettopp Grimstad når det gjelder lokalisering av et slikt nasjonalt Ibsen-Hamsun-senter. At to av verdenslitteraturens kanskje mest berømte og framtredende forfattere begge har en slik konkret og betydningsfull tilknytning til én og samme by i Norge, bør jo gjøre Grimstad til et absolutt aktuelt lokaliseringsalternativ for et slikt nasjonalt Ibsen-Hamsun-senter.

Men en slik satsing forutsetter selvsagt, som jeg har vært inne på, en avklaring av hva staten kan bidra med, og hva staten mener om planene. Oppfatter jeg statsråden dit hen at hun synes planene i Grimstad er spennende og gode, og at hun vil oppfordre lokalpolitikerne i Grimstad til å satse videre for å realisere disse planene? Og vil statsråden følge med på den videre framdriften i denne saken – for det er vel ikke slik at hun mener at Grimstad kommune bør skrinlegge det videre arbeidet med disse planene?

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [12:10:15]: Nei, på ingen måte, der støttar eg ikkje Framstegspartiet si gruppe i Grimstad. Eg synest dei skal jobba vidare med dette prosjektet.

No er det nok mange byar og stader i Noreg som ynskjer å profilera både Hamsun og Ibsen. Eg skal ikkje nemna alle stadene, men vi har ein del av dei. Men kombinasjonen av dei har vi vel berre i Grimstad, slik som representanten nemner. Så eg har oppfordra dei til å senda ein søknad, og så skal vi sjå på han. Eg veit òg om ein del andre bygningar i Grimstad som kanskje vil eigna seg vel så godt til desse markeringane som eit svært, gigantisk nybygg ved hamna. Bibliotekdelen må i alle fall haldast utanfor.

Vi kjem altså til å ha ein dialog vidare, og vi har sagt at vi oppfordrar dei til å senda ein søknad, så skal vi gå igjennom han. Men fyrst må jobben gjerast lokalt, og så kan vi komma inn i neste omgang og vurdera det som dei lokalt har komme fram til. Vi kan då hjelpa dei i forhold til spørsmål som gjeld økonomi og andre ting som er viktige, før lokalpolitikarane tek endeleg avgjerd om kva dei ynskjer å gå inn for.

: